Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam. Jestem przed sesją zdjęciową wspomnianych połykaczy ognia. To będzie prezent na urodziny. Nie wiem jeszcze czy to będzie przed lokalem czy w środku. Na pewno będzie stworzony klimat do zrobienia takiego pokazu, więc pewnie będzie "szaro, buro i ponuro". Jak najlepiej uchwycić te momenty. Jak dobierać czasy otwarcia a przesłonę. Jak sprawa będzie wyglądać z używaniem lampy w takich momentach? sprzęt d90, tamron 17-50, sb900 i innego nie będzie . Jak sfotografować osoby obserwujące pokaz? Czuje, że może być naprawdę ciężko przy tego "typu" świetle, które trwa zaledwie sekundy, a które jest "treścią" pokazu.
czekam na wskazówki i porady.
P.S. gaśnica ma być
przede wszystkim, bardzo pomocny będzie statyw, zdjęcia najlepiej robić w manualu, czasy będą podyktowane warunkami i dobierzesz je na miejscu, trzeba trochę poeksperymentować
pozdrawiam
Chyba zdam się na S bądź A, gdyż nie do końca mam wprawę z M i może mi czasu braknąć
Jak zdasz się na S lub A to dostaniesz przypadkowe naświetlenia, w zależności od tego ile i gdzie ognia było w kadrze w momencie, kiedy światłomierz mierzył. Niczego się nie nauczysz i być może uda Ci się zrobić parę zdjęć. Kiedy przejdziesz na M to będziesz miał prościej – wychodzi za ciemno to podkręcasz ISO i/lub wydłużasz czas i/lub zwiększasz otwór w obiektywie, wychodzi za jasno to odwrotnie. Masz kontrolę nad tym co robisz i widzisz jak to wpływa na rezultaty naświetlania.
Nie zapomnij o filtrach na lampę, jak widać z okładki książki przyda się mocny CTO, moim zdaniem.
Zawsze uważałem, że ten tryb jest najtrudniejszy do opanowania
komor napisał/a:
Nie zapomnij o filtrach na lampę, jak widać z okładki książki przyda się mocny CTO, moim zdaniem.
Sugerujesz te barwy pomarańczowe?Na ogień się sprzyda, ale wydaje mi się, że "operatorzy" będą odziani. Przypuszczam, że na czarno.
Te wszystkie manewry przy ustawieniu przysłony, iso i czasu w trybie M to jeszcze za wcześnie dla mnie, chociaż trening czyni mistrza.
Zawsze uważałem, że ten tryb jest najtrudniejszy do opanowania
Wręcz przeciwnie .. A poza tym to tryb najbardziej... przewidywalny
lukemeng napisał/a:
Te wszystkie manewry przy ustawieniu przysłony, iso i czasu w trybie M to jeszcze za wcześnie dla mnie, chociaż trening czyni mistrza.
W sumie to wystarczy przełączyć na tryb M, ustawić przysłonę powiedzmy f/5.6, czas 1/125, iso powiedzmy na 400, błysk TTL, balans bieli na światło żarowe, filtr CTO (żółty) jak prawi komor.
Czas/przysłona/iso - zapewnią Ci rejestrację światła tzw zastanego - czyli tła. Czas jest ustawiony na tzw x-sync, czyli czas synchronizacji błysku. Lampa pracując w TTL dopasuje siłę błysku odpowiednio do warunków
Ustaw sobie tak i pochodź wieczorem po domu... Zobacz co Ci wychodzi.
