Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Mam przeczucie, ze fajna maszyna ten kompakt. Wyglada solidnie - pokretlo trybow wyglada na metalowe. Jesli bedzie pracowal jak stare Fuji tej klasy typu S7000 to mamy atrakcyjny produkt. Do tego mamy stabilizacje i fizycznie duza matryce jak na kompakt.
hmmm. Az z sentymentu poglaskalem swojego S7000.
moon [Usunięty]
Wysłany: Czw 24 Sty, 2008
Kolejny ultrazoom 14x, matryca faktyczne fajnych rozmiarów. Z tego co odszyfrowałem, to w czasie filmowania nie można używać w nim zoomu. Wcześniej aparaty Fuji miały taką możliwość, a tu nie?, także Canon nadal pozostaje samotnym liderem. No i dźwięk nagrywany mono, gdy Canon ma stereo.
Dobrze, że pomyśleli o dedykowanym akumulatorku, bo skoro sam kompakt waży prawie kilo, to 4 baterie zrobiłyby z niego ciężki klocek, jak lustrzanka.
Z tego co odszyfrowałem, to w czasie filmowania nie można używać w nim zoomu. Wcześniej aparaty Fuji miały taką możliwość, a tu nie?, także Canon nadal pozostaje samotnym liderem.
Cytat:
Movie Mode: Movie mode with sound at 30 frames per second in VGA quality, and zoom capable with manual zoom ring while in movie mode
na tyle ile znam angielski (a znam słabo ) powyższe zdanie rozumie jako: "Tryb filmowania z dźwiękiem przy 30 klatkach na sekundę w jakości VGA i dopuszczającym możliwość zoomowania za pomocą ręcznego pierścieniem zoom podczas gdy jesteśmy w trybie filmowania" czy coś nie tak tłumaczę czy może znalazłeś inne informacje o braku tej funkcji ?
Nie wiem po co komu dwa mikrofony w aparacie, kiedy normalne stereo nie wyjdzie. Sa zbyt blisko i nie od dzis wiemy, ze to chwyt marketingowy. Podobnie jak zoomy klasy x18-20.
Mnie interesuje, jak dziala stabilizacja, szczegolnie przy filmowaniu.
Kolega moon slusznie zauwazyl, ze zoom jest troche przyduzy. Prawie, jak w nieslawnych fz18, s8000 i odpowiedniech olkach. Moze sie zdziwimy, moze nie. Szklo jest slusznych rozmiarow, a matryca duza, wiec mozna zalozyc, ze beda lepiej pracowac niz fz18. Testy pokaza.
moon [Usunięty]
Wysłany: Pią 25 Sty, 2008
goltar pisałem o tym, że nie można użyć zoomu na podstawie zdania ze specyfikacji(dpreview):
Movie clips:
Zoom function cannot be used during movie recording
też nie błysnę angielskim, ale według mnie ono oznacza, że nie można używać zoomu przy filmowaniu. Choć doskonale rozumiem, że to nie kamera, ale jeśli wcześniej inne modele Fuji ją miały to w tym również by nie zawadziła, a filmowanie z możliwością np. zbliżeń to zupełnie inna bajka
P_M_ jeśli chodzi o mikrofony, stereo, to dziś standard np. w kamerach i nikt nie wnika, czy za blisko, bo jeśli sprzęt jest niewielki, trudno o większe odległości. Co, do zoomów, podobnie, jestem pewien, że jak w kamerach firmy będą zwiększały zakres. Wczoraj było to 12x, dziś już Olimpus ma 20x. Powoli kończy się pakowanie coraz większej liczby pikseli na matrycę, to producenci ścigają się w zoomach. Jak popatrzyłem na zdjęcie Olimpusa, przy ogniskowej 540mm to na brzegach widać coś na wzór abberacji,
ale może to tylko egzemplarz przedprodukcyjny. Także i tu są granice tego wyścigu
Nie wiem po co komu dwa mikrofony w aparacie, kiedy normalne stereo nie wyjdzie. Sa zbyt blisko i nie od dzis wiemy, ze to chwyt marketingowy.
Że mikrofony są blisko siebie nic nie przeszkadza, Tylko laik może sie tak wypowiadać. Jest tak zwane rozszerzenie fazy w odczycie filmu z zapisem fonii stereo. Niektórzy muszą trochę poczytać co to jest stereo, bo odnoszę wrażenie, że nie wiedzą, a sie wypowiadają.
Nie wiem po co komu dwa mikrofony w aparacie, kiedy normalne stereo nie wyjdzie. Sa zbyt blisko i nie od dzis wiemy, ze to chwyt marketingowy.
Że mikrofony są blisko siebie nic nie przeszkadza, Tylko laik może sie tak wypowiadać. Jest tak zwane rozszerzenie fazy w odczycie filmu z zapisem fonii stereo. Niektórzy muszą trochę poczytać co to jest stereo, bo odnoszę wrażenie, że nie wiedzą, a sie wypowiadają.
Ja doskonale wiem, co to jest stereo i wiem takze czym jest to PRAWIE stereo. Prawie robi oczywiscie wielka roznice. Ale jak ktos ma kiepski sluch lub uzywa glosnikow w malym telewizorze, to wielkiej roznicy mu to nie zrobi. Trzeba odrozniac tricki od rzeczywistosci.
Jesli chodzi o zoom podczas filmowania. To zauwazcie, ze to samo dpreview w innym miejscu (nieco wyzej) pisze, ze zoom dziala... Movie Mode: Movie mode with sound at 30 frames per second in VGA quality, and zoom capable with manual zoom ring while in movie mode
Jestescie cokolwiek malo spostrzegawczy i nie czytacie uwaznie. Pozostale portala twierdza zgodnie, ze zoom dziala.
PS. Odnosnie olympusa - to nie ten watek chlopcy. Po drugie - o ile sobie dobrze przypominam, to rozmawialismy tam o upakowaniu matrycy i szumach. Po trzecie - fz18 tez aberruje. Wystarczy zobaczyc galerie w artykule o tescie fotka nr 21. Ze swoimi uwagami powstrzymajcie sie wiec do czasu pojawienia sie aparatu w obiegu i w testach.
PPS. Wyluzujcie juz. Weekend sie zaczyna. Trzeba robic fotki!
Ja doskonale wiem, co to jest stereo i wiem takze czym jest to PRAWIE stereo. Prawie robi oczywiscie wielka roznice. Ale jak ktos ma kiepski sluch lub uzywa glosnikow w malym telewizorze, to wielkiej roznicy mu to nie zrobi. Trzeba odrozniac tricki od rzeczywistosci.
To nie są żadne tricki, tylko rzeczywistość. Rozszerzenie fazy odsłuchu służy właśnie do tego aby słuchający miał dość dobre poczucie efektu stereo bez ingerencji w sam zapisany efekt w małych pomieszczeniach i przy głośnikach będących blisko siebie. Służy do tego specjalny dekoder, tak jak przerabia sie sygnał stereo na Dolby Surround pro-logic, lub Trusurround przeważnie właśnie w dość małych telewizorach. Technikę tą zaczął stosować w telewizorach koncern SONY, jest to przetworzenie sygnału analogowego stereo, a nie żadne tricki. Technika w końcu idzie do przodu.
Nie mylić z D.D, bo to już inna bajka.
moon [Usunięty]
Wysłany: Pią 25 Sty, 2008
P_M_ spokojnie. Na wątek goltara podałem skąd informacja o braku zoomu w filmowaniu, tyle, jeśli działa tym lepiej, to nie powód do nerwów.
Olimpus SP 570 UZ w tym wątku jest przykładem, że są granice zwiększania zakresu zoomu w aparatach, jeśli na zdjęciach pojawiją się różne efekty specjalne. Oczywiście czekam na pierwsze testy, szkoda, że w Polsce mamy na ogół kilkumiesięczne opóźnienie w testowaniu aparatu w stosunku do zachodnich portali. Wspaniale byłoby kiedy np. model wchodzi na rynek w marcu, redakcja dostaje aparat do testów, a wyniki mamy na początku maja.
Nie wiem skąd u Ciebie taka reakcja jak ktoś napisze coś złego o Fuji? Jednocześnie atakujesz Panasonica. Aparat jest tylko narzedziem do wykonywania zdjęć, a czy nazywa się Canon, Fuji, Nikon, Hasselblad i tak powinien być tak samo drobiazgowo oceniany. Dla mnie napisy na korpusie nie grają roli, liczy się funkcjonalność i jakość zdjęć plus rozsądną cena.
goltar pisałem o tym, że nie można użyć zoomu na podstawie zdania ze specyfikacji(dpreview):
Movie clips:
Zoom function cannot be used during movie recording
i o to mi chodziło przyznaje że tego nie doczytałem...
moon napisał/a:
też nie błysnę angielskim, ale według mnie ono oznacza, że nie można używać zoomu przy filmowaniu.
P_M_ napisał/a:
Jesli chodzi o zoom podczas filmowania. To zauwazcie, ze to samo dpreview w innym miejscu (nieco wyzej) pisze, ze zoom dziala...
dobrze to nie świadczy o dpreview że na jednej stronie podają sprzeczne informacje
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,57 sekundy. Zapytań do SQL: 13