Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaki obiektyw szerokokątny do krajobrazu?
Autor Wiadomość
Introverder 
Rozmowny

Wysłany: Wto 27 Kwi, 2010   Jaki obiektyw szerokokątny do krajobrazu?

Właśnie, staję powoli przed dylematem, iż potrzebny mi będzie obiektyw szerokokątny. Zależy mi na jakości, wytypowałem 3 modele. Który z nich Waszym zdaniem będzie najlepszy/który Wy byście z podanych wybrali? :

1) Sigma 10-20 mm f/3.5 EX DC HSM,

2) Sigma 10-20 mm f/4-5.6 EX DC HSM,

3) Canon EF-S 10-22 mm f/3.5-4.5 USM.

Aparat to Canon EOS 50D.

Czytałem testy na optycznych, ale nadal jestem w kropce..

Reklama

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Wto 27 Kwi, 2010   

Jeżeli stać Cię na EF-S 10-22, to bierz Canona.
Pewnie zostanę skrytykowany za to podejście, ale zawsze daję pierwszeństwo obiektywom firmowym, jeśli przewagi obiektywów firm trzecich nie rozkładają jednoznacznie firmówki. A w tym przypadku są to obiektywy porównywalne.

Ja bym zamiast pozycji numer 2 wziął jeszcze ewentualnie pod uwagę Tokinę 11-16. Pod względem jasności Sigma i Canon nie mają tu czego szukać...

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Jeśli zależy Ci na ostrości i jasności to bierz tokinę 11-16, jeśli na małej CA i stosunkowo niskiej cenie-sigmę 10-20/4-5,6, jeśli na precyzyjnym AF, relatywnie szerszym zakresie ogniskowych i FTM-canona. Sam zdecyduj na jakich własnościach obiektywu Ci zależy. Wszystkiego niestety mieć nie można :smile:

kozidron
[Usunięty]

Sunders, koledze zależy na fotografii krajobrazu właściwie wszystkie z tych szkieł się do tego nadają, ja bym jednak zdecydował się na canona ze względów opisanych przez Baku, no i dodatkowo przy krajobrazie i tak się przymyka ...

Sunders 

kozidron napisał/a:
koledze zależy na fotografii krajobrazu

Do krajobrazu też najchętniej kupiłbym canona.

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

ja bym brał canona lub tokinę

komor 
Moderator

Baku napisał/a:
Pod względem jasności Sigma i Canon nie mają tu czego szukać...

Od f/2,8 Tokiny do f/3,5 nowszej wersji Sigmy jest 2/3 EV, a w zamian za to dodatkowy milimetr na szerokim końcu i dobre parę mm na wąskim. Ale do krajobrazu patrzyłbym przede wszystkim na CA i pracę na brzegach, bo krajobrazie to chyba ważne, prawda? Najsłabsze brzegi na f/8 ma stara wersja Sigmy. Pozostałe szkła w sumie podobne do siebie. Za to CA na 10 mm najmniejsze ma właśnie stara Sigma, a Tokina monstrualne. I bądź tu mądry. W sumie Canon jest może dobrym wyborem, bo w niczym nie jest najlepszy, ale nie ma też chyba żadnych dużych wpadek.

Sunders 

komor napisał/a:
Canon jest może dobrym wyborem, bo w niczym nie jest najlepszy, ale nie ma też chyba żadnych dużych wpadek.

Fajne podsumowanie, z którym w 100% się zgadzam :smile:
Sigma 10-20/4-5,6 to też niezłe rozwiązanie, które w stosunku do canona pozwala zaoszczędzić prawie 1/3 ceny. Stosunek jakość/cena ma chyba lepszy niż canon :???:

Introverder 
Rozmowny

Wysłany: Wto 27 Kwi, 2010   -

Tak uściślając krajobraz i architektura też pewnie (a jakby się dało to może też wnętrza muzeów itd. :) ; ))..

Odnoszę wrażenie, że ten Canon jest szkłem bez jakichś większych wpadek po prostu, co może mieć duże znaczenie. Ta nowa Sigma zdaje się cierpieć dość mocno z powodu paskudnych CA, jak i widać, że kontrola jakości u Sigmy wypadła tutaj dość blado - bo czytam i jedni są b. zadowoleni, a drudzy rozczarowani. Z kolei stara Sigma zdaje się "kuleć" na bokach.. Canon 10-22, przynajmniej na wycinkach testowych zdaje się mieć umiarkowane CA, dobrą pracę w centrum i zadowalającą na brzegu, stąd tak się chyba ku tej opcji skłaniam :) ; ).

