Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lornetka z zoomem
Autor Wiadomość
Arek 
Redaktor

Wysłany: Pon 06 Lip, 2009   

Kup gruchę do przedmuchania szkła (lub pędzelek). Potem idź do optyka lub do dobrego sklepu z
okularami i kup tam ściereczkę plus płyn do czyszczenia okularów.

Reklama

Kosu1993 
Nowy

Czyli mam rozumiec ze nie wolno spirytusem i płynem do szyb ? Bo to co Pan pisze jest kłopotliwe :zalamany: Czyli najlepiej płynem do mycia szkieł w okularach?
Oczywiście mi chodzi o mycie szkieł z zewnątrz ..

Abs 
Optyczny

Lepiej nie eksperymentować ze środkami chemicznymi.
Jednorazowe, delikatne przetarcie szkła na wilgotno miękką tkaniną np. z bawełny nie powinno zaszkodzić lornetce ale najlepiej zaopatrzyć się np.
http://deltaoptical.pl/pl...onder,d569.html
lub inny u okulisy, plus ściereczka (jak pisał Arek).
Czyścić rzadko tylko gdy jest to konieczne, zawsze delikatnie z wyczuceim. Wcześniej należy usunąć ewentualne pyłki aby nie uszkodziły powłok.

Guliwer 
Maniak

Wysłany: Sob 17 Kwi, 2010   

Odnowię temat lornetek z zoomem, bo też się do takiej przymierzałem.

Mam radziecką lunetę 8-24x40 i używam jej do oglądania przestrzelin na tarczy na strzelnicy. Na statywie oczywiście. Ma niewielką aberrację chromatyczną, co nie przeszkadza w tym wypadku. Jednak do obseracji ptaków już się nie nadaje. Powiększenia 8 do 16x zadawalające. Potem coraz gorzej. Wystarczy do strzelań na 25m. Na 50 ma za małe powiększenie.

Lornetki z zoomem, które ogladałem w sklepach optycznych, to niestety pomyłka. Ale o tym na forum pisano.

A może jest jakiś dobry binokular z transfokatorem?

Abs 
Optyczny

W klasie budżet miałem w ręce dwie lornetki tego typu, których obraz oceniłem jako przyzwoity (względem innych). Były to Nikon (do 22x) i Olympus (do 16x)
http://www.lornetki.pl/ka...hp?idProdukt=33
W obu tradycyjnie małe pole widzenia, problemy z dystorsją ale całkiem niezła ostrość. Sam bym tego nie kupił ale rozumiem, że czasem może się przydać, np. do tarcz strzeleckich, choć pewnie lepsza byłaby luneta.

Guliwer 
Maniak

Dzięki za odp. :grin:
Lornetki z zoomem wywołują u niektórych forumowiczów alergiczną wysypkę :razz:
http://forum.optyczne.pl/...ikon+action+vii
Przejrzałem ich trochę w sklepach i nie znalazłem choćby średniej.
Kolega zabiera na safari Bushnella Powerview 7-21x40 Zoom i sobie chwali. Nie wiem, nie miałej jej w reku a raczej oku.
Być może taka lornetka mysiałaby mieć mniejsze powiększenie np. 6-12 i obiektyw ok. 50mm.
Do turystyki by wystarczyła.

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Guliwer napisał/a:

Być może taka lornetka mysiałaby mieć mniejsze powiększenie np. 6-12 i obiektyw ok. 50mm.
Do turystyki by wystarczyła.

Może, ale właściwie... po co? przez 8x32 zobaczysz w turystyce praktycznie to samo a będzie mniejsze, lżejsze, z większym polem widzenia. I pewnie za podobne pieniądze da lepszy obraz.

Guliwer 
Maniak

Zgadzam się ale jest zainteresowanie klientów, więc na miejscu producentów lornetek zamówiłbym projekt i wykonanie dobrej lornetki zoom.

Jeśli interestowałeś się historią kina, to wiesz, że kiedyś używano kamer z jednym obiektywem a potem z głowicą rewolwerową i kilkoma obiektywami. Jak pojawił się transfokator, to starsi reżyserzy i operatorzy wieszali na nim psy. Najazdy robili kamerą na wózku ciągniętym po szynach. Potem się jednak do zoomów przekonali.
sorki za OT :roll:

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Guliwer napisał/a:
Zgadzam się ale jest zainteresowanie klientów, więc na miejscu producentów lornetek zamówiłbym projekt i wykonanie dobrej lornetki zoom.

Tak poważniej to... nie ma wielkiego zainteresowania. Sens zooma jest wtedy, gdy masz powiększenie rzedu co najmniej 20-30 razy. A to trudno z łapki utrzymać. Poza tym trzeba mieć w miarę duże obiektywy. Przez co urządzenie staje się ciężkie - bo masz 2 obiektywy w lornetce. A skomplikowana konstrukcja okularu powoduje, że dobre=drogie... a i tak stałoogniskowy będzie jaśniejszy, z większym polem...

Zresztą, dobre lornety z dwoma powiększeniami to np. Duovidy:
http://www.eurooptic.com/...CFUSVzAodbWihig

Masz za to trochę niezłych małych lunetek z całkiem niezłymi okularami zoom:
http://www.vixenoptics.com/binoculars/geoma52.html
http://www.swoptics.co.uk/view.asp?KEY=2549
http://www.swoptics.co.uk/view.asp?KEY=3129

To jest właśnie takie cudo do patrzenia z ręki jednym okiem.

Odpowiedz do tematu