Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 19 Kwi, 2010 rawy a proporcje fotek do wydruku
Chciałem się dowiedzieć w jaki sposób przygotować zdjęcie do wydruku w labie gdzie wymagają 300 dpi. Chodzi mi o to że mam rawy i kadruje je w proporcjach 3:2 czyli "przeciągam" po zdjęciu ten kadr który mi odpowiada. Pojawiają mi się w okienkach konkretne piksele. Z tego co mnie poinformowali to w tym labie mają dwie szerokości papieru czyli np. przy formacie 9x13 trzeba przygotować zdjęcie 9x12,7, natomiast przy 10x15 potrzeba 10x15,2.
Po przeliczeniu na punkty wychodzi mi (przy np 9x13) 1062x1500 przy dpi 300. Wpisuje w okienkach tę proporcję i z tego rawa mam tylko mały wycinek.
Mam nadzieję, że się jasno wyraziłem, a więc w skrócie, nie mam pojęcia jak przygotować fotkę do wydruku.
Proszę o wskazówki za które z góry dziękuję. Jednocześnie proszę o wyrozumiałość
lukemeng, po to kadrujesz używając proporcji żeby określić kadr niezależnie od ilości pikseli w nim zawartych.
Później, gdy będziesz już przygotowywał do druku - po prostu zmniejszasz zdjęcie do zadanej rozdzielczości, np 10x15cm przy 300dpi.
Tylko zwróć uwagę że 10x15 i 9x13 to zupełnie inne proporcje, tj 3:2 i 4:3.
lukemeng, myślę że wystarczy się zatroszczyć o proporcje kadru, a pikselami to się nie musisz przejmować, podejrzewam że zrobiony przez ciebie z rawa jpg i tak będzie większy niż wymagania labu, więc zwyczajnie może tak zostać.
Tu coś o przygotowywaniu plików do robienia odbitek
http://www.fotografuj.pl/.../page/1#content
Tylko zwróć uwagę że 10x15 i 9x13 to zupełnie inne proporcje, tj 3:2 i 4:3.
wiem już o tym bardzo dobrze od....... Ciebie z innego postu.
W jakim formacie najlepiej oddawać fotki do laba? Zapisałem w tif i "rzucił" mi podczas zapisu na całe zdjęcie szarość, jpg o wiele ładniej wygląda, ale jednak to jest jpg, próbowałem w pdfie ale też widać zmiany po zapisie.
I jeszcze jedno. Jak zapisuje to pyta się mnie czy zastosować kompresję. Jeżeli tak to jaką? LZW, ZIP, JPEG. czym się one różnią? A może bez kompresji?
Abstrahuję już od tego w jakim formacie mi lab przyjmie, dlatego pytam teoretycznie.
W jakim formacie najlepiej oddawać fotki do laba? Zapisałem w tif i "rzucił" mi podczas zapisu na całe zdjęcie szarość, jpg o wiele ładniej wygląda, ale jednak to jest jpg, próbowałem w pdfie ale też widać zmiany po zapisie.
I jeszcze jedno. Jak zapisuje to pyta się mnie czy zastosować kompresję. Jeżeli tak to jaką? LZW, ZIP, JPEG. czym się one różnią? A może bez kompresji?
Abstrahuję już od tego w jakim formacie mi lab przyjmie, dlatego pytam teoretycznie.
Jeśli chcesz w TIFFie - dowiedz się wpierw co lab może i potrafi...
Generalnie to:
A) JPG, przestrzeń sRGB, jakość >=95%
B) TIFF, 8bit, przestrzeń sRGB, bez kompresji
A) JPG, przestrzeń sRGB, jakość >=95%
B) TIFF, 8bit, przestrzeń sRGB, bez kompresji
No to mnie zastrzeliłeś. Przecież zawsze sugerują żeby zmienić na CMYK
To w takim razie jak ustawić w D90 sRGB czy Adobe, bo już się pogubiłem. Zależy mi na jak najlepszej jakości zdjęć wydrukowanych. No chyba, że kompletnie mylę pojęcia...
lukemeng, kompresja jpg im mniejsza tym lepiej - znaczy mniejsza kompresja to większy plik, z większą ilością zachowanych szczegółów.
Skale wyboru kompresji w programach zapisujących w jpg są różne i bardziej odpowiadają jakości, tu pisałem o przykładzie z Lightroom'a gdzie jest suwak Quality, którym wybiera się wartość od 0-100, im jest ona większa tym jest lepsza jakość, wiekszy plik, mniejsza kompresja.
To dotyczy jpg'ów, które z zasady swojej budowy są skompresowane stratnie.
Pliki Tiff z zasady nie są kompresowane, przez co zajmują zwykle dużo miejsca, przy bardzo dużych zdjęciach może się okazać ze lab ich nie otworzy, albo i tak skonwertuje do jpg.
Różnicy między zdjęciem zrobionym z dobrego jpg a Tiffa nie zauważysz.
To zanosisz do labu gdzie wywołują czy drukują na ploterze atramentowym?
hijax_pl, kompromituje się strasznie, ale to jest niezależne ode mnie....dopiero się tego wszystkiego uczę. hijax_pl, Zanoszę do labu SlawGaw, czyli sugerujesz jeżeli przykładowo lab nie przyjmie tifa to najlepiej go przygotować w miarę jak najbardziej "bezstratnie" w jpgu?
hijax_pl, na co zwracać uwagę podczas przygotowania fotek do druku? Wiem, że to temat na kolejną książkę, ale jakieś może Złote Wskazówki?
kompromituje się strasznie, ale to jest niezależne ode mnie....dopiero się tego wszystkiego uczę.
Spoko, każdy kiedyś robi to po raz pierwszy
lukemeng napisał/a:
Zanoszę do labu
To się dowiedz co z Twoją pracą wyprawiają
Może być tak że małe formaty wywołują, większe drukują...
lukemeng napisał/a:
na co zwracać uwagę podczas przygotowania fotek do druku? Wiem, że to temat na kolejną książkę, ale jakieś może Złote Wskazówki?
Wiesz.. Jak weźmiesz JPGa prosto z puszki to też Ci zrobią zdjęcie - nowoczesne maszyny dadzą sobie radę z konwersją przestrzeni barwnej, rozdzielczości itp itd...
Jeśli sam przygotowujesz, ustawiając rozdzielczość pod wielkość odbitki, a JPG/TIFF wg przepisu wyżej i idziesz z tym plikiem do labu - dajesz plik, mówisz np "10x15 poproszę" po czym stanowczo dodajesz "TAK JAK JEST"...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9