Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
kiedyś na forum był link do strony (nie mogę znaleźć ) na którym były pokazane żywotności migawek w niższych modelach lustrzanek, żywotność niektórych modeli, np. 350D sięgała ponad 100 tys klapnięć, oczywiście są modele gdzie paść może po 10 szt
cybertoman, analizując Twój przypadek wpierw nasuwa mi się myśl, że bezwzględnie musisz zacząć robić mniej zdjęć. Pstrykając takie ilości pewnie nie masz czasu nawet powybierać co dziesiąte aby komuś pokazać. Całkiem poważnie to napisałem.
Do rzeczy,
Jeśli chodzi o obiektyw uniwersalny, to przy Twoich preferencjach, podobnie jak ja, skazany jesteś na szkła systemowe Canona z USM. Ja również jako spacerzoom lubię mieć trochę dłuższy zakres niż 55mm i stąd rozumiem Twoje spoglądanie na Canona EF-S 15-85mm IS USM.
Tylko Ty wiesz, czy wydając teraz 2000 EUR, będziesz mógł w najbliższym czasie dokupić jakieś dodatkowe obiektywy i od tego uzależniałbym wybór boody. Jeśli ograniczenie finansowe jest realne, to kupiłbym 50D. Miałbym wtedy zapas na dodatkowe szkło do makro, czy portretu, a może i jedno i drugie.
I tu doszliśmy do kolejnej sprawy.
Proponowany często i bez opamiętania EF85/1.8 na matrycy APS-C według mnie nadaje się prawie wyłącznie do portretów i to dość ciasnych. Minimalna odległość ostrzenia to 85cm więc dość sporo. Trudno nim więc wykonać duże zbliżenie z płytką GO czegoś innego.
Proponowany EF50/1.4 to fajny obiektyw i zdecydowanie bardziej uniwersalny na APS-C niż 85-ka, który możesz wykorzystywać nie tylko do klasycznych portretów, ale i całych postaci, przy czym to nadal teleobiektyw.
Dalej,
potrzebujesz pobawić się w makro i tu dwa typy 60mm/2.8 lub 100mm/2.8. Znowu bardziej uniwersalny wydaje się 60mm. Jeśli nie robisz portretów gdzie jeden kącik oka ma być ostry, a drugi już nie (z papierową GO) to według mnie 60-ka nada się doskonale, a na dodatek zmieści się w różnicy pomiędzy 7D, a 50D.
Podsumowując,
ja z Twoimi potrzebami i ewentualnymi ograniczeniami finansowymi, wybrałbym 50D + 15-85 + 60/2.8 Makro.
Jeśli nie ma barier to teraz 7D + 15-85, a w niedalekiej przyszłości reszta według potrzeb/możliwości.
To tyle.
Proponowany często i bez opamiętania EF85/1.8 na matrycy APS-C według mnie nadaje się prawie wyłącznie do portretów i to dość ciasnych. Minimalna odległość ostrzenia to 85cm więc dość sporo. Trudno nim więc wykonać duże zbliżenie z płytką GO czegoś innego.
Co do zbliżeń to prawda, ale co do reszty to zależy. W domu na APS-C oczywiście głównie head-shoty można tym trzaskać, ale na zewnątrz, w parku czy gdzieś, to bez problemu można całe postaci ładnie „ściągnąć”, z rozmytym tłem itede. Na pewno obiektyw 85 mm nie jest namiastką makro.
cybertoman napisał/a:
nigdzie nie ma ani slowa o wytrzymalosci migawki w 1000d - specyfikacje drozszych modeli posiadaja taki zapis. Stad moja nieufnosc
W moim 40D migawka padła 2 dni przed końcem gwarancji, po ~20k pstryknięć (nie wiem jak ja tyle natrzaskałem przez rok ). 400D wytrzymał przez ponad 2 lata więcej, coś około 30k.
cybertoman napisał/a:
komor, kozidron, Obaj radzicie zamiane 50 1.8 na 1.4. Czy ma to takze sens w przypadku kupna portretowej 85 i ktoregos z macro? Do czego mialoby toto sluzyc?
Jeśli kupisz 85 mm to być może nie ma to sensu, ale jeśli zabierasz 50 mm na wycieczki i obijanie się, to plastikowy EF 50/1,8 nie jest do tego najlepszy, jak wiesz. Ja w jakichś tam planach mam wymianę 50/1,8 na 50/1,4, co da mi lepszą jakość optyczną (np. bezstresowo otrzymywane ostre zdjęcia na f/2 i awaryjne używanie na f/1,4), lepszą budowę mechaniczną i możliwość używania osłony p-słonecznej jako ochrony mechanicznej. Z tym, że jak znam życie to nie kupię Canona EF 50/1,4, który zresztą też ma konstrukcję taką, że z wysuniętym tubusem jest narażony na czynniki mechaniczne, z tego co pisali koledzy. Nie wiem jak 50-tka Sigmy, ale 30/1.4 tego producenta jest tak skonstruowane, że pomimo konstrukcji polegającej na przesuwaniu całego bloku optycznego przy ostrzeniu, nie jest on narażony na urazy mechaniczne bo z obudowy wysuwa się tylko minimalnie i nie jest najbardziej wystającym elementem, a osłona p-słoneczna załatwia sprawę ochrony podczas używania.
Jeśli kupisz 60 Macro i 85 mm do portretów to parcie na lepsze 50 mm może być za małe, oczywiście.
Canon USA recently provided me with the shutter life rating figures for the Rebel T1i, XSi and XS bodies (below). These were previously not disclosed by Canon - The 50D-matching values from this low end model surprised me. While some of us have no trouble shooting 100,000 frames in a year, this number of frames would represent multiple lifetimes for others.
Z drugiej strony skoro nie podają to nie można chyba psioczyć jak padnie po 1,5,10,20tyś
While some of us have no trouble shooting 100,000 frames in a year
274 zdjęcia dziennie. Codziennie - świątek, piątek i przy niedzieli.
Zakładając, że czasem trzeba spać (7 godzin?) wypada 16 zdjęć w każdą godzinę...
Tak. W sumie to możliwe.
A po roku takich zawodów kolejny rok ślęczenia nad PSem.
Baku, amator takiego „wyniku” nie osiągnie, ale jak ktoś codziennie chodzi do pracy na stadion, gdzie fotografując sport robi 1000 klatek na imprezie (albo więcej?) to co innego. Sesję mody robisz, też trzeba sporo nastrzelać, jak masz na dany dzień umówionych ludzi, sprzęt, lokalizację, itd. A w PS to może zupełnie inny zawodnik ślęczeć, niekoniecznie spustonaciskacz.
komor, różnie to bywa.
Profi taki wynik osiągnie bez problemu.
Niejeden amator również - będzie chodził i robił zdjęcia wszystkiemu co się rusza w trybie seryjnym. Znam kilku takich... Aaaa, no i jeszcze koniecznie kilkaset (lub kilka tysięcy) zdjęć testowych AFa...
Co do migawki w 1000D to koleżance padla ostatnio przy niecałych 10 tyś więc nie jest to dobry wynik ale pewnie nie ma reguły. Naprawa była nieopłacalna więc przesiadła sie na 50D i jest super zadowolona.
Nie watpie. I troche masz racje, ale nie do konce - na imprezie robie duzo zdjec, do biuletynu trafia kilka, max 4.. Ponadto buduje archiwum, bo np. wiosenny biuletyn przygotowywany jest zima, wiec trzeba fotografowac z rocznym wyprzedzeniem a wiec w ciemno i duzo, bo trudno wymyslec co bedzie potrzebne. I to nieobrobione zalega sobie czekajac na lepsze czasy.
B o g d a n napisał/a:
Jeśli nie ma barier
Te sa chyba zawsze, sa przeciez jeszcze inne fajne rzeczy na tym swiecie... Podane przez Ciebie alternatywy sa mi przejmujaco bliskie, dziekuje za wypowiedz.
komor napisał/a:
ale jeśli zabierasz 50 mm na wycieczki
w muzeum sie sprawdza, bo tam jest malo swiatla. Tam tez 50 mm jest czasami ciut za dlugo, w dalekich planach zerkam na cos jasnego szerszego, np. wspomniana przez Ciebie 30 1.4
hijax_pl napisał/a:
Z drugiej strony skoro nie podają to nie można chyba psioczyć jak padnie
Oczywiscie masz racje, ja tez sie nie skarze tylko probuje sie zabezpieczyc, bo prawdopodobienstwo awarii rosnie z czasem i iloscia strzalow. Dzieki za zainteresowanie i czas.
[ Dodano: Pon 26 Kwi, 2010 12:51 ]
MC napisał/a:
Aaaa, no i jeszcze koniecznie kilkaset (lub kilka tysięcy) zdjęć testowych
Moze nie az tyle, ale podczas odkrywania blyskotek i innych softboxow troche mi sie nastrzelalo. I dobrze sie stalo, bo nie ma chyba nic gorszego niz niepewnosc fotografujacego podczas sesji...
[ Dodano: Pon 26 Kwi, 2010 12:59 ]
Podsumowujac dotychczasowe wypowiedzi, sprawa jest jasna... Niemniej jednak, porownujac fotki z obu puszek, nawet tutaj na optyczne.pl, to te z 7d wygladaja jakby lepiej... No i jako 10mpiksowiec, mRaw z 7d o tej rozdzielczosci kiwaja zachecajaco - czy naprawde jest tak beznadziejny jak wyszlo w testach? Ale nawet gdyby, ta odrobina jakosci nie jest dla mnie dzis warta fajnych obiektywow.
Dziekuje wszystkim za poswiecony mi czas, merytoryczne podejscie do tematu i za utwierdzenie mnie w wyborze.
Dodałem moje 40D, sprawdziłem dokładnie w korespondencji, że padła po 24k. Oglądając dane z takich stron trzeba tylko mieć na uwadze, że wpisują się tam głównie ci, którym migawka w sprzęcie padła, a nie ci, którzy szczęśliwie kłapnięć nie liczą…
Tadeuszek [Usunięty]
Wysłany: Pon 26 Kwi, 2010
komor, według wykresów z stronki podanej przez MasterB, wynika że jednak głównie wpisują się Ci którzy ciągle mogą korzystać z lustra ;D
A przy okazji, jak padnie mi migawka ... to po aparacie? Nie można wymienić na nową ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 13