Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 25 Kwi, 2010 Jaki szerokokątny zoom do FF
Ostatnio próbuję skompletować szklarnię do 5D, i muszę powiedzieć że idzie nieźle. To co mnie najbardziej interesuje, czyli standard oraz portretową stałkę już mam.
Teraz chciałem poszukać jakiegoś szerokokątnego zooma (o zakresie 17,20 do 35,40mm) i muszę powiedzieć że trochę jestem zaskoczony ograniczonym wyborem. Przeglądam oferty sklepów w internecie i okazuje się że w podanym przeze mnie zakresie do dostania jest tylko Canon 17-40L (droogi) albo 17-35L (droższy...).
Jestem zdziwiony, bo pamiętam że parę lat temu wybór tego typu obiektywów był bardzo duży - praktycznie każdy niezależny producent oferował jeden lub dwa modele.
Czy coś przegapiłem? Wygląda na to że Sigma, Tamron i Tokina porzucili mały obrazek na rzecz APS-C?
Nie chcę wydawać 2500zł na systemowy obiektyw bo szeroki kąt nie jest dla mnie priorytetem...
Jak myślicie - czy warto poczekać na nowe propozycje od niezależnych producentów (o ile coś jeszcze planują?) czy może lepiej poszukać jakiejś używki w dobrym stanie? Jeśli używany to który model byście polecali?
do pełnej klatki Canona, systemowych obiektywów to tak dużo wcześniej nie było
niestety szeroki kąt kosztuje pozostaje 17-40 L 16-35 L z tańszych ale trudno g złapać jest Canon EF 20-35 mm f/3.5-4.5 USM (choć i on trochę kosztuje ) mówię oczywiście o systemowych
MasterB, a to musi koniecznie być nowy obiektyw? Ja bym proponował używany 17-40L --> z racji budowy tego szkła nie ma większej obawy o luzy itp, a na FF jest to baaardzo szeroko.
a zapomniałem jest jeszcze Canon EOS EF 17-35/2.8 L ,ale jego też trudno dostać, no i jest w cenie, choć na allegro jak się pojawiał to był w cenie 17-40
MasterB, a jakiego szerokiego kąta używałeś na APS-C?
Czy do 5D będziesz kupował jakiś spacerzoom?
Zmierzam do tego, że być może wystarczy Ci coś od 24mm bo to już jest dość szeeeroko. To taki ekwiwalent dla 15mm pod APS-C. Wtedy chyba łatwiej o jakąś Sigmę, czy Tamiego. Ze sprzetów Canona masz tu EF 24-105L, gdzie używane chodzą już od 2500 zł., zakres więcej niż spacerowy, a jakość w zupełności "styka".
A propos EF 17-40L, to zauważ, że taki EF-S 10-22 kosztuje jeszcze ok. 10% więcej. W miarę dobre szkło musi trochę kosztować.
a zapomniałem jest jeszcze Canon EOS EF 17-35/2.8 L ,ale jego też trudno dostać, no i jest w cenie, choć na allegro jak się pojawiał to był w cenie 17-40
darujcie sobie 17-35L
też już go próbowałem i to 2szt z róznych lat produkcji, ogólnie na f2.8 to mydło straszne.
Fakt obiektyw ma wszystko klasy L poza jakością obrazu.
17-40L tylko dobra sztuka będzie bardzo szeroka na FF
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
Spacerzooma nie potrzebuję, chodzi mi właśnie o coś szerszego...
Ja wiem że szeroki kąt kosztuje więcej, ale jakiś czas temu były sigmy i tamrony 17-35, tokina (chyba?) 19-35 itp.
A teraz taka posucha i tylko L-ki na scenie...
Poszukam używanej 17-40L, ale z tego co widzę to raczej trzymają one swoją cenę
No chyba że wcześniej upoluję Flektogona 4/20 w dobrej cenie i jeszcze lepszym stanie. Zawsze chciałem mieć "zebrę"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9