Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam.
Potrzebuję lornetki do nocnych obserwacji zwierząt.I teraz mam dylemat: która z podanych lornetek pozwoli mi więcej dostrzec w nocy.Nie chodzi mi tu o pole widzenia tylko o ilość światła która dotrze do oka( a tym samym jasność obrazu i ilość szczegółów)
I czy różnice pomiędzy tymi modelami są znaczące w kwestii która mnie interesuje?
Dodam,że jestem młodym człowiekiem i jeszcze nie muszę wybierać pomiędzy taką czy inną źrenicą wyjściową.
Kolego zależy od funduszy jakie przeznaczysz na sprzęt ( kolega Abs jest profesjonalny i dobrze radzi reszta zależy od Ciebie ile chcesz zainwestować ???)Jedno jest pewne dobra optyka nie jest tania, ale zawsze jest dobry kompromis miedzy ceną a produktem. Wszystko można spokojnie analizować. Podaj może zakres cenowy i coś wymyślimy.
Pozdrawiam.
8x56 da minimalnie jaśniejszy obraz, 10x56 da 20% wiekszy obraz. Polecam 10x56 (Moja odpowiedz z podobnego tematu)
"Zanim sam coś zaproponuje nawiaże do tematu z birdforum odnosnie sporu o wyższosci powiekszenia nad źrenica wyjściowa i odwrotnie. Oczywiście na poczatku wątku tylko i wyłącznie 7x50 jako klasyka sprzetu używanego w trudnych warunkach oświetleniowych. Potem coraz wiecej osob przekładało powiekszenie ponad źrenice wyjściową. Maniak klasyki 7x50 fujinona porównal ja do dobrej klasy pentaxa 10x50 (chyba SP). Z 50 metrów w ciemności fujinonem widział "kepe trawy" w "dość jasnym otoczeniu". Gdy zmienil fujinona na pentaxa o wiekszym powiekszeniu zauwazył, że kepa ma uszy i .......... jest królikiem. Stwierdzil , że jeżeli interesują nas szczegoły warto wybrac lornetke o powiekszeniu jakie mozemy utrzymac z reki i rozsądnej źrenicey wyjsciowej.
Sam posiadam nikona 12x50 se, którego porownywalem ostatnio z fujinonem kolegi 7x50. W ciemności odczytywałem rejestracje, z która 7-mka fujinona nie mogla sobie poradzic mimo, iz była minimalnie jasniejsza.
Wracajac do birdforum podsumowanie bylo takie, że jeżeli kogos stać to optimum będzie swarovski 15x56
Z czwórki 7x50, 8x56, 9x63 i 10x56 polecam ostatnią. W trzech pierwszych mozesz nie wykorzystac źrenicy wyjsciowej. W pierwszej i drugiej powiekszenie moze byc za małe.
Trzecia jest dodatkowo wieksza i cieższa. Uważam, że 10x56 będzie najlepszym wyborem.
Jest u nas mit lornetek 7x50, a zwlaszcza na lowiecki.pl. Ide w zakład, że jezeli chodzi o szczegóły moja 12x50 se nikona wygra z 7-mka( sprawdziłem) i 10-tka fujinona poniewaz posiada rownie dobra optyke , ale wieksze powiększenie. Wieksze powiększenie przy takiej samej srednicy objektywu i "rozsądnej" źrenicy pokona nocna klasyke"
Witam.
Potrzebuję lornetki do nocnych obserwacji zwierząt.I teraz mam dylemat: która z podanych lornetek pozwoli mi więcej dostrzec w nocy.Nie chodzi mi tu o pole widzenia tylko o ilość światła która dotrze do oka
Zakładając, że ludzka źrenica w ciemności ma 7mm to w lornetce 8x56 "złapie" całe 100% transmitowanego światła. W przypadku źrenicy wyjściowej 5,6 mm w lornetce 10x56 oko otrzyma nieco ciemniejszy obraz. Obiektywnie do obserwacji nocnych lepsza będzie ta pierwsza. Powiększenie 8x jest wyraźnie większe od 7x.
Lornetka 10x56 jest z kolei bardziej uniwersalna w przypadku jeśli ewentualnie dojdą obserwacje dzienne. Większe powiększenie jest istotne przy obserwacji na bardziej odległych dystansach. Jeżeli chcemy popatrzeć na zwierzynę z dużej odległości, zerknąć na przelatujący samolot, itd. Dobór lornetki to indywidualna sprawa i nie jest wcale taki prosty. To czy różnice między tymi lornetkami w opisanej kwestii są istotne - to także kwestia oceny użytkownika. Prawa fizyki wskazują na 8x56. Ja rzadko obserwuję w nocy i także wolałbym mieć 10x56 (też jasna lornetka i wiem, że nieźle radzi sobie przy deficycie światła) ale na postawiony problem odpowiadam: 8x56.
Wysłany: Pią 16 Kwi, 2010
KA-ER napisał/a:
...ale nie wiem do czego przypiąć to spostrzeżenie
Do zestawienia lornetek o źrenicy wyjściowej 7mm (7x50 i 8x56) w kontekście postu kolegi Dudi, który wiele pisał o powiększeniach. Przy źrenicy wyjściowej lornetki 5,6mm oko o źrenicy 7mm otrzymuje znacznie, mniej światła
Żegnam.
Ostatnio zmieniony przez Abs Pią 16 Kwi, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Lornetki 10x56 i 8x56 do źrenicy oka mającej średnicę 7 mm dostarczą taką samą ilość światła. Co więcej, w pewnych sytuacjach lornetką 10x56 zobaczy się więcej - ma to odniesienie do astronomii i punktowych źródeł świata, dla których zasięg w przypadku 10x56 będzie większy. Dla odmiany, w lornetce 8x56 większa będzie jasność powierzchniowa obrazu, która rośnie wraz ze średnicą obiektywu, ale maleje wraz ze wzrostem powiększenia.
Arek napisał/a:
Lornetki 10x56 i 8x56 do źrenicy oka mającej średnicę 7 mm dostarczą taką samą ilość światła... w lornetce 8x56 większa będzie jasność powierzchniowa obrazu... maleje wraz ze wzrostem powiększenia.
Pytanie do Arka.
Ilość zbieranego światła niewątpliwie zależy od apertury lornetki. Jaką rolę sprawia wobec tego "wąskie gardło" w postaci zmniejszającej się źrenicy wyjściowej wraz ze wzrostem powiększenia? Skoro lornetki 10x56 i 8x56 do źrenicy oka mającej średnicę 7 mm dostarczą taką samą ilość światła to czemu jasność powierzchniowa obrazu w tej pierwszej jest mniejsza? Czy prawdziwa będzie teza - Konstrukcja okularu zwęża pole wiązki światła, nie następuje jego utrata ale koncentracja. Wiązka pada na źrenicę oka, której powierzchnia jest większa od pola wiązki dlatego obraz jest ciemniejszy...
Arek napisał/a:
Abs, bo jasność powierzchniowa zależy też od powiększenia.
Oczywiście - chodzi mi o fizyczny mechanizm wpływu powiększenia na spadek jasności powierzchniowej. Czy przedstawiona próba wyjaśnienia (ostatnie dwa zdania mojej poprzedniej wypowiedzi odniesione do dużej źrenicy oka) jest prawdziwa?
Ostatnio zmieniony przez Abs Pią 16 Kwi, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Abs, bo jasność powierzchniowa zależy też od powiększenia.
Oczywiście - tylko jak wyjaśnić to fizycznie?
Dwie lornetki dokonuja projekcji obrazu na taką sama powierzchnię źrenicy. Ta o większym powiększeniu zbiera światło z mniejszego kąta bryłowego. Zbierze mniej tych kwantów niz ta o powiększeniu większym.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9