Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 18 Kwi, 2010 Czy przejsc na inny system ????
od zawsze byłem zwolennikiem Nikona, początkowo była to negatywówka F-601, potem F-65, w końcu N90. Nadeszła cyfra zacząłem od D70, D80, D200 no i obecnie D300. teraz chce pójsc wyzej i myśle oczywiscie o D700. Martwi mnie jednak ostatnio polityka Nikona, nie udzielalają sie zbytnio, mało nowości, brak wystawy na targach Foto w Łodzi no i oczywiście Słynny Serwis Nikon Polska. Kupując sprzet za 7-8 tys wymagam solidnej obsługi i dobrej współpracy ze strony producenta, gdzie przy naszym polskim serwisie cięzko o czymś takim mówić. Chociaż wiele osób wypowiwada sie żeby zakupić sprzet nie w polskiej dystrybucji. Dlatego Zastanawiam sie na Canonem 5 D Mark II. Mam jednak obawy co do na zmiany systemu, czy cięzko sie przerzucić na Canona ???. Zawsze cenił Canony za naturalne barwy no i oczywiście rewelacyjne matryce i super wysokie użyteczne ISO. Jednak w wielu testach słyszy się o dziwnie działającym AF w tej puszce. Jak myslicie warto zmienić system ??? O wypowiedź prosże uzytkowników któzy mieli doczynienia z dwoma systemami.
Nie będę się wypowiadał w temacie przejścia, gdyż za słabo znam Canona ale...
zwirek210 napisał/a:
Martwi mnie jednak ostatnio polityka Nikona, nie udzielalają sie zbytnio, mało nowości, brak wystawy na targach Foto w Łodzi no i oczywiście Słynny Serwis Nikon Polska. Kupując sprzet za 7-8 tys wymagam solidnej obsługi i dobrej współpracy ze strony producenta, gdzie przy naszym polskim serwisie cięzko o czymś takim mówić.
Nikon się nie udziela już od jakiegoś czasu na targach łódzkich. Serwis jak to serwis... Są ludzie zadowoleni i niezadowoleni. Jak wymagasz obsługi wstępujesz do programu NPS i od razu inaczej z Tobą współpracują, inaczej traktują inaczej... ech...
no to kupujesz 2 d700 (chyba że uda ci się jakieś d2?) odpowiednie szkła i już .
skasowany [Usunięty]
Wysłany: Nie 18 Kwi, 2010
zwirek210, Ty się chyba ostatnio nudzisz Kup D700 i nie marudź! To co wymieniłeś jako 'minusy' nikona, to chyba kwestie na które nie najbardziej zwracasz uwagę...
To zależy, czym się zajmujesz, ostatnio przeglądałem ofertę Nikona, to aż zamarłem, gdy zobaczyłem ile mają dobrych uniwersalnych zóómów. Canon ma za to bardzo dużo najróżniejszych stałek i tele.
Nikon ma większe matryce, ale to cię już chyba nie interesuje, bo przechodzisz na pełną klatkę. Zależy jeszcze jakie masz szkła i sprzęt systemowy, bo jeśli już na dobre "ugrzęzłeś" to nie ma przebacz , chyba że stracisz trochę $ żeby przejść na Canona.
Ogólnie, to nikkory mają więcej szkieł amatorskich, a Canony mają więcej szkieł dla zaawansowanych amatorów/zawodowców. Zależy, czy wolisz stałki czy zoomy. Jak to mój kolega kiedyś powiedział "Nikon to ma dobre stałki i to z dużym zakresem, i dobrym stałym zmiennym światłem". To wszystko co wypociłem wcześniej, to tylko moje zdanie (i mojego kolegi ), także prawa zastrzeżone .
Wysłany: Nie 18 Kwi, 2010 Re: Czy przejsc na inny system ????
zwirek210 napisał/a:
...Martwi mnie jednak ostatnio polityka Nikona, nie udzielalają sie zbytnio, mało nowości, brak wystawy na targach Foto w Łodzi...
Kiedy zacząłem tu bywać pojawiały się identyczne głosy z tą tylko różnicą, że zamiast słowa 'Nikon' było 'Canon'. Czasem przychodzi taki moment, kiedy mamy ochotę na zmiany. Nie zawsze szuka się czegoś lepszego. Wystarczy sama zmiana. Jednak jeśli czlowiek się z czymś zrośnie, to w chwili kiedy minie euforia z obcowania z czymś nowym, przychodzą refleksje, czy aby na pewno o to nam chodziło..
Czyżby kryzys wieku średniego?
Martwi mnie jednak ostatnio polityka Nikona, nie udzielalają sie zbytnio, mało nowości,
A po co nowości, kiedy aktualna oferta jest solidna i dobrze się sprzedaje? Zobacz ile lat Canon tłukł 5D MkI, i po pomimo jego znanych wad. To samo ma teraz Nikon, D300, D700 czy teraz D300s to solidne puszki i co tam zmieniać. W wyższym segmencie to wiadomo, że zbyt często się oferty nie zmienia.
Ostatnio zmieniony przez komor Nie 18 Kwi, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Ciągle coś słychać o następcy d700 i d90 Jaki zastój ?
Ostatnio Nikon wypuścił dwie całkiem niezłe stałki. Coś się dzieje.
Co takiego jest u Canona ?
Na serwis canona tez się skarżą, poza tym Canony to puszki dla kobiet..
każdy to wie
ciągle coś słychać o następcy d700 i d90 Jaki zastój ?
No nie ma się co dziwić, jako że Nikon wypuszcza puszki co 2 lata - na D90 i D700 już najwyższa pora. Latem będzie już wszystko wiadomo
Z kalendarza wynika też, że odświeżenie D3, D5000 i D3000 powinno nastąpić w przyszłym roku. Jak będzie - zobaczymy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10