Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Sigma czy Nikon
Autor Wiadomość
zoran 
Nowy

Wysłany: Wto 20 Kwi, 2010   Sigma czy Nikon

Szukam czegoś do ptaszków i nie tylko poradźcie jaki zestaw wybrać chcę to podpiąć Nikona D90. Pierwszy zestaw powiedzmy mógłbym nabyć praktycznie "od reki" na drugi trzeba by jeszcze po marudzić i przekonać księgową (czyt. zonę) a to jest dość czasochłonne, zresztą pewnie sami wiecie :wink:

1. Sigma 70-200 mm f/2.8 II EX APO DG MACRO HSM
Sigma APO 1.4x EX DG /NIKON

2. Nikon Nikkor AF 80-200 mm f/2.8D ED
Nikon TC-14E II

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 20 Kwi, 2010   

Jak szukasz "czegoś do ptaszków", to poszukaj "czegoś" co będzie miało ogniskową min.400mm-takiego jak np.sigma 120-400/4,5-5,6DG OS HSM.

sigmiarz 
Optyczny

ale może zoran fotografuje kury sąsiada ? :D
Poza tym dodał poniżej konwertery...

P_M_ 
Maniak

TC i te szkla? Lepiej dolozyc do dluzszego szkielka, np. 'sigmusia' 100-300/4.
To moze tylko 300mm, ale przy takiej jakosci cos da sie wykadrowac.

sigmiarz 
Optyczny

Wysłany: Sro 21 Kwi, 2010   

zauwazylem ze wsrod nikoniarzy mniej ptasiarzy, ciezko o opinie,
sam nie uzywam tak dlugich lunet, ale moze jakis canoniarz na zamiennikach,
fakt że to aparaty dla kobiet, ale one też lubią ptaszki więc blisko... :roll:
;) no nie moglem sie powstrzymac.

kozidron
[Usunięty]

sigmiarz napisał/a:
fakt że to aparaty dla kobiet, ale one też lubią ptaszki więc blisko... :roll:
;) no nie moglem sie powstrzymac.

ja już nie nadążam, jakiś czas temu słyszałem że to aparaty dla mieszkańców wsi, teraz dla kobiet :shock: a może to aparaty dla żeńskiej populacji wsi :?:
No cóż domyślam się, że grupa docelowa się jeszcze bardziej zmniejszy :razz: :wink: :mrgreen:

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

A Nikony dla kogo są? Dla gejów?
Można od czasu do czasu śmieszne głupoty pisać, że niby żart, ale ten żart ma już taką brodę, że przestał być śmieszny i została już tylko głupota. W ogóle za tym nie nadążam... Że kobiety głupsze, nie mają poczucia estetyki, zdjęć nie potrafią robić, gorsze w czymkolwiek są od mężczyzn?

zoran, zdecydowanie Sigma 100-300/4. Lepsze 300 mm z tego obiektywu niż 200 mm na TC. Pomijam już fakt, że Sigma 70-200 na 200 mm jest po prostu słaba. Tak sobie myślę, że nawet Nikkor 70-300VR byłby lepszy od tej Sigmy.

P_M_ 
Maniak

Nikon AF-D 80-200mm na 200mm nie jest lepszy od sigmy. Do TC to 70-200VR. Ludziska uzywaja nawet z TC x2 nikona, a najnowsza wersja tegoz to podobno rewelacja.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Tylko ile kosztuje ta rewelacja!

P_M_ 
Maniak

Baku napisał/a:
Tylko ile kosztuje ta rewelacja!

Odpowiednio, jak na nowosc, czyli jakies 400 funtow (poprzedni 250). Troche drogo dla zwyklego smiertelnika, ale sample wygladaja naprawde dobrze.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

P_M_, piszesz o TC... Ja miałem na myśli 70-200VR. To też nie jest najtańsza zabawka... Jeszcze ciut, ciut i dojdziemy, że w sumie niegłupim wyborem jest 200-400.

P_M_ 
Maniak

Baku napisał/a:
P_M_, piszesz o TC... Ja miałem na myśli 70-200VR. To też nie jest najtańsza zabawka... Jeszcze ciut, ciut i dojdziemy, że w sumie niegłupim wyborem jest 200-400.

Nie odwracaj kota ogonem! Napisalem wyraznie, ze polecam kupienie dobrego obiektywu (sigma 100-300/4) zamiast mocno przecietnych i TC (podobny koszt), bo do telekonwertera trzeba miec naprawde dobry obiektyw, np. nikkor 70-200VR. Jasne?
Bywasz juz troche na forum, wiec nie wyglupiaj sie - prosze.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Nie no, po co to zdenerwowanie? Niczego nie odwracam bo to nie ja pierwszy wspomniałem o 70-200VR tylko Ty. Kosztowny obiektyw + kosztowny TC. Można tak i na pewno efekt będzie dobry. Nie jestem specjalistą od ptaszków, ale wiem że aby się nie męczyć ze sprzętem i uzyskiwać dobre rezultaty trzeba wydać trochę kasy na długie i w miarę jasne tele. Przy bardziej ograniczonym budżecie Sigma 100-300/4 jest niezłym wyjściem, a przy jeszcze bardziej ograniczonym Nikkor 70-300VR. Zupełnie nie rozumiem przy tym, co Cię tak zesłościło... To 200-400? Też się nada do ptaszków. A, że jest poza budżetem? Odnoszę wrażenie nawet Sigma 100-300 już go przekroczyła.

sigmiarz 
Optyczny

Baku, to wzięło się z wyglądu puszek, Canony mają bardziej miękki design i "kółeczko do miziania" jak powiedziała kiedyś moja znajoma. Nie bierz tego tak do siebie, nigdzie nie napisałem że kobiety robią gorsze zdjęcia, zresztą to by znaczylo ze puszka Canona to za nich zrobi a Nikona nie co byłoby kompletną bzdurą właśnie.

[ Dodano: Sro 21 Kwi, 2010 14:21 ]
a Sigma 120-400mm f/4.5-f/5.6 DG OS HSM? , chodzi w okolicach 3k

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Ciekawe - jeżeli chodzi o design puszek to nigdy na to nie zwracałem uwagi poza korpusami Sony, które jak dla mnie wyglądają dziwnie.
Pod względem ukłonu wizualnego w stronę kobiet, to bardziej mi Pentax pasuje, ze swoimi wersjami kolorystyczno-błyskotliwymi...

Odpowiedz do tematu