Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Sigma EF-530 DG Super
Autor Wiadomość
Djwalkman 
Rozmowny

Wysłany: Nie 18 Kwi, 2010   Sigma EF-530 DG Super

Co o niej sądzicie, z tego co zauważyłem, to ma kilka zmian, w porównaniu z wersją starszą:
-Synchronizacja z krótkimi czasami naświetlania,
-Synchronizacja na drugą kurtynę migawki,
-Błysk stroboskopowy (nie jestem pewien czy to było)
Prawie Canon 530EX[/b]

Reklama

candy 
Maniak
óć

Wysłany: Nie 18 Kwi, 2010   

ja sadze o niej ze jest to dobra lampa :)
wiem bo mam i uzywalem ja roznie: sama z canonem 40D(w manualu i auto),w zestawie z 580EX II i 430EX II i jest niezla
w porownaniu z 580EX II troszke dluzej sie laduje kondensator i "test" strzela na full blysku(580tka strzela bodajze na 1/16 albo nawet mniej,nie pamietam dokladnie,ale w funkcjach custom mozna to zmienic),no i brak obslugi lampy z poziomu aparatu,ale to szczegol,aha i LCD ma takie ladne niebieskie podswietlenie :D

komor 
Moderator

Wysłany: Pon 19 Kwi, 2010   

candy napisał/a:
w zestawie z 580EX II i 430EX II i jest niezla

Czyli działa jako slave bezprzewodowy w systemie Canona? Akceptuje ustawianie mocy z body? W sensie: ratio.

candy 
Maniak
óć

komor, dziala jako slave ze speedlite'ami,ale ratio nie dziala(nie mozna go przypisac do grupy,tak jak mozna to robic ze speedami) a przynajmniej mi sie nie udalo,moc blysku ustawialem manualnie

Edit:
przewertowalem instrukcje i ratio dziala chyba tylko z innymi lampami sigmy(ale dziala :) )
dobra alternetywa dla 530EX II( w tej cenie mamy juz prawie dwie 530tki sigmy)

komor 
Moderator

candy napisał/a:
dobra alternetywa dla 530EX II

Chyba masz na myśli 430EX II?

candy 
Maniak
óć

komor : nie.
dla kogos o ograniczonym budzecie i potrzebujacego/chcacego miec kilka lamp(no i niebedacego profesonalista) to te 530tki sigmy sa super,o wiele lepsze od 430tki canona
flagowej lampy canona nie pobija,ale nie sa daleko za nia.mialem kiedys jeszcze 500 DG Super,ale mnie podkusilo zeby miec speedlite'a wiec sprzedalem 500tke sigmy i kupilem sobie 430tke i powiem ze 430 moze sie schowac
teraz mam zestaw 530 DG Super,430EX II i 530EX II i dalej uwazam ze sigma bije "nizszego" canona na glowe

komor, podreslam jeszcze raz ze sigma jest alternatywnym(w sensie tanszym) wyborem: 430EX II < 530DG Super < 530EX II

ps.no i sigma jest zrobiona w Japonii a 430EX II w Chinach :D

komor 
Moderator

candy, czyli pewnie nadal na myśli masz coś innego niż piszesz: 580EX II. :)
Czy teraz dobrze odczytuję Twoje intencje?

candy 
Maniak
óć

hehe,od tych numerkow musialo mi sie cos popierniemiczyc
chodzilo mi o 580EX II :)

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Czw 22 Kwi, 2010   

Fajnie, tyle że za tą lampkę trzeba dać prawie 900 zł :sad:
Zastanawiam się, czy za takie pieniądze nie nabyć lepiej Nissina Di866, chociaż gdzieś czytałem test w którym 430EXII zjadł go na śniadanie.
Raczej nie przewiduje budowy domowego studio ale lepiej być przygotowanym na wszystko i zastanawiam się co będzie lepiej współpracowało bezprzewodowo. Na początek (a może i na koniec) potrzebna mi taka zwyczajna lampa która ma zastąpić wbudowanego pop-upa i dać lepsze efekty.
Speedlity raczej odrzucam, bo to ma być budżetowe oświetlenie błyskowe - ta Sigma wygląda ciekawie, ale mało jej na rynku...

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Baku napisał/a:
Zastanawiam się, czy za takie pieniądze nie nabyć lepiej Nissina Di866

Podpiąłem w FJ ten wynalazek. Po 3 minutach wyłączyłem, odpiąłem i nie będę brał go już do ręki. Zupełnie dogadać się z nim nie mogłem. Jakość wykonania też pozostawia "trochę" do życzenia". O głośności zóma nie będę nawet wspominał.
Wolę kupić 430ex2 - słabsza, ale pewniejsza.

candy 
Maniak
óć

a ja tam obstaję przy swoim i mówię jeszcze raz że Sigma 530 bije Canona 430 : daje mocniejszy błysk(liczba przewodnia 53),ma funkcję swiatła stroboskopowego i może być użyta jako Master , a nie jak w przypadku 430tki tylko jako Slave i palnik można pochylić w dół o 7º co może być przydatne w fotografii makro.Sigma działa mi również z chińskim ustrojstwem do bezprzewodowego odpalania lamp PT-04

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

A w jaki sposób (biała dioda led czy czerwona siatka) jest realizowane wspomaganie AF? I - co najważniejsze - czy jest skuteczne?

candy 
Maniak
óć

AF wspomagany jest czerwonym światłem(niekoniecznie siatka,ale coś zbliżonego) i jest ono skuteczne

Djwalkman 
Rozmowny

candy napisał/a:
AF wspomagany jest czerwonym światłem(niekoniecznie siatka,ale coś zbliżonego) i jest ono skuteczne

Nie ma to jak skuteczne czerwone światełko. :razz:

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Pią 23 Kwi, 2010   

candy napisał/a:
Sigma działa mi również z chińskim ustrojstwem do bezprzewodowego odpalania lamp PT-04

Chodzi o taki wyzwalacz?
http://www.allegro.pl/ite...odbiorniki.html

Jeżeli tak, to dla mnie bomba!
Chyba mam swojego faworyta, na którego zacznę sobie zbierać.

Piszesz, że nie można lampy obsługiwać z poziomu aparatu. A czy sama obsługa z lampy jest wygodna (szybkość zmiany ustawień, dostęp do funkcji)?
Mógłbyś wrzucić parę zdjęć tyłu lampy z włączonym lcd?
Jak działa automatyka błysku? Ma tendencje do przepalania, niedopalania?
Jakie jest wyposażenie tej lampki (strona sigmy jest przykładem jak się nie robi serwisów internetowych), co dostaje się w pudle?

Odpowiedz do tematu