Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
canon 500d jak dokonac pomiaru swiatla
Autor Wiadomość
mismlx1 
Uczestnik

Wysłany: Pon 26 Kwi, 2010   canon 500d jak dokonac pomiaru swiatla

mam juz troche metlik w glowie ,jestem amatorem a aparat mam od 3 dni ,
mam pytanie ,ludzie czesto pisza na forach ,dokonalem pomiaru swiatla ,a potem skorygowalem ,
jak mam dokonac tego pomiaru i gdzie jest on wyswietlony
czy ma to zwiazek ze zmiana pomiaru typu punktowy ,sredniowazony itp a nastepnie skorygowac na plus lub minus
tylko jak sie domyslic o ile skorygowac ,albo juz sam nie wiem o czym pisze...

Reklama

Tadeuszek
[Usunięty]

Wysłany: Pon 26 Kwi, 2010   

mismlx1, przeczytaj od deski do deski instrukcje obsługi, bez tego będzie ciężko :P

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

mismlx1, jak jedziesz w trybie automatycznym to nie jest Ci to do niczego potrzebne... A jeśli już Cię zaciekawia temat, może zajrzysz tu: :arrow: ekspozycja

mismlx1 
Uczestnik

dziekuje za szybka odpowiedz juz czytam,
mam jeszcze pytanko do podgladu glebi ostrosci ,mianowicie na wcisnietym przycisku podgladu i jednoczesnej zmianie przyslony obraz tylko jasnieje ciemnieje ale nie wiedze zyby ostrosc sie z mieniala,rozumiem ze ten podglad jest przydatny docelowo do ustawienia przyslony do panujacych waronkow ale ale jak to ma sie do ostrosci?
jak rowniez ludzie pisza ze np najlepiej ostrzy na f8 do f12 ,np kit.z drugiej strony przeciez wieksza glebia powinna byc przy f22

instrukcja juz walcze pare dni ,
kurcze jak mierzy sie to swiatlo i jak sie nanosi korekty ,przyklad snieg ,
musze sie z tym przespac
Ostatnio zmieniony przez mismlx1 Pon 26 Kwi, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Podgląd: obraz ciemnieje bo się przysłona przymyka - z ostrością nie ma to nic wspólnego. Ale dzięki temu widzisz jak będzie wyglądało zdjęcie - w kontekście głębi ostrości. Czy jest przydatny? Bo ja wiem? Ja nie używam. ;)

mismlx1 napisał/a:
najlepiej ostrzy na f8 do f12

Czytaj - najlepszą jakość obrazu obiektyw daje po przymknięciu przysłony do f/8 czy nawet f/11.
mismlx1 napisał/a:
z drugiej strony przeciez wieksza glebia powinna byc na f22 .

Głębia - tak Jakość - nie.
Na przykład wykres ostrościw centrum kadru dla takiego EF-S 18-55

Na osi poziomej masz przysłonę, na pionowej uzyskiwaną rozdzielczość, czyli jakość zdjęcia.

mismlx1 
Uczestnik

niezle to wyglada czyli juz wiem na jakich przyslonach tez djecia beda jaosciowo najlepsze w kicie .

prosze pomuzcie ,mi zrozumiec z tym pomiarem swiatla i wdrozeniem go do ustawien.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

mismlx1 napisał/a:
niezle to wyglada czyli juz wiem na jakich przyslonach tez djecia beda jaosciowo najlepsze w kicie .

A jaki masz kit? Każdy obiektyw zachowuje się inaczej.

mismlx1 napisał/a:

prosze pomuzcie ,mi zrozumiec z tym pomiarem swiatla i wdrozeniem go do ustawien.

A o ekspozycji czytałeś z linka powyżej? Czy może chodzi Ci o tryby pomiaru światła ?

mismlx1 
Uczestnik

kit 18 55 mm
tryb pomiaru swiatla moze sie czepiam ,ale jak pisza niektorzy na forach zmierzylem swiatlo na snieg a potem skorygowalem do konca nie wiem ale ,myslalem ze mozna zmierzyc to jakos a potem to uwzglednic albo zupelnie zle to rozumuje.
no nic trzeba robic zdjecia i robic .

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Pomiar światła w aparatach: :arrow: http://www.fotografuje.pl...luacyjny/id/187
Korekcja ekspozycji: :arrow: http://fotoblogia.pl/2008...kta-ekspozycji/

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

jesli chodzi o ta widoczna glebie. wysun obiektyw do 55mm, ustaw F16 (w sloneczny dzien), nakieruj na jakis obiekt blisko Ciebie, po czym wcisnij przycisk podgladu glebi. wtedy zobaczysz.
podejrzwam ze robiles to dla szerokiego katu (18mm) stad tez mogles nie zauwazyc od razu roznicy. pamietaj ze im szerszy kat, tym glebia ostrosci jest wieksza

dragossani 
Entuzjasta

Trzeba pamiętać jakie matówki w tej chwili są montowane w lustrzankach cyfrowych. Dla małych głębi ostrości podgląd nie jest wiarygodny.

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

można spokojnie wykorzystać LV do tego :) dodatkowo włączyć aby nie symulował ekspozycji i będzie ok.

mismlx1 
Uczestnik

dziękuje za pomoc przeczytałem artykuły przez was podane i troszkę się połapałem o co chodzi,widzie ze trzeba baaaardzo dużo doświadczenia żeby to ładnie wszystko ustawiać.
wcześnie chodziło mi o blokadę ekspozycji żeby można potem było zrobić zdjęcia np pod światło

jak myślicie którego z 4 rodzai światła używać do naświetlania wiem ze to zależy co się fotografuje ale który z waszych doświadczeń jest pomocny najbardziej oczywiście w canon 500d

tak na marginesie jutro zamawiam canon 50mm 1.8 II mam nadzieje ze będzie dobry
jak uważacie będzie dobrze współpracował z 500d
Ostatnio zmieniony przez mismlx1 Pon 26 Kwi, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

candy 
Maniak
óć

mismlx1 napisał/a:
jak myslicie ktorego z 4 rodzaji swiatla uzywac do naswietlania

chodzi ci o rodzaj pomiaru światła?

mismlx1 
Uczestnik