Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 25 Kwi, 2010 Canon 40D + Canon EF 50mm f/1.8 dla początkującego?
Siema Wszystkim ;]
Mam do Was pytanko, czy używany Canon 40d + canon EF 50mm f/1.8 jest dobrym wyborem na początek zabawy z fotografia? dla amatora oczywiście ;d. Jedynie w późniejszym czasie wyposażę się w obiektyw 18-55 i jakiś tele ;d ale póki co mam pytanie o tego Canonika.
Budżet jakim dysponuję to mniej więcej 2 tyś +\-
Czekam na Wasze rady, odpowiedzi i propozycje ;d
Z góry Dziękuję ;]
Pozdro
Ostatnio zmieniony przez komor Pon 26 Kwi, 2010, w całości zmieniany 1 raz
pewnie, ze dobrym - jak się wie co z tym zrobić to mogą być ciekawe efekty, trochę ten 50/1.8 straszy plastikowością ale jak masz zamiar inwestować w szkła to na poczatek jak znalazł....
Kisan, regulamin punkt 11:
11. Temat wątku powinien odzwierciedlać jego treść. Jako temat nie podawaj nic nie mówiącego hasła. Poprawna nazwa tematu to gwarancja na łatwe wyszukiwanie i czytelne przeglądanie przez osoby zainteresowane.
Temat wątku „Pytanko” nie bardzo spełnia te kryteria. Zmieniłem tytuł na adekwatniejszy.
Całkiem niezły optycznie start, ale moje pytanie brzmi: po jakim czasie zamierzasz dokupić 18-55?
Jeżeli będzie to kwestia tygodnia czy miesiąca, to ok. Ale jeżeli np. kwartału czy jakiegoś dłuższego okresu czasu, to ja bym kolejność zakupów odwrócił i najpierw kupił 40D z 18-55 a później 50/1.8.
I jeszcze jedna kwestia. Kupując 18-55 wybierz nowszą (i niewiele droższą) wersję ze stabilizacją zwaną 18-55IS.
moim zdaniem wybór 40D + 50 1.8 wymusi na początkującym więcej kreatywności. późniejsze dokupienie 18-55 IS bardzo rozleniwi początkującego
Pozostaję przy 50 1.8 a później dokupić np. Sigmę 17-70 niż Canona 18-55.
W sumie racja. Ale przyznam szczerze, że gdybym miał mieć korpus aps-c i np. przez pół roku gnębić stałkę 50 mm, to bym się zamęczył.
Pomysł z Sigmą niezły, ale Sigma jest chyba ze trzy razy droższa od stabilizowanego kita ( )
moim zdaniem wybór 40D + 50 1.8 wymusi na początkującym więcej kreatywności.
Albo wymusi stwierdzenie, że lustrzanki są do niczego, bo nie mają zuma. Wszystko zależy od człowieka i od tego czym ma być dla niego aparat foto. Pstrykadłem wycieczkowym czy narzędziem kreacji w jakimś tam celu.
Baku napisał/a:
Jeżeli będzie to kwestia tygodnia czy miesiąca, to ok. Ale jeżeli np. kwartału czy jakiegoś dłuższego okresu czasu, to ja bym kolejność zakupów odwrócił i najpierw kupił 40D z 18-55 a później 50/1.8.
pytanie brzmi: po jakim czasie zamierzasz dokupić 18-55?
Jeżeli będzie to kwestia/.../ jakiegoś dłuższego okresu czasu, to ja bym kolejność zakupów odwr
Ja podobnie jak Baku kupiłbym najpierw kita lub jakiś jego zamiennik, a potem stałkę-na początek tak jest zdecydowanie łatwiej. Nie zmienia to faktu, że zestawem 40d+50/1,8 też można sobie dawać radę-tylko jak pisze edmun, taki zestaw wymaga więcej kreatywności.
Kisan, przed dokonaniem wyboru warto się zastanowić nad tym co będziesz chciał najczęściej fotografować
gdybyśmy myśleli pod kwestią "zooma" to po co w tym momencie lustro? dla szybkości działania i wizjera optycznego? to już lepiej zaproponować takiego Panasonica FZ18/28/38 niż lustrzankę. własnie wejście w lustrzankę z jasnym stałym obiektywem pozwoli nauczyć się o wiele więcej na początek, ale też wszystko będzie o wiele trudniejsze.
stąd też autor powinien sam sobie odpowiedzieć, czy chce iść na łatwiznę, czy też ma na tyle cierpliwości i wytrwałości w stosunku do siebie
to tak, jakby dać do ręki Canona 50D i kita 18-55, a obok postawić Zenitha TTL z Heliosem 55 2.0.... jeden będzie łatwy, ale drugim zawsze będzie nam się wydawało że zrobiliśmy lepsze zdjęcia (pomijam cyfrę a analog bo nie o to mi tutaj chodzi)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11