hijax_pl, ale książką nie doswietli ^^ (choć wiedzy nigdy za wiele)
lampę albo tanią niesytsemową(jeśli tylko do zabawy i prób z błyskiem) albo warto dołożyć więcej na lepszą systemową(nie jestem znawcą sprzętu ze stajni Nikona,ale to chyba SB-800 albo 900) a jak już będzie lampa to czytaj,przeglądaj http://www.strobist.blogspot.com/ i ucz się jak radzi hijax_pl
Lukemeng. Posłuchaj rad kolegów i pracuj na trybie M. Przeciez w tym trybie bardzo szybo możesz skorygowac przysłone lub czas tak zeby uzyskac porzadany efekt. Kilka zdjec zrobiłbym tez bez lmpy na długim czasie równeiż można uzyskać fajny efekt. W tego typu fotografii wazne jest tło. Jesli chcesz zrobic zdjecia zaskoczonym gosciom najlepiej byłoby ustawić sie za "połykaczem" i połapac zaskoczone miny gości. Pobawic sie GO raz ostrosc na połykacza raz na gości. Trzeba kombinowac gdyz samo nie wyjdzie
lampę albo tanią niesytsemową(jeśli tylko do zabawy i prób z błyskiem) albo warto dołożyć więcej na lepszą systemową(nie jestem znawcą sprzętu ze stajni Nikona,ale to chyba SB-800 albo 900) a jak już będzie lampa to czytaj,przeglądaj http://www.strobist.blogspot.com/ i ucz się jak radzi hijax_pl
Warto przeczytać temat od początku, gdzie wymieniłem posiadaną sb900
hijax_pl napisał/a:
Nigdy nie wiadomo, cuda się zdarzają
Macie ubaw ze mnie, a sobota zbliża się szybkimi krokami
zwirek210 napisał/a:
Kilka zdjec zrobiłbym tez bez lmpy na długim czasie równeiż można uzyskać fajny efekt.
Tak też spróbuję
zwirek210 napisał/a:
W tego typu fotografii wazne jest tło. Jesli chcesz zrobic zdjecia zaskoczonym gosciom najlepiej byłoby ustawić sie za "połykaczem" i połapac zaskoczone miny gości. Pobawic sie GO raz ostrosc na połykacza raz na gości. Trzeba kombinowac gdyz samo nie wyjdzie
Obawiam się, że przy moich umiejętnościach ogień będzie oszukiwał pomiar światła i będą mi wychodziły farmazony, czyli np nie zrobię "zaaferowanych" gości bo płomień "narzuci" mi przestrzeń barw jak będę je robił przez ramię "połykacza" w stronę gości.
P.S. jak z pomiarem światła?
Obawiam się, że przy moich umiejętnościach ogień będzie oszukiwał pomiar światła i będą mi wychodziły farmazony, czyli np nie zrobię "zaaferowanych" gości bo płomień "narzuci" mi przestrzeń barw jak będę je robił przez ramię "połykacza" w stronę gości.
P.S. jak z pomiarem światła?
Dlatego mówię o trybie M i dobraniu ekspozycji do tła zawczasu. I zapominasz o pomiarze światła.
lukemeng, sorki,zasugerowałem sie ze nie masz jeszcze lampy-mea culpa
a co do focenia to niewiele da się dodać do tego co napisali Ci już tu obecni: włącz manuala i porób kilka zdjęć próbnych,jak Ci wyjdzie za ciemno to podbij ISO albo zmniejsz przysłonę,lampą doświetlaj,bo jak będzie bardzo ciemno to moze sie okazać że zdjęcia wychodzą rozmazane(ruch,długi czas naświetlania),chociaż kilka takich zdjęć oczywiście możesz zrobić(świetlne smugi ognia wygladają super,ale z ręki raczej nie da rady)
spróbuj w domu albo na zewnątrz,wieczorową porą bo jakiejś gotowej recepty to raczej nie znajdziesz
hijax_pl napisał/a:
Dlatego mówię o trybie M i dobraniu ekspozycji do tła zawczasu. I zapominasz o pomiarze światła.
Czas/przysłona/iso - zapewnią Ci rejestrację światła tzw zastanego - czyli tła. Czas jest ustawiony na tzw x-sync, czyli czas synchronizacji błysku. Lampa pracując w TTL dopasuje siłę błysku odpowiednio do warunków
Hę?...
Przy takim czasie i f/2.8, zastanego nie zarejestruje prawie wcale, chyba , że podbije maksymalnie czułość, a do tego, zdjęcia tego typu robi się na dość długich czasach, tak by ładnie zarejestrować płomień...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10