Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Pią 23 Kwi, 2010
PREZENT - pomoc
Autor Wiadomość
anquirl 
Początkujący

Wysłany: Czw 22 Kwi, 2010   PREZENT - pomoc

Witam serdecznie grono fotografów

zwracam się do Państwa z prośba o pomoc w doborze prezntu dla mojego męża na 40 urodziny, sama o fotografii wiem tylko tyle, obrazki można wieszać na ścianie ;-)
obiecuje, że po otrzymaniu wyjasnień nie bede juz zabierac wiecej Państwu czasu z nudnymi pytaniami i nie będę zasmiecać forum, tymniemniej ten post i uzyskane w nim informacje beda dla mnie bardzo pomocne,

ale do rzeczy

jak juz napisałam mój mąż bedzie w lipcu kończył 40 lat i chciałam mu z tej okazji kupic nowy obiektyw,
może torche więcej szczegółów , mąż dwa miesiące temu zakupił nowy (dla niego oczywiście) aparat
CANON EOS 500 D, no i generalnie ma jakieś tam obiektywy, ale zawsze marzył o tym a by miec taki obiektyw wielki jak lufa w czołgu (mam nadzieje że to nie kryzys wieku średniego i kompleks na "jakimś" punkcie :-) )
wczoraj jak mąż był w pracy to obszukałam jego biurko i zauważyłam ze ma w biurku materiały dotyczące:

SIGMA 120-400 mm f/4.5-5.6 APO DG OS HSM
i
w tym samym stosie papierków

Canon EF 100-400 mm f/4.5-5.6L IS USM

jak domniemywam są to właśnie obiektywy, które pewnie mu się śnią po nocach

teraz pytanie które z kolei mnie nurtują, bo wczoraj próbowałam sie dowiedzieć na własną ręke, ale cięzko szło

czy te obiektywy będą pasować do jego aparatu , tzn żeby nie było takiej sytuacji, że kupie jeden z nich (a po szoku jaki doznałam po zobaczeniu ceny) okaże się ze taki obiektyw nie pasuje , bo wtedy bym chyba popełniła samobójstwo

no i drugie pytanie , ktore pewnie słyszycie dosyć często

który lepszy, ale nie ze względu na cene (bo i tak kupie na raty :-) ) tylko ogólnie który lepszy do robienia zdjęć , aha pewnie dobrą informacją będzie co moj mąż fotografuje, otóz generalnie to on się zajmował fotografowaniem mnie :-) i naszego synka, ale ostatni zaczął robic zdjęcia kroajobrazów i samochodów (pewnie jednak kryzys wieku średniego)

Szanowni Państwo ten post to nie żadna prowokacja, naprawde potrzebuje pomocy w wyborze,

Serdecznie dziekuje (z góry) za pomoc
i pozdrawiam
Ania

Reklama

Introverder 
Rozmowny

Wysłany: Czw 22 Kwi, 2010   -

Witaj droga Aniu, po takim wstępie mogę powiedzieć tylko, że jak mógłbym nie pomóc na tak ładnie wyartykułowaną prośbę :) ; ).

Mogę tylko doradzić, że z tych dwóch brałbym C 100-400 4.5-5.6L ale należy uważać i dobrze wybrać konkretny egzemplarz, bo podobno poszczególne egzemplarze różnią się. Jakbyś mogła kupić z kimś kto się zna i można na miejscu sprawdzić, to by było najlepiej..

P.S. Tylko nie wiem czy do tego rodz. zdjęć (widzę różne zastosowania, potrzebne zakresy), jakie wymieniłaś Aniu obiektyw o takim zakresie byłby najlepszy.. A w każdym razie czy jeden pokryje całe zapotrzebowanie.

Bo do portretu to jakaś klasyczna portretówka chyba, do krajobrazu obiektyw szerokokątny itd. :) ; ). Czyli wychodzi, że potrzeba by nie jeden, a dwa (?) więcej obiektywów. Bardziej doświadczeni użytkownicy mam nadzieję będą wiedzieli więcej :) ; )..

P.S. Tej Sigmy bym nie brał, bo z testów na optycznych wynika, że obiektyw w miarę zbliżania się do końca zakresu jednak traci i to dość mocno i z tego powodu uważam, że ew. oszczędność na zakupie może się zemścić..

A jeśli jeszcze mężowi zachce się fotografować ptaki (z taką ogniskową można spokojnie już coś "ustrzelić"), to i też chyba bardziej ucieszy go lepsza jakość obrazu pod koniec zakresu :) ; ).

Do fotografowania takiej miłej żony brałbym najlepszy obiektyw na jaki mnie stać :) ; ).

Pozdrawiam :) ..
Ostatnio zmieniony przez Introverder Czw 22 Kwi, 2010, w całości zmieniany 7 razy  

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Czw 22 Kwi, 2010   

Canon. Pasuje 100%, tzn. aparat sie nakreca na obiektyw.
Tak jak Kolega radzi. Wybierz sie z kims, kto precyzyjnie dokona wyboru... bo mimo, ze L, to jak widac moga byc przeboje.
Udanego zakupu!

P.S. Twoj maz bedzie w ciezkim pozytywnym szoku. :grin:

MasterB 
Maniak

Fajną ma żonę ten Twój mąż :wink:

SlawGaw 
Optyczny

Canon EF 100-400 mm f/4.5-5.6L IS USM i CANON EOS 500 D dogadają się, Sigma w odpowiedniej wersji też.
Ja bym wolał Canon EF 100-400.

Swoją drogą kupowanie takich prezentów jest trochę ryzykowne, może mąż upatrzył sobie jeszcze coś bardziej dla niego przydatnego, coś na czym mu bardziej zależy, chyba lepiej zrobić to w porozumieniu z nim.

Sunders 

anquirl napisał/a:
ogólnie który lepszy

Canon :smile:

zug
[Usunięty]

muzyk napisał/a:
Twoj maz bedzie w ciezkim ............. szoku.

jak dostanie zamiast Canona 100-400 Sigmę ;) :P
jestem za Canonem ;)

muzyk 

anquirl napisał/a:
ale ostatni zaczął robic zdjęcia kroajobrazów i samochodów

No taki tele obiektyw do krajobrazow sie nie nadaje. Do fotografii przyrody (ptaki, roslinki - nie makro), portretow ... tez jeszcze, choc zbyt kolosalny.
Moze zamiast tego rozgladnac sie za czym innym np. Canon 15-85 - taki uniwersalny,
sigma 17-70 z OS?
Nie chce mieszac szykow, ale obiektyw tele to typu 100-400 mm to dosc specjalistyczny sprzet, ale na 100% bylby Twoj maz zadowolony.

anquirl 
Początkujący

O matko , nie spodziewałam sie tylu odpowiedzi, w tak krótkim czasie :-)

serdecznie dziekuję , jak widac są jeszcze życzliwi ludzie na forach :-)

zatem odpowiadam:

- co do żony i tego najlepszego obiektywu , proszę nie zapominać kto będzie płacił :-)

- co do tego Canona - Boże , jakie przeboje??, zawsze myślałam ze jak Canon to canon , kurcze przykręci się i "gra muzyka" :-(

- fajnego to ja mam męża :-) , i z takiej okazji chyba mu cos takiego kupić :-)

- jeśli moge zapytać (bo ktos tam napisał wczesniej), że SIGMA w odpowiedniej wersji sie dogada z Canonem ???
co to oznacza ??

- co do szoku , pewnie i tak będzie w szoku jak cokolwiek dostanie :-) ,

- i jeszcze ktoś napisał ze ten canon to SPECJALISTYCZNY sprzęt , jeśli można słówko jak mam to odbierać

kurcze , mam tylko nadzieje, że zaden z odpowiadających tutaj mi Panów nie jest moim mężem bo dopiero by były jaja :-)

Ania

panmarecq 
Rozmowny

Mąż napewno byłby niesamowicie zadowolony z 100-400 ale nie wiem czy nie lepiej za tą cene 17-40 i 70-200/4,taki długi obiektyw jak 100-400 to do ptaków i zwierząt ,czy twój mąż jest na tyle cierpliwy żeby się skradać długi czas żeby zrobić jedno zdjęcie?Musisz go dopytać czy ma zamiar bawić się w "chowanego" ze zwierzyną :wink: .

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Czytając ten temat pomyślałem sobie, aha - idą komunie. A tu młodziak 40-kę obchodzi. :cool:

Aniu, jako były użytkownik EF 100-400L napiszę krótko, możesz śmiało go kupić. :smile:

Zastanawiam się tylko czy Twój mąż rzeczywiście dobrze go wykorzysta. Obiektyw ten ma głównie zastosowanie do fotografowania ptaków, zwierzaków oraz np. samolotów itp.

Czasu masz jeszcze sporo więc warto się dobrze zastanowić.
Może podpytaj męża przy okazji, czy jego sprzetem może zrobić Ci zdjęcie np. sikorce. Jeśli podchwyci temat i powie: "wiesz żono bardzo bym chciał ale ... trzeba wydać na lepszy obiektyw ..." to będziemy w domu. :wink:

Obiektyw ten sporo kosztuje i pochopnie nie kupuje się takiego cuda.

P.S.
40 lat hmmmmm ... fajna była impreza, podobno bo mało pamiętam. :grin:

anquirl 
Początkujący

Bogdan, dziekuję , tak jak mówisz napewno go podpytam , ale wiadomo, że muszę to zrobić w odpowiednich odstępach czasu, bo mi się chłopina wykapuje , że coś kombinuje :-)

co do cierpliwości jego podczas fotografowania, to jest tak, że jak idziemy razem i on fotografował mnie albo młodego to jakoś się nigdy nie zbierał jakoś do długiego oczekiwania, robił zdjęcia i już, inna sprawa, że ja się nigdy nad tym nie zastanawiałam,
jedyne co teraz moge powiedziec , że jak już ma ten nowy aparat to potrafi zniknąć na cały dzień, a potem drugi cały dzień siedzi przy komputerze i tam coś grzebie :-) ,
musiałabym pogmerać w tych jego katalogach to pewnie bym wiedziała co on tam za zdjęcia robi :-) ( bo może on taka lunete potrzebuje, bo jakieś inne "baby" fotografuje :-) )

ale to już pewnie nie dzisiaj :-)

w każdym bądź razie dzisiaj dzięki Wam dowiedziałam sie, że nie będzie problemu, aby podłączyc oba te obiektywy z aparatem

dziekuje jeszcze raz wszystkim, za porady (wstępne) , podejrzewam, że sie tu wkrótce jeszcze zjawię jak przeszpieguje zamiary męża :-)

Ania

ps
oczywiście gdyby ktoś coś jeszcze chciał dodać to chętnei poczytam

komor 
Moderator

anquirl, ponieważ chłopaki w zamian za te lufy czołgowe zaczynają Ci także doradzać inne szkła typu 17-40 czy 17-70 to sprawdź jeszcze jakie obiektywy już mąż ma, żeby nie okazało się, że kupisz coś, co się dubluje.
Co do pasowania, jak już powyżej napisano, Canon 100-400 będzie pasował każdy (choć ponoć egzemplarze mogą się różnić jakością obrazowania), natomiast ta Sigma 120-400 musi być w wersji z mocowaniem do Canona (w sklepie będą wiedzieli o co chodzi, jak obejrzysz oferty sklepów internetowych to też się zorientujesz).

as... 
Entuzjasta

Wysłany: Pią 23 Kwi, 2010   

dokładnie, spisz oznaczenie z jego wszystkich obiektywów i będzie wiadomo że 100-400L to odpowiedni wybór.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Pią 23 Kwi, 2010   

anquirl napisał/a:
i jeszcze ktoś napisał ze ten canon to SPECJALISTYCZNY sprzęt , jeśli można słówko jak mam to odbierać

Pisząc prostym językiem, jest to obiektyw do dużych zbliżeń. Pozwala na fotografowanie oddalonych miejsc, przedmiotów, zwierząt czy ludzi, stąd podane zastosowania typu: fotografia przyrodnicza, samoloty, etc.

anquirl napisał/a:
ostatni zaczął robic zdjęcia kroajobrazów i samochodów (pewnie jednak kryzys wieku średniego)

O niedobrze! Ze mną zupełnie odwrotnie: zacząłem od krajobrazów, przez samochody a ostatnio to głównie synki. I to tylko do rodzinnego albumu :shock: :mrgreen:
To ja już kryzys przeszedłem, przechodzę tylko że na odwrót, czy jestem w okresie międzykryzysowym?

Jeśli mąż "dostał fazy" na punkcie wycieczek i fotografii przyrodniczej, to 100-400L będzie jak znalazł (tak przy okazji to mój głos także za Canonem).
A na razie przejrzyj jego obiektywy i napisz nam tutaj co On ma, choć przypuszczam, że długiej lufy jeszcze nie posiada.

Odpowiedz do tematu