Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Kolego kibic
Czytam wypowiedzi na temat Twojego pytania. Nie ukrywam, że to skłoniło mnie to założenia sobie konta na tym forum. Fotografuję od 3 lat i właśnie nie dawno przesiadłem się z kompaktu na lustrzankę. Ja osobiście wybrałem D90+18-50 + stałkę 50mm f1.8 Dlaczego konkretnie do zdjęć makro chcesz kupić lustro? Ciekawą propozycją jest zaawansowany kompakt nikona P6000 do tego dokupujesz lampę błyskową zewnętrzną i robisz zdjęcia makro lepsze niż lustrem. Tu masz link do filmu, gdzie wypowiada się światowej klasy fotograf makro na temat zdjęć tego typu i sprzętu: FILM Czas migawki 1/2000s. to wystarcza na złapanie lotu kropli wody. Do tego aparatu coś takiego Klik i sprzęcik do bezprzewodowego wyzwalania lampy. Gdybym interesował się tylko makro na bank kupiłbym taki zestaw. Pamiętaj, że sprzęt nie zrobi za ciebie zdjęcia, a i takim kompaktem można zrobić zdjęcia które będą się podobały innym. Zastanów się czy to nie byłoby dla Ciebie korzystniejsze!
Pozdrawiam!
Druga rolka się przydaje gdy pracuje się w trybie manual
Przydaje się w każdym trybie. A manual bez niej, to porażka.
Co jak co, ale akurat w Canonie posługiwanie się body bez drugiej rolki nie jest problematyczne. Używałem z 400D i nie miałem z tym problemów, tym bardziej, że na początku swojej drogi i tak to jest zbyt skomplikowane.
Co do kupowania sprzętu na zapas, żeby nie wymieniać za 2 lata to moim zdaniem to jest iluzja. No, bez ograniczeń finansowych to co innego, ale jeśli wybór D90 zamiast D5000 miałby pociągnąć za sobą brak możliwości zakupienia choćby głupiego 18-105 VR no to sorry, wolę mieć słabszy korpus i jakieś szkło.
Dla osoby która nigdy nie fotografowała lustrzanką zakup dużej puszki D90 z kitem klasy 18-55 to murowany sposób na zniechęcenie do lustrzanek. Brak „zuma” chociażby
Chcesz się tanio pobawić w makro to przeczytaj uważnie radę Onomatopeic. A jeśli koniecznie lustrzanka do makro i krajobrazów to zamiast tych plastików od Nikona czy Canona weź jakikolwiek korpus i obiektyw Sigma 17-70 Macro. Będziesz miał startowy zestaw wycieczkowo/krajobrazowo/makrowy.
2)Canon EOS 500D + (i tu wlasnie nie wiem czy ten 15-105 VR bedize pasowal), a jesli nie to jaki polecicie??
Pasował nie będzie bo to Nikkor Nikona, a szkła systemowe nie pasuja wzajemnie.
W cenie ok. 2600 cudów nie kupisz.
Jak pisałem wcześniej:
"Canon 500D + EF-S 18-55 IS w cenie np. 2559 zł.w sklepie fotograficznym
Możesz też od razu kupić zestaw z kartą i torbą w cienie 2735 zł. (w linku jak wyżej). Do aparatu podłączysz w przyszłości wszystkie obiektywy Canona dostępne w sklepach, również te starsze, tańsze ale dość dobre, jak EF 50mm f/1.8 w cenie już od ok. 380 zł."
Hm.. nie znam takiego Nikkora, a jeśli nawet taki by był da się go przykręcić do Canona ożywając takiego adaptera
Jest oczywiste, że kolega sie pomylił w pisaniu, a chciał napisać 18-105 VR.
Przymocować można oczywiście wszystko do wszystkiego, można też przyspawać, tylko po co?
dobra. moge podwyszyc swoj budzet do 3100zł za body, szklo, torbe i karte.
podajcie najlepsze mozliwosci pod krajobrazy/pejzaze, bo co do makro, to narazie chyba zrezygnuje. od czasu do czasu bede sie bawil brata Canonem 450D + 17-70 DC Macro Sigma( czy jakos tak;p )
tez dobry pomysl. dzieki za rade. to w takim razie najlepszym wyborem chyba bedzie Canon 500D. ale co do obiektywu to nie ogarniam tego dokladnie, wiec prosze o rade
Pierwszą różnicę jaką zauważysz po porównaniu do 450D brata to jest jakość wyświetlacza LCD (tzn. jakość obrazów wyświetlanych). Resztę da się też odczuć, zależy jakie kto ma odczuwanie. Filmy są. Matryca inna, ponoć lepsza. Oprogramowanie wbudowane w aparat też nieco przyjemniejsze w obsłudze może być.
Najważniejsze, że będziesz mógł się z bratem powymieniać obiektywami. Skoro brat ma Sigmę 17-70 to Ty możesz sobie kupić coś innego, poznasz różnice między obiektywami, a czasem pouczysz się makro obiektywem brata.
to ze kupie inny obiektyw od Sigmy 17-70 DC to jest pewne, ale nie wiem dokladnie jaki. poprostu sie na tym nie znam
[ Dodano: Pon 19 Kwi, 2010 17:02 ]
w sklepie FotoRimex lustro Canon 500D z obiektywem EF-S 18-55, plecakiem Lowepro SLingshot 200AW i karta SanDisk Extreme III SDHC 4GB class 6 ( 20 mb/s ) wynioslo mnie 2829zł. co do tych 3000-3100 mozna dolozyc?? jakas baterie albo cos??
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9