Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Co do kupowania sprzętu na zapas, żeby nie wymieniać za 2 lata to moim zdaniem to jest iluzja.
O, czyżby? W takim razie jestem iluzjonistą...
komor napisał/a:
a czasem pouczysz się makro obiektywem brata.
Masz na myśli tę Sigmę 17-70?... BTW, ciekawe, czy brat będzie zadowolony...
komor napisał/a:
Matryca inna, ponoć lepsza.
W czym? Niższe szumy? Większy DR?
kibic napisał/a:
co do tych 3000-3100 mozna dolozyc?? jakas baterie albo cos??
Cokolwiek nie dołożysz, nie zmieni to faktu, że to marny wybór. Mógłbyś kupić EF 50/1.8, żeby mieć przynajmniej namiastkę obiektywu z prawdziwego zdarzenia, ale ani do makro, ani do krajobrazu Ci się nie przyda... Generalnie, z całego tego zestawu jedynie karta jest dobrej klasy...
Bo fotografia to drogie hobby. Czasem warto zakupic uzywane zabawki, czasem trzeba poczekac i doskladac. Lepiej celowac w lepsza optyke niz w lepszy (czyt. drozszy) aparat. W tym przypadku jest to wzgledne, bo 500d to nie jest 'miod'.
Slingshota nie kupuj. Ludzie sie szybko pozbywaja, bo jednak nie jest tak wygodny, jak sie wydaje (tez mialem). Dobranie sie do wnetrza torby czesto wymusza (jednak) jej zdjecie z plecow, a pod obciazeniem jest malo wygodna.
jaad75, Ty już jesteś stary piernik i nie musisz wymieniać co chwilę aparatu. Początkujący albo kupi entry-level i zmieni za rok/dwa, albo jak od razu kupi dobrą puszkę ale plastikowego kita, to zestaw ma dużą szansę szybko wylądować na Allegro. Trzeba mierzyć zamiary podług siły.
jaad75 napisał/a:
Masz na myśli tę Sigmę 17-70?...
Co do Sigmy 17-70 to nie widzę problemu, żeby zacząć z nią przygodę makro, a na pewno będzie z nią łatwiej niż z kitem 18-55 czy obiektywem typu 18-105 bo one nie mają żadnych możliwości makro. Czemu uważasz, że bez 1:1 nie da się nic nauczyć ani nic zrobić? Dlaczego początkującemu zaraz trzeba wciskać lepszy korpus i specjalizowane obiektywy do wszystkiego?
jaad75 napisał/a:
W czym? Niższe szumy? Większy DR?
Tak.
P_M_ napisał/a:
Slingshota nie kupuj. Ludzie sie szybko pozbywaja, bo jednak nie jest tak wygodny, jak sie wydaje (tez mialem).
Slingshota przymierz i oceń czy Ci pasuje. Ja używam na codzień i się nie pozbywam. Zresztą do małej puszki i jednego szkła to w sumie po co plecak czy sling?
P_M_ napisał/a:
Dobranie sie do wnetrza torby czesto wymusza (jednak) jej zdjecie z plecow, a pod obciazeniem jest malo wygodna.
Uuu, to znaczy że Lowepro słabo sobie poradził z tematem, bo mój sling Vanguard nie wymaga ściągania z pleców, choć wypycham go na maksa. Ale faktem jest, że czasem trzeba uważać, żeby jakieś szkło nie poleciało na glebę, same zabezpieczenia siatkowe, które ma ten model – to za mało.
Kiedy masz zapakowane pare szkiel w przegrodkach, to trzeba uwazac, zeby sie nie wysypaly. Nie bylem zadowolony takze z wygody. Troche jezdzilem rowerem i lazilem po umiarkowanie trudnych po wertepach i stwierdzam, ze jednak rozlozenie obciazenia nie bylo najszczesliwsze. Ta gorna, stozkowa komora tez jakos mnie nie przekonywala.
Dodatkowo brakowalo mi dobrych zaczepow na statyw (mam lekkiego slika).
Mozesz mi wierzyc lub nie, ale na gieldach sporo slingshotow sie pojawia. Praktycznie zawsze jakis jest.
Uwazam, ze dobra torba lub plecak, gdy chodzimy na wycieczki w ciezszy teren, to lepszy wybor.
Oczywiscie masz racje, ze warto przymierzyc, bo moze jednak to jest TO. Kolega jednak nie bedzie potrzebowal (przynajmniej narazie) tak duzego 'nosidelka'.
P_M_, jeśli chodzi o rower lub dłuższe wycieczki to w 100% się zgodzę. Ja slinga traktuję spacerowo, choć jako zboczeniec fotograficzny pakuję tam prawie wszystko co mam , za wyjątkiem statywu, który moim zdaniem z definicji nie powinien być przyczepiony do slinga, bo destabilizuje zestaw.
jaad75, zalezy jak na to spojrzec. ta roznica to juz 1/3 ceny Tamrona 90mm do makro
Którego z D5000 użyje tylko w MF... Do makro nie ma problemu (zwłaszcza w trybie LV), do innych celów, w połaczeniu z małym, ciemnym wizjerem D5000 już trochę lipa..
nie bijcie ze odkopuje ale dzis rano przypadkiem moj wzrok padl na pudelko tego Tamrona i on ma motorek, przynajmniej jego nowsza wersja (ktora wcale nie jest az taka nowa bo ogloszona w 2008)
Może to nieodpowiedni wątek, ale mam pytanko (proszę mnie najwyżej przenieść, bo trudno mi znaleźć odpowiedź):
Mam canona eos 400d i kartę 2 gb. Ile zdjęć (ustawionych na jakość M) powinno wejść na tę kartę? Wybieram się na wakacje i nie wiem, czy 2gb wystarczy...
Hm.. spójrzmy w w instrukcję obsługi aparatu 400D...
Na stronie 166 jest informacja o szacunkowych wielkościach plików zdjęć. Jakość M przy kompresji Normal to ok 1.2MB. Zatem na karcie 2GB zmieści się mniej więcej 2048/1,2=1706 zdjęć, czyli 1500 powinno się zmieścić. Jeśli będziesz robić zdjęcia w RAW wtedy jedno zdjęcie zajmie 9.8MB, czyli karta 2GB pomieści około 200 zdjęć...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9