Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Cześć,
po moich ostatnich nieudanych próbach zrobienia ostrego zdjęcia dziczyźnie, sugerując się zdaniem kilku kolegów z forum pomyślałem, że to będzie dobra inwestycja i teraz proszę o opinie, czy mój wybór jest trafny. Ewentualnie o wskazanie jakiegoś innego kierunku.
Co prawda mam akurat monopod Manfortto 681B (który jest niższy niż 682 no i nie ma nóżek) za to mam dodatkowe 15 cm wzrostu i podpowiem, że 172cm (682B) Monopodu+ parę cm głowicy + parę cm aparatu - parę cm od czubka głowy do oczu = nie sądzę byś go potrzebował za często rozkładać na maksa.
nie wiem jak się sprawdzają te nóżki, głowicy też nie znam (mam najprostszą chyba 234RC, która potrafi czasem dopiec - no ale zawsze wtedy mogę przekręcić kulową ze statywu )
Tak czy siak sam monopod na pewno jest fajny, ale jak nie chcesz tyle wydawać to 681B na pewno Ci starczy, a jest prawie 200 zeta tańszy.
Hmmm, jaki jest sens używania głowicy kulowej z monopodem?
Sam używam takiego zestawu jak Jesienny...
zug [Usunięty]
Wysłany: Nie 18 Kwi, 2010
ophiuchus napisał/a:
-głowica Manfrotto 322RC2
nie wiem czy to będzie dobry wybór jako głowica do monopodu
z tego względu że jedną rękę musisz trzymać za rękojeść w celu ewentualnego odblokowania.
A potrzebujesz jeszcze nacisnąć spust migawki i ewentualnie zmienić ogniskową
można zaopatrzyć się w spust ale do dodatkowe koszta.
mam tą głowicę , fajna rzecz ale raczej nie do monopodu.
Właśnie nie wiem, dlatego pytam Nigdy wcześniej nie posiadałem takiego sprzętu, a głowica tak czy siak mi się przyda do statywu, który mam zamiar nabyć w dalszej kolejności. Od biedy głowicy mógłbym w ogóle nie kupować, ale pewnie nabędę przez wzgląd na planowany statyw
[ Dodano: Nie 18 Kwi, 2010 13:28 ]
Czyli wychodzi na to, że najlepiej mieć dwie głowice (ewentualnie jedną, ale 3D) coby zaspokoić monopod i statyw?
zug [Usunięty]
ophiuchus napisał/a:
głowica tak czy siak mi się przyda do statywu, który mam zamiar nabyć w dalszej kolejności.
do statywu jak najbardziej ale zanim go kupisz to wydaję mi się że będzie leżeć nie używana
ja bym brał np coś takiego Manfrotto 234
Hmmm, jaki jest sens używania głowicy kulowej z monopodem?
Nie wiem po co, napisałem, że mogę. Choć jeszcze mi się nie zdarzyło
skasowany [Usunięty]
ophiuchus, mam dwa m bez czterech cm i wystarcza mi 681B Głowicy nigdy nie używałem, bo nie widzę większego sensu jej używania przy tym rodzaju fotografii jaki wykonuję z monopodem. A te nóżki są tylko ciężkie, niewygodne, g... warte i jeszcze trzeba za nie dużo płacić...
Ostatnio zmieniony przez skasowany Nie 18 Kwi, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Czyli wychodzi na to, że najlepiej mieć dwie głowice (ewentualnie jedną, ale 3D) coby zaspokoić monopod i statyw?
A jaki jest sens używania głowicy 3D z monopodem?
Można w sumie dokręcić cokolwiek, ale masz też dedykowane głowice do monopodów, np. wspomniana 234RC - prościutka głowiczka oferująca tylko jeden obrót, co by aparat do pionu przestawić. Monopod sam nie ustoi, nawet na tych niby-nóżkach, daje podparcie, ale możesz nim kręcić do woli - jak sobie wyobrażasz jeszcze ustawianie głowicy kulowej czy 3D?
To na co bym zwrócił uwagę skoro chcesz mieć i statyw i monopod, to trzymanie się jednego "systemu" płytek w obu tych ustrojstwach. IMHO to bardzo wygodne rozwiązanie, gdy można szybko się przepinać bez wymiany płytki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 9