Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
TC 2x KENKO (lub inny) z Canon 28-135 IS USM ?????????????
Autor Wiadomość
wojciotj 
Nowy

Wysłany: Pon 19 Kwi, 2010   TC 2x KENKO (lub inny) z Canon 28-135 IS USM ?????????????

Czy takie połączenie ma sens, jeśli ktoś chcialby sobie zwiększyć ogniskową ???
Czy koniecznie musi być jakiś bardzo jasny obiektyw, min. 4 na maksymalnej ogniskowej ????

Niech mi ktoś rzeczowo odpowie i fachowo doradzi, niestety nie mam okazji spróbować, a chętnie bym chciał !

Reklama

zug
[Usunięty]

Wysłany: Pon 19 Kwi, 2010   

wojciotj, ale jakiej rzeczowej odpowiedzi oczekujesz ?
po podłączeniu TC 2x z obiektywem np 70-200 2.8 L jakość spada to czego można w tym przypadku się spodziewać :roll:

krisv740
[Usunięty]

z tc 1.4 (kenko) będzie działać af -właściwie to działa, bo przed chwilą sprawdziłem w ciemnym pomieszczeniu (z 50d)
z tc2.0 też chyba będzie, bo zgodnie z instrukcją kenko w szkłach z siedmioma pinami nie jest przenoszona poprawnie wartość ekspozycji i po podpięciu extendera nie zmienia się wartość przysłony - np. z 5.6 na 8 - w związku z tym konieczna jest korekcja ekspozycji (+1 ?)
czy jest sens? - nie wiem.....
przy matrycy 50d lepiej "cropować" - zysk na ogniskowej jest relatywnie mały.
z tc2.0 przypuszczam nastąpi drastyczne pogorszenie niewybitnych własności optycznych 28-135 IS USM

[ Dodano: Pon 19 Kwi, 2010 20:59 ]
zug, popatrz na c_b na zdjęcia porównawcze 400/5.6 z extenderem tc2.0 - mnie jakość powaliła - w pozytywnym tego słowa znaczeniu
http://canon-board.info/showthread.php?t=52399
Ostatnio zmieniony przez krisv740 Pon 19 Kwi, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

krisv740 napisał/a:
z 5.6 na 8 - w związku z tym konieczna jest korekcja ekspozycji (+1 ?)

Ilość światła wpadającego się zmniejszy, światłomierz odnotuje mniejsze EV - czas ekspozycji się odpowiednio wydłuży. Nic nie trzeba korygować ;)
krisv740 napisał/a:
czy jest sens? - nie wiem.....

Na pewno nie finansowy. Koszt dwóch konwerterów 2x Kenko robi się już "wyraźny" tak samo jak "wyraźnie" spada jakość optyczne ;)
Jak ktoś chce się bawić lepiej zakupić lustrzanego Samyanga 500/6.3 ;)

krisv740
[Usunięty]

hijax_pl, trzeba korygować! :sad:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

krisv740, pewny jesteś? :???:

krisv740
[Usunięty]

i chyba kolega myśli o tc 2.0 a nie o dwóch tc2.0 połączonych z sobą i na dodatek jakimś ( jakimkolwiek) obiektywem :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

[ Dodano: Pon 19 Kwi, 2010 21:05 ]
hijax_pl, jestem........ :sad: :wink:

[ Dodano: Pon 19 Kwi, 2010 21:06 ]
przed chwilką sprawdziłem - a na dodatek instrukcja kenko też to potwierdza....

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

krisv740 napisał/a:
jestem........ :sad: :wink:

No cóż.. W nikonie nie trzeba ;) No ale to nieważne ;)

zug
[Usunięty]

krisv740 napisał/a:
zug, popatrz na c_b na zdjęcia porównawcze 400/5.6 z extenderem tc2.0 - mnie jakość powaliła - w pozytywnym tego słowa znaczeniu

kris ale to inna jakość klasa szkła ;)
zamiast przeznaczać kasę na TC, odłożyłbym i dozbierał do normalnego szkła :wink:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

krisv740 napisał/a:
przed chwilką sprawdziłem - a na dodatek instrukcja kenko też to potwierdza....

No to się nie zrozumieliśmy - myślałem że mówisz o utracie światłą, a nie współpracy z konwerterami Kenko.

Swoją drogą w instrukcji do Kenko pisze, że EF-S nie pasuję ..

krisv740
[Usunięty]

hijax_pl, ale to dla szkieł z siedmioma pinami. te z dziesięcioma działają prawidłowo...
(i też nie jestem pewien czy ze wszystkimi- 28-135 na pewno!)

[ Dodano: Pon 19 Kwi, 2010 21:16 ]
zug, ależ oczywiście!
ja tylko tak........... :roll: :lol:

[ Dodano: Pon 19 Kwi, 2010 21:17 ]
hijax_pl, oczywiście,że tak!
ale 28-135 nie jest ef-s.... :roll:

zug
[Usunięty]

krisv740 napisał/a:
zug, ależ oczywiście!
ja tylko tak...........

tak myślałem ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

krisv740 napisał/a:
ale 28-135 nie jest ef-s.... :roll:

No to to wiem, a nawet jak nie wiem to po zakresie można wyłapać ;)
Uwage a propos Kenko i EF-S wrzuciłem tak przy okazji ;)

krisv740
[Usunięty]

hijax_pl, ok! :mrgreen:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

krisv740, to jeszcze wytłumaczę to co mówiłem o braku korekcji.

Zapinam puchę na mieszek, z drugiej strony 50/1.8. Włączam aparat - powoli rozsuwam miech i widzę jak mi wskazania światłomierza zmieniają...

Odpowiedz do tematu