Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam !
Czy ktoś mający doświadczenie z drukarką epson D90 może mi odpowiedzieć dlaczego po wydrukowaniu zdjęcia , kolor czerwony jest purpurowy tz. intensywnie czerwona kurtka wychodzi jako czerwień zbliżona do purpury . Kombinowałem z profilami , ustawieniami druku w PS CS3 i nic nie pomaga. Czy ten typ tak ma ? To samo zdjęcie na innej drukarce u kogoś wyszło prawidłowo , drukarka HP zaawansowana wielofunkcyjna 6 kolorów .
bardzo dużo drukarek niestety przekłamuje kolory, no i duży wpływ na to, mają nieoryginalne tusze, rozumiem że nie używałeś zamienników
pozdr
Niestety - kupiłem zamienniki i pewnie to jest przyczyną , ale cena kompletu tuszy do mojej epson D90 to ok. 160 - 180 zł i na dużo wydruków fotografii to nie starcza .
Druga sprawa , że gdy we właściwościach (Windows 7) zarządzania kolorem wywaliłem profil
epsona i dodałem sRGB jest trochę lepiej . To samo w opcjach PS CS3 .
Przyczyn moze być mnóstwo, od ograniczeń konwersji RGB-CMYK, nieoprofilowanego monitora, czy źle skonfigurowanego CMS, do kiepskich tuszów i niestandardowego papieru... Jeśli używasz profilu firmowego drukarki, to musisz używać oryginalnych tuszów i papieru, bo tylko to zapewni choć minimalną zgodność z profilem. Jeśli masz inny tusz, to ratuje Cię tylko spektrofotometr i stworzenie nowego profilu drukarki.
[ Dodano: Sro 21 Kwi, 2010 10:05 ]
Par_Dez napisał/a:
Druga sprawa , że gdy we właściwościach (Windows 7) zarządzania kolorem wywaliłem profil
Weź poczytaj najpierw co robisz, zanim zabierzesz się z konfigurację CMS - to nie jest panel do zabawy na chybił-trafił... Używaj profilu monitora i profilu drukarki - inaczej dostajesz całkowicie przypadkowe wyniki.
Przyczyn moze być mnóstwo, od ograniczeń konwersji RGB-CMYK, nieoprofilowanego monitora, czy źle skonfigurowanego CMS, do kiepskich tuszów i niestandardowego papieru... Jeśli używasz profilu firmowego drukarki, to musisz używać oryginalnych tuszów i papieru, bo tylko to zapewni choć minimalną zgodność z profilem. Jeśli masz inny tusz, to ratuje Cię tylko spektrofotometr i stworzenie nowego profilu drukarki.
[ Dodano: Sro 21 Kwi, 2010 10:05 ]
Par_Dez napisał/a:
Weź poczytaj najpierw co robisz, zanim zabierzesz się z konfigurację CMS - to nie jest panel do zabawy na chybił-trafił... Używaj profilu monitora i profilu drukarki - inaczej dostajesz całkowicie przypadkowe wyniki.
Czy możesz mi podać jakiś link lub opisać tak krótko jak to zrobić ?
Par_Dez, zajrzyj do działu „Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie”, jest tam parę ciekawych tematów w których była mowa o profilach i CMS, a w nich także linki do ciekawych materiałów. Np. ten temat: Kolory w jpg dla web - ICC.
Ostatnio zmieniony przez komor Czw 22 Kwi, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Nawiązując do swojego wątku , po wielu próbach znalazłem sposób aby czerwień wychodziła po wydruku (drukarka Epson D92) w miarę prawidłowo . W PS CS3 dodaję warstwę kolor selektywny i reguluję suwakami w kolorze czerwonym . Wiem że to jest sposób doraźny , ale
gdy używam zamienników i różnych papierów ma prawo tak być . Zrezygnowałem też z profilu drukarki , bo jest on dopasowany do oryginalnych tuszy i papierów .
Par_Dez, nie wiem, jakie są Twoje potrzeby, jeśli chodzi o ilość i jakość odbitek, ale może lepiej zaprzyjaźnić się z jakimś labem. Może wyjdzie lepiej i taniej.
Da się ją wykonać telefonem komórkowym albo aparatem foto? Chłopaki, … Poza tym mowa o tuszach zamiennikach, to chyba każde nowe pudełko trzeba by profilować, skoro zupełnie nie trzymają się charakterystyki kolorystycznej oryginału.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11