Plus do tego jeszcze pokrowiec Lowepro Lens Case 1, osłonę EW-83E oraz 2 filtry: Hoya UV 77 mm Pro1 Digital (czytałem, że taki jest wskazany - slim - do szerokich kątów..) oraz Marumi 77 mm Super DHG (slim). Z czasem pomyślę o innych :) ; ), jak już będę miał ten obiektyw :) ; ).

Teraz tylko zastanawiam się czy będę musiał robiąc fotki krajobrazu zdejmować UV i zakładać polar by nie było winiety czy też UV cały czas będzie mógł być na obiektywie.. (później pomyślę o szarym i szarym gradiacyjnym :) ; )). Chyba, że i tak winieta będzie tak duża, że te dywagacje nie mają znaczenia :) ; ).

Ale naturalnie, jeśli ktoś sądzi, że popełniam błąd liczę na głos/udział :) ; ).
Ostatnio zmieniony przez Introverder Wto 27 Kwi, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

MC 

Jeśli ma nie być kompromisów to zdecydowanie Canon.
Jeśli koszt ma też znaczenie, to Sigma 10-20 f4-5.6 używana. Ma rewelacyjny stosunek jakości do ceny...

Sunders 

Introverder napisał/a:
uściślając krajobraz i architektura też pewnie (a jakby się dało to może też wnętrza muzeów itd. ;

Introverder, do wnętrz światło 2,8 tokiny może Ci się przydać :smile:

Strix aluco 
Uczestnik

A co z Canon 17-40 L ? Czy to szkło jest gorsze od wymienionego EF-Sa ?
Pytam bo sam planuje zakup.

Sunders 

Strix aluco napisał/a:
A co z Canon 17-40 L ?

Na APS-C kąty widzenia 37-77stopni, a np.10-22 ma 63-107. Naprawdę szeroki to on jest na FF/56-103/.

fatman 
Optyczny

Bierz Canon EF-S 10-22 mm f/3.5-4.5 USM.
Niektóre Sigmy potrafią mydlić, sam się przekonałem jak miałem ten sam dylemat co Ty teraz. Mam tę samą puszkę i też robię krajobrazy więc polecam to szkło UWA.
Profile obiektywów Canona masz "zaszyte" w sofcie puszki i to jest plus.
Poza tym... chcesz mieć ostro i bez CA? - bierz Canona

Introverder 
Rozmowny

Wysłany: Wto 27 Kwi, 2010   -

Fatman napisał:

Cytat:
Bierz Canon EF-S 10-22 mm f/3.5-4.5 USM.
Niektóre Sigmy potrafią mydlić, sam się przekonałem jak miałem ten sam dylemat co Ty teraz. Mam tę samą puszkę i też robię krajobrazy więc polecam to szkło UWA.
Profile obiektywów Canona masz "zaszyte" w sofcie puszki i to jest plus.
Poza tym... chcesz mieć ostro i bez CA? - bierz Canona

Dzięki :) , utwierdziliście mnie w przekonaniu, że nie ma co kombinować z konkurencyjnymi Sigmami mając do dyspozycjami solidne szkło systemowe (przy okazji na stronie Juza trafiłem na dosyć ciekawe porównanie UWA na APS-C/DX;):

http://www.slrgear.com/re...uct/135/cat/11.

Wybór padł więc na Canona 10-22 f/3.5-4.5. Teraz tylko zgromadzę środki na pokrycie wydatków, bo oprócz szkła, dojdzie jeszcze pokrowiec, futerał , osłona i filtry UV i CPL na początek :) ; ).

Poza tym wychodzę z założenia, że takie oszczędności się często źle kończą, a oszczędzając nieraz traci się 2 razy, a 2. jak kupuję szkło to wolę raz a dobrze (poza tym dobre posłużyć może latami - jak się poważnie podchodzi do sprawy, sam posmakowałem co znaczy dobre i ostre szkło (Sigma 150 Macro) i pod tym "kątem" planuję kolejne zakupy :) ; )..), a jak nie, to wcale.. Nie twierdzę broń Boże, że stara Sigma to złe szkło, ale na pewno nie prezentuje tak równej jakości obrazu w całym kadrze (plus ma