Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Sezon urlopowy sie zbliza a 60d jak ni ma tak ni ma, a moze i nigdy nie bedzie.
Jako zestaw urlopowy wymyslilem sobie 15-85 i... 7d czy 50d? Pedzacych koni, lecacych samolotow, sportu, ptakow nie fotografuje to zastanawiam sie, czy cena jednego obiektywu, dzielaca te dwa aparaty, jest tego warta czy nie.
Chetnie pozastanawiam sie z Wami, bo wychodzi mi 50:50...
7D jest nowsze i ma kilka użytecznych bajerów. To dobry sprzęt.
Rożnica w cenie od 50D wynosi ok. 2000 zł, można mieć za to kilka fajnych gadżetów:
- flagową systemową lampę i jeszcze zostanie 500 zł na dobry filtr (lub filtry)
- lekko używane 70-200/4L w bardzo dobrym stanie
- świetny obiektyw do makro: canona 100/2.8
- dwie miłe stałki: 85/1.8, 50/1.8 i zostanie jeszcze 200 zł
- całkiem przyzwoity statyw z całkiem przyzwoitą głowicą
Nie wiem czemu, ale bardziej by mnie kusiły te "fajne gadżety" a nie 7D.
A już w ogóle w tym momencie pomijam fakt, że mając taki budżet do wydania na puchę, zacząłbym ciężkie rozmyślania o 5D. Jakimś.
Ostatnio zmieniony przez Baku Pią 23 Kwi, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Ale Kuba, bawilem sie 5D i taki focusing to mam na codzien z moim 1000D... moze nastepnym razem. Do tego czasu w razie, napadu nostalgii malo czy srednioklatkowej pogodze sie z analogami.
Gross zdjec to krajobrazy, miejskie klimaty, muzea, ruiny, urlopowe wspomnienia, zdjecia "obradowo-imprezowe" do biuletynu firmowego i ostatnio duzo portretu mini-studyjnego na wlasny uzytek.
Sprawny autofocus i mikrokalibracja to moje priorytety - dlatego wlasnie te a nie inne modele.
50 1.8, 70-300 i lampy mam. Macro mnie rzeczywiscie pociaga.
Sterowanie lampami - jest pociagajace, choc nauczylem i przyzwyczailem sie "zyc na manualu". Radio jest tu chyba bardziej przyszlosciowe - tak mi sie wydaje.
Dzieki za opinie i przepraszam za choatyczyczny styl, ale mam dzis duzo przeszkadzajow.
[ Dodano: Pią 23 Kwi, 2010 14:55 ]
Kit 18-55 IS tez jest.
cybertoman, szkłami się robi zdjęcia
50d to więcej niż przyzwoita baza dla szkieł.
Moim zdaniem nie ma co wymyślać i przepłacać za rejestrator bo ma kilka bajerów więcej... no chyba że taki bajerek wiele dla kogoś zmienia. Jeżeli pytasz to dla Ciebie nie zmienia bo byś o tym wiedział
to racja. I mam nadzieje, ze albo nic nowego sie nie dowiem, albo ktos, kto mial stycznosc z obiema puchami napisze cos druzgocaco nowego. Przynajmniej dla mnie nowego. Cos w stylu: AF w 7d jest dwa razy lepszy albo lapy precz od 7d bo ma zakres tonalny gorszy od 1000d. Jakis meski argument, zeby krew sie polala...
Biorąc pod uwagę samą jakość zdjęć na niskich ISO mam nieodparte wrażenie, że 1000d wypadał lepiej niż 50d. Nie żałuje zmiany ale lekki niesmak pozostaje
Jak 7d wypada jeszcze cieniej to krew się leje wraz ze łzami. Chyba że dodatki są ważniejsze od jakości rejestrowanego obrazu... hmm.... może i tak być... AF... ergonomia...uszczelki... masa... tylko po co to wszystko skoro plasticzek rejestruje lepiej...
Az tak to nie, postep w obrazowaniu jest. Komfort pracy tez sie liczy - np. w muzeum z 50 1.8 to z 1000d to jest walka o ostre zdjecie. Wiec nawet, gdyby obrazowanie pozostalo na plasticzakowym poziomie, z otwartymi ramionami przywitam celny AF. Nie wiem tez, kiedy plasticzak sie rozpadnie, boje sie o migawke (ca. 25000), ze mi sie na urlopie zbuntuje a podejrzewam, ze nie byl liczony na tak intensywne uzytkowanie.
Dalsze plany uzależniałbym od dalszych finansów, ale skoro obecnie używasz 1000D i nie wstydzisz się do tego przyznać to znaczy, że „rejestrator” rzeczywiście nie jest dla Ciebie taki ważny. Ja bym nie skakał do 7D tylko wziął 50D a w zamian za to 50/1,8 zamienił na 50/1,4 (tego czy innego producenta) i ewentualnie inne szklarniowe zakupy, w zależności od preferencji. Wspomniałeś o 15-85 jako zestaw urlopowy, co jest niegłupie, jeśli chcesz mieć uniwersalne szkło. Nie wiem jakie masz dalsze preferencje szklarniowe, czy nie chciałbyś jakichś fajniejszych stałek mieć do tego? Dłuższych bądź krótszych niż 50 mm.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sob 24 Kwi, 2010
cybertoman, nie ma co się zastanawiać w twoim przypadku to lepiej się oszklić za różnice w cenie.
aha i nie widzę sensu lania krwi 50/1.8 radziłbym wymienić na 50/1.4 i zastanowić się czego oczekujesz od spacer zooma -szybkości af, jasności czy zakresu ....a jaki jest konkretnie budżet...?
Budzet starczy na 7d z kitem 15-85, powiedzmy 1800-2000 euro.
kozidron napisał/a:
czego oczekujesz od spacer zooma
AF, zakres - 18-55 jest fajny, ale brakuje mu troche z obu stron. Przy 15-85 mam nadzieje zwiedzac z jednym obiektywem. Waga 50D z 15-85 jest akceptowalna, 17-55 i za duzy i za ciezki i tez brakuje troche zakresu. 15-85 - mialem ten obiektyw przez weekend i dobrze sie z nim pracuje, jest cichy, szybki, i nawet z 1000D celny jak nic do tej pory. Pewnie nic nadzwyczajnego, ale da sie lubic... Tak w moich wyobrazeniach powinien wygladac amatorski standard.
komor napisał/a:
„rejestrator” rzeczywiście nie jest dla Ciebie taki ważny
Na pewno nie chcialbym nic gorszego... Niemniej jednak nowy sprzet musi jakis czas popracowac, wiec zwyczajnie nie chce popelnic bledu. Gdybym sie nie bal, ze migawka mi sie skonczy, to kupilbym 15-85 i czekal dalej na rozwoj wypadkow.
komor napisał/a:
czy nie chciałbyś jakichś fajniejszych stałek mieć do tego?
Jasne, ze tak. Myslalem o 60 2.8 do makro i portretu, ale jest tak nielubiany, ze mnie to wstrzymalo. Alternatywa byloby 100 macro i Samyang 85, bo moim zdaniem, popartym rozmiarami ministudia, z setka sobie nie poportretuje. Ale to dopiero po zmianie korpusu bo manualne ostrzenie z 1000D jest dosc karkolomne.
kozidron napisał/a:
aha i nie widzę sensu lania krwi
ale to byla jedna z mozliwosci, ze posiadacze 7d wyskocza tutaj z tak wazkimi argumentami, ze... hej! Ale jakos cisza, a to tez moze o czyms swiadczyc...
komor, kozidron, Obaj radzicie zamiane 50 1.8 na 1.4. Czy ma to takze sens w przypadku kupna portretowej 85 i ktoregos z macro? Do czego mialoby toto sluzyc?
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Nie 25 Kwi, 2010
cybertoman napisał/a:
komor, kozidron, Obaj radzicie zamiane 50 1.8 na 1.4. Czy ma to takze sens w przypadku kupna portretowej 85 i ktoregos z macro? Do czego mialoby toto sluzyc?
wszystko zależy jakie ogniskowe preferujesz, wywnioskuje ze jezeli uzywasz 50/1.8 to wymiana na coś solidniejszego może przynieść same korzyści.
cybertoman, na czym opierasz podejrzenie, że 1000d ma kiepskie podzespoły?
Zrobiłem tym body 43tys zdjęć, wisiał na mim tele 1,3kg, siedział z tym tele na statywie mocowany za body i jakoś się nie rozleciał. Obudowa jest z miękkiego plastiku ale dzięki temu jest lekki. 50d to już klocek i dłuższe łażenie z nim na szyi wymaga treningu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9