Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
ja te 5-10tyś wykorzystałbym (gdybym miał 17-55IS) tak:
Sigma 10-20/3.5
Canon 100-400L
i masz zestaw jak marzenie!
do kotka spooookojnie wystarczy ci 100-400L, hoho będzie nawet w nadmiarze nie wiem jak podchodzisz do fotografii (zarobkowo, amatorsko) i co chcesz focić, ale 100-400L na pewno ci podpasuje, co już o 400L powiedzieć nie można (mniej uniwersalny).
a co do sigmy - szerokie (czyt. bardzo szerokie) szkło czasami się przyda i daje ciekawe efekty.
zug [Usunięty]
Wysłany: Czw 15 Kwi, 2010
Gusst napisał/a:
Przykro mi ZUG. Nie wiem jak to ugryżć . Rozjaśnij jak to działa . Jeśli możesz . Czy jak najadę na strzałkę to wyświetla zdj. wskazanego obiektywu ?
strzałka wskazuje z którego zestawu jest wyświetlane zdjęcie
u mnie jest tak że jak najadę na zdjęcie to strzałka wskazuje
że jest to zdjęcie z zestawu 70-200 z ext2.0
jeśli zjadę kursorem ze zdjęcia strzałka wskazuje że z ext 1.4
tak samo działa w przypadku następnych porównań.
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Czw 15 Kwi, 2010
zug,
bardzo fajne porównanie zlinkowałeś...
niestety , nie do końca mu wierzę...
wrzuciłem sobie porównanie 70-200/2.8L i 100-400L - gdyby tak było , to pompka dalej była by u mnie w domu, a nie w serwisie, a 70-200 byłby w "koszu"
to co te wykresy porównawcze pokazują , to lekka kpina.. (chyba)
dla mnie 70-200/2.8 L jest jako obiektyw wystarczająco "ostry" i do niego będę porównywał wszystkie posiadane przeze mnie szkła. jesli któreś będzie miało zbliżoną ostrość, żadne testy nie będą mnie obchodzić - ja nawet najgorszy wynik przeżyję z uśmiechem na ustach.....
mogę uwierzyć w to iż 400/5.6L jest lepszy optycznie od 70-200/2.8L, nie uwierzę w to , iż jest tak mała różnica pomiędzy pompką, a tym moim "referencyjnym" zoom'em...
jeśli rzeczywistość jest inna niż myślę.... , będę z uporem maniaka polecał 100-400L każdemu i chwalił to szkło jako coś co w zupełności wystarczy każdemu pasjonatowi fotografii spotterskiej, ptaków i wszystkiego co wymaga dłuższej ogniskowej...
ostatnie dwa tygodnie naprawdę wymogły na mnie częstsze używanie 70-200 , a efekty z każdym dniem powodowały coraz większe "opadanie kopary" patrząc co ten obiektyw robi ze zdjęciami na 50d i 1dmkII... - tymi zdjęciami można się "chlastać"...
krisv740, przypuszczam, że chodzi o 70-200 w jasnej wersji ale bez stabilizacji... Ostatnio mam fazę na tą zabawkę, bo mam go od niedawna i bardzo mnie cieszą zdjęcia z niego.
Też zaskoczyły mnie rezultaty, ale to pewnie przez Extendery. Jeżeli weźmie się 100 mm to 70-200 na 2.8 jest ostrzejszy niż 100-400 na 5.6. Przy 200 mm 100-400 trzeba przymknąć do f8 żeby uzyskać to, co 70-200 ma na f4. Ale 70-200 jest jaśniejsze, krótsze ...nie ma co. To w ogóle obiektyw o innym zastosowaniu.
Generalnie dylemat wcale nie jest łatwy. 100-400 to świetny obiektyw, ale ja osobiście - jako użytkownik systemu Canona - nie byłbym sobie w stanie odmówić posiadania któregoś z zoomów 70-200, tym bardziej że to 200 mm to już dla mnie sporo. Dlatego doradzałem 70-200/4IS i 400/5.6. Może nie jest bardzo uniwersalnie, ale to bardziej kierunek jakościowy.
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Pią 16 Kwi, 2010
Baku,
tak ogólnie to nie wiem czy 100-400 to dobry obiektyw....
okazało się,że ten ktory miałem , praktycznie od poczatku byl "walniety"
juz ostrze sobie zeby na niego po naprawie, bo jeśli uszkodzony, czasmi dawal takie foty, że 70-200L jest nie daleko z tylu (wg. ciebie) - to praca na nim gdy jest sprawny bedzie "miłością mego życia" - czyli ... od biedy ujdzie...
No to sobie pooglądałem i poczytałem . Super strona . Dzięki raz jeszcze .
Im więcej wiem , tym mniej wiem ... Ale chyba któryś 70-200 plus 400/5,6 . Jeszcze walczę z tematem .
zug [Usunięty]
Wysłany: Sob 17 Kwi, 2010
Gusst napisał/a:
No to sobie pooglądałem i poczytałem . Super strona . Dzięki raz jeszcze .
Gusst napisał/a:
Ale chyba któryś 70-200 plus 400/5,6 . Jeszcze walczę z tematem
teraz tylko podjąć decyzję który 70-200 i po problemie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9