Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Cokin
Autor Wiadomość
Sz@kal 
Rozmowny
starszy Fotoamator

Wysłany: Wto 27 Kwi, 2010   

candy, żaden z podanych przez Ciebie to nie jest niestety oryginał... :wink:
Dałem 70zł za komplet - holder + adapter

Reklama

candy 
Maniak
óć

Sz@kal, skubani tak piszą że niewiadomo czy to oryginał czy tez "holder do systemu Cokin" jak to ładnie nazywają :D

ale spoko,poniżej stówki za holder z pierścieniem to i tak jest dobrze,nie ma co narzekać(ja kupowałem mój jakieś 1.5 roku temu za ok.15E,więc cena w sumie podobna)

fatman 
Optyczny

hijax_pl napisał/a:
A na 10mm to już nie powinno się używać filtrów 100mm?

Jak najbardziej powinno się ale... jak chciałem Hi-techy takie kupić to po 300 pln sztuka (w dobrze znanej poznańskiej firmie "filtracyjnej" :lol: + holder, mógłby być nawet oryfginał cokina (199,-) i do tego pierścień (98, -) (oba z pewnej firmy pod Krakowem) :smile: i już się robi kwota 1200 pln !!
85mm sa po 99 pln/szt + chiński holder za 12 zeta.

hijax_pl napisał/a:
Ciachanie podważa sens używania tak szerokiego kąta

Pełna zgoda. Po co kupować C10-22 jak mam przymykać do 12?
Dlatego odkręcam UV i przykładam łapką filter 85mm, a przy długich ekspozycjach
to mam dwie długie gumki recepturki i zaczepiam jedną za statyw a drugą za muszlę oczną :lol: i tak focę.
Polara mam slima i daje radę bez winiety z fiktrem "z łapki" na 10mm.
Na inne obiektywy zakładam oczywiście holder.

bumber napisał/a:
Jak wygląda ten filtr reversed? To jakaś odwrócona wersja normalnego, czy jak?

Jak wygląda to już wiesz natomiast gorzej z cenką. :???:
Znalazłęm go tylko w jwdnej firmie i dałem 298 pln.
Ale robotę swoją robi i właśnie o to chodzi.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

fatman napisał/a:
Jak wygląda to już wiesz natomiast gorzej z cenką. :???:
Znalazłęm go tylko w jwdnej firmie i dałem 298 pln.

To polecam firmę w Anglii, a żeby jakieś reklamy nie robić :razz: podpowiem tylko że wystarczy sprawdzić adres skąd to zdjęcie reversa wziąłem ;)

Bumber 
Maniak

Wysłany: Sro 28 Kwi, 2010   

fatman napisał/a:
a przy długich ekspozycjach
to mam dwie długie gumki recepturki i zaczepiam jedną za statyw a drugą za muszlę oczną i tak focę.

A nie rysujesz w ten sposób filtrów?

fatman 
Optyczny

Wysłany: Czw 29 Kwi, 2010   

Bumber napisał/a:
A nie rysujesz w ten sposób filtrów?

Nie, spoko. Gumeczki są mięciutkie :smile:

Introverder 
Rozmowny

Wysłany: Czw 29 Kwi, 2010   -

Fatman, a jakbym się zainteresował systemem Cokin, to w który "system" powinienem pójść (co do polarka, to zdecyduję się chyba na ten, który Ty masz :) ; ))?:

ze strony Cokina wyczytałem to:

«A» Series is recommended for focal lengths from 35mm onwards (35mm format).
- «P» Series is recommended for focal lengths from 28mm onwards (35mm format).
- «Z-PRO» Series is recommended for focal lengths from 20mm onwards (35mm format).
- «X-PRO» Series is recommended for focal lengths from15mm onwards (35mm format).

Due to the fact that every lens has a different optical formula, the above values are general trends. Of course, they are related to 35mm photography. Values for Medium-Format lenses digital photography or camcorders are different. Please approach your nearest COKIN dealer for further information.

Czyli, że chcąc bawić się w nim Canonem 10-22, to potrzebuję systemu X? Bo Canon 10-22, to rozumiem dla 35 mm, to jak 16-35 dla full-frame..

Bo wiem, że oprócz CPL jeszcze niezbędnym/jednym z gł. filtrem w fotografii krajobrazu jest szara połówka 0.9ND (z miękkim przejściem, bo bardziej uniwersalna na pocz.), a tylko system Cokin zapewnia tutaj wygodną regulację miejsca przejścia zaciemnienia.. I chyba z tych tanich to Hitecha są niezłe - tj. nie dają "zafarbu", a potem pomyślę o innych filtrach. Na razie zastanawiam się, jaki system bym potrzebował by uniknąć winiety (i jak rozumiem tylko holder Slim - taki na jeden filtr). I rozumiem, że używać mógłbym w ten sposób, że CPL byłby nakręcany a do tego dokładałbym w holderze np. filtr połówkowy 0.9ND systemu Cokin.. Ale to nie wiem czy to by było razem z kupnem obiektywu, bo jeśli to ma być system X, to czuję, że filtry systemu X będą stosunkowo drogie :/..

candy 
Maniak
óć

ja myślę że Bumber pyta się czy nie rysują się filtry o obiektyw,ja sam tak pomyślałem przynajmniej

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Introverder napisał/a:
I chyba z tych tanich to Hitecha są niezłe

Hitechy nie są z tych tanich, ale na szczęście nie są tak drogie jak Lee ;)
Introverder napisał/a:
a potem pomyślę o innych filtrach

No to wyżej to tylko Lee ;)
Introverder napisał/a:
Na razie zastanawiam się, jaki system bym potrzebował by uniknąć winiety (i jak rozumiem tylko holder Slim - taki na jeden filtr)

Wielkość serii X-pro jest tak duża że spokojnie użyjesz na C10-22 holdera kilkuslotowego z polarem. Z tym że:
Introverder napisał/a:
I rozumiem, że używać mógłbym w ten sposób, że CPL byłby nakręcany a do tego dokładałbym w holderze np. filtr połówkowy 0.9ND systemu Cokin

To grozi potencjalnym zwiększeniem winiety jako że odsuwasz holder od obiektywu. I w rozwiązaniu Cokina i Hitecha polary zakłada się na holder, oczywiście taki polar jest dużo większy, a przez to.. droższy.
Ale wcale nie jestem przekonany, że MUSISZ iść w X-PRO. C10-22 ma gwint 77mm. Zatem filtry 100mm powinny spokojnie wystarczyć, a z 85mm da się zakombinować - fatman w innym wątku opisał patent "na recepturkę" ;)
Introverder napisał/a:
Ale to nie wiem czy to by było razem z kupnem obiektywu, bo jeśli to ma być system X, to czuję, że filtry systemu X będą stosunkowo drogie :/..

Hitech robi pod 85 i 100mm. To w nomenklaturze cokinowej będzie P i Z. X to zupełnie inna liga. Tutaj opcją jest Lee 150mm.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

O - i ja tak pomyślałem. Tym bardziej że Hitechy potrafią się zarysować od wkładania w holder ;)

candy 
Maniak
óć

hijax_pl, naprawdę??
a ludzie tak psioczą na filtry Cokina,a mi się jeszcze nie porysowały,co prawda nie używam ich jako podkładek pod filiżanki ale gdyby posłuchać niektórych opinii to Cokiny niszczą się od patrzenia na nie :razz:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Na własne oczy widziałem na łódzkich targach. Ale bez obawy - to są delikatne ryski wzdłuż krawędzi. I zapewne powstały dzięki używaniu: "nic na siłę, wszystko młotkiem" ;)

Introverder 
Rozmowny

Wysłany: Czw 29 Kwi, 2010   -

No na rowerze odwrotnie skrętnym też można jeździć, pytanie czy to wygodne i czy nie lepiej kupić od razu ten właściwy ;) , bo czytam tak, że jest ok, tylko trzeba filtr odkręcić, a filtr to ręką trzymam, ale nie do długich ekspozycji, a tak w ogóle to po co mi holder jak mam rekę, prawda? :) ; )

Z systemem Z, rozumiem, że zapłaciłbym więcej, ale przynajmniej na holderze Slim nie byłoby winiety i nie musiałbym tak kombinować jak koń pod górę, prawda? :roll: :P ; ). A że nie muszę od razu się rzucać na wszystko to może lepiej na spokojnie kupić coś lepiej spasowanego :) ; ).

P.S. Ktoś używał holdera serii Z i filtrów i ma jakieś dane jak mocno wtedy winietuje i czy też holder slim na UWA jest jedyną opcją (pomijam opcje na trzymanie czegoś ręką albo inne mniej standardowe procedury :) ; )), czy też spokojnie obsadzę holder np. 3-sekcyjny i na to do - 2-óch chociaż filtrów (zakładam że polar lub UV byłby cały czas nakręcony..).

O serii X znowuż tak b. nie myślę, bo co każda seria, to widzę jedną zasadę - większy filtr systemu Cokin, drożej :) ; ). A w standardowych ofertach sklepów - teraz tak patrząc "przelotnie" 0 - to nawet tych z serii X nie ma, a jak są to pewnie pioruńsko drogie..

Na razie - jeśli w ogóle - to bym myślę o tym Hitecha 0.9 z przejściem soft, Hitecha (serii Z prawdopodobnie..). A później lub razem o takim tabaczkowym (fajnie wyglądają zdjęcia z jego wykorzystaniem :) ; )), podstawowym do przedłużania czasu ekspozycji (ND). I git.. po kolei, na spokojnie :) ; ). Zresztą i tak jak kupię UWA to będę musiał się nauczyć nim posługiwać, bo czytałem, że to nieco inna para kalo :) :P; ).

Tylko jeśli Z jest "ok" i nie winietuje, to wolałbym od razu spróbować serii Z, by nie musieć aż tak kombinować :) :lol: ; ) - tylko muszę wiedzieć czy problem winietki w serii Z stanie się przez jego zastosowanie minimalny :) ; ).. Jeśli nadal to będzie widoczny problem, to może też zacznę kombinować - choć może nieco mniej ;) albo w serię X, ale to na spokojnie, bo piszecie, że X, to robi Lee, a Lee to i renomowana marka i renomowana cena :) ; ).. Trza znaleźć jakiś rozsądny kompromis (statyw już jakby co mam i na mój zestaw jaki mam Sigmę 150 Macro i C 70-300 IS starcza, także z C 10-22 też na pewno da radę :) ; )) :) :grin: :P ; ).

A filtry Lee nie dają zafarbu, np. jakbym połóweczkę 0.9 soft brał od nich, bo widzę, że jakbym już "postawił nogę" w "zetce", to cena odpowiednich filtrów (patrząc ze strony Alfa..), zdaje się być podobna, a nawet te Cokina są droższe - i dają zafarb.. Te Lee jak rozumiem NIE. Wprawdzie ceny stare (teraz to pewnie jeszcze droższe :/), ale już w systemie Z ceny są porównywalne - i wysokie :/.. No i domyślam się, że Lee są też znacznie lepszej jakości, co też może mieć znaczenie, jeśli filtr ma przetrwać powyżej jednego sezonu :) ; ).

fatman 
Optyczny

Introverder... widzę, że już nie możesz się doczekać możliwości zakupu i zastosowania tych filtrów - to bardzo dobrze. Podzielam Twój entuzjazm, zwłaszcza, że swoje filtry kupowałem jakiś miesiąc temu :grin:

Kilka u wag z odpowiedziami na Twoje pytania:

1. Seria Z-Pro w zupełności Ci wystarczy, Nie ma potrzeby pchania się w X.
2. Oryginalny holder Cokina do Z-pro, nawet z trzema filtrami nie będzie winietował na UWA.
3. Lepiej jest jak polar jest "z przodu" przed filtrami ND ale to spory wydatek.
4. Filtry Hi-tech są najbardzien neutralne (nie dają zafarbu) w porównaniu do filtrów innych producentów (w tym Cokina).
5. Moje od przykładania ręką jeszcze się nie porysowały (a dlatego zacząłem stosować tę "technikę" ponieważ wszyscy uznani fotografowie krajobrazu wspominają o niej mimochodem na swoich blogach :grin: ). Oczywiście wypowiadając się np. w reklamowej broszurze filtów Lee czy Cokina - wszyscy focą z holderami i wszystkimi innymi bajerami włącznie z polaryzacyjnymi filtrami ocieplającymi i innymi drogimi gniotami :grin: :grin:
6. To co napisał hijax_pl - zgadzam się z tym w pełni.
7. Jak już masz kupować to kup 0.3; 0.6 ; 0.9. Jak będziesz potrzebował 1.2 to sobie złożysz do kupy 0.3 i 0.9.
Zaletą posiadania wszystkich trzech jest fakt, że np czasami robiąc dajmy na to niebo z jasnymi skałami nadole lub jeziorem - potrzebujesz przyciemnić o 1/3 działki dół i wtedy 0.3 zakładasz odwrotnie a 0.9 normalnie i działasz.
8. Zakupy kolorowych, tabaczkowych itp to czysta strata kasy IMHO. To wszystko da się zasymulować gradientami w PS.
9. Nie wierzę (i niech nikt mnie nie przekonuje) włącznie z Panią Prus (w artykułach w dfv pisała), że można udanie zasymulować filtry ND czy polara w PS.
10. Lepiej kup (na początek) filtry z miękkim przejściem... no chyba, że wybierasz się do Kazachstanu czy Mongolii albo będziesz focił morze na okrągło to wtedy weź z twardym przejściem.

Pozdrawiam,

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

fatman napisał/a:
Nie wierzę (i niech nikt mnie nie przekonuje) włącznie z Panią Prus (w artykułach w dfv pisała), że można udanie zasymulować filtry ND czy polara w PS.

To może uściślę. Różnica w używaniu ND i symulowania tego w komputerze jest dość zasadnicza: pracując na kompie - de facto pracujemy w zakresie tonalnym, który nam udostępnia matryca. Zakładając filtr ND - poprawiamy scenę tak, aby matryca zebrała jak najlepiej dane. Z tego punktu widzenia, nakładanie ND w komputerze zawsze będzie miało mniejszy zasięg - nie mówiąc już o przypadku pracy na JPGach.

Co do CPL to mówienie, że w komputerze można- to jakaś pomyłka. Owszem można - podnieść lokalnie kontrast na niebie, ale to nie to samo. Albo wystemplować odbicia w wodzie i oknach, ale to też nie to samo. Przecież to stemplowanie nie pokaże nam co stało za szybą ;)

Odpowiedz do tematu