Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Hej witam wszystkich
przeglądając forum poświęcone lornetkom doszedłem do wniosku, że sam nie dam rady zdecydować co kupić.
W związku z tym mam prośbę o doradzenie.
Lornetka potrzebna jest mi na wypady w góry, nad morze, ogólnie turystycznie.
Budżet to ok 500zł +-
Fajnie jakby była kompaktowa (mała): dachowopryzmatyczna
Mieszkam w Wawie.
Hej, dzięki
Myśląc o Vortex-ie
-Vortex SPITFIRE 8,5X32
-Vortex Spitfire 10x32
to którego wybrać, który byłby lepszy?
Bezwzględna 'lepszośc' jest trudna do określenia. Chcesz nieco większe powiększenie kupujesz x10. Jednoczesnie godzisz się na mniejsze pole widzenia i mniejszą jasnośc powierzchniową obrazu. Wybór nalezy do Ciebie.
Ja wolę 8 od 10-tek, wolę pole widzenia niz powiększenie i za taką cene raczej nie brałbym 10 z tak małym obiektywem.
Santre napisał/a:
8,5x32 .....oraz bardziej stabilny obraz.
W zasadzie pomijalne. dziesiatke utrzymasz w ręku tak samo spokojnie jak 8 i 8,5.
Twierdzenie że 8 jest idealna do obserwacji z reki jest prawdziwe i tak samo prawdziwe jak twierdzenie że 10 jest idealna do obserwacji z ręki, 6 jest idealna.... itede
Ok
a czy firma Vortex jest godna zaufania(polecenia). Nie ukrywam, że jest to moja pierwsza lornetka i nie chciałbym się zrazić na samym początku?
Wykonanie jest dośc porządne (choć za takie pieniądze cudów nie nalezy oczekiwać), gwarancja wieczysta, a firma Migomex która je w Polsce rozprowadza o ile mi wiadomo nie robi problemów z naprawą/wymianą wadliwych egzemplarzy.
Wysłany: Czw 15 Kwi, 2010
Firma Vortex ma dobrą pozycję na rynku lornetek co nie znaczy, że sprzęt jest wieczysty jak gwarancja. Kolega używa podobnej - przeżyła ulewę, jest niesustannie eksploatowana i w zasadzie prawie wszystko OK. Prawie - dziś mi mówił, że przy ostrzeniu z bardzo bliskiej odległości wydaje mu się, że obraz jakby się delikatnie rozdwajał - problemu zupełnie nie ma powyżej 5m. Nie wie czy tak było od początku czy jakiś mały defekt (rozdwajający się obraz trudno dostrzeć - ale jednak). Sprawa jest świeża więc zobaczymy czy to wada czy może przekroczył minimalny dystans ostrzenia.
Przez wiele lat do górskiej turystyki używałem niemieckiej, wojskowej lornetki 8x25 Voigtländer wyprodukowanej w Brunszwiku, zapewne przed II W.Ś. Mimo, że nie miała jeszcze "błękitnej optyki", obraz był bez zauważalnych wad. Mała źrenica wyjściowa ograniczała zastosowanie o zmroku. Gabarytowo niewielka ale waży 640g. Ostrość regulowana osobno w każdym okularze. Podziałkę artyleryjską wykręciłem.
Teraz noszę ze sobą Fotona 7x35. Lekka -450g, proste tubusy, optyka podobno Zeissa, regulacja centalnymi 2 pokrętłami. Obraz moim zdaniem bdb. Pole widzenie szerokie.
Jedyne ale to to, że obraz jest dość płaski, bo obiektywy są blisko siebie. Lepszy efekt stereoskopowy był w TENTO o tych samych parametrach ale tę podarowałem koleżance. Bardzo się jej spodobała i nie mogłem odmówić. Został mi tylko skórzany futerał... ciężki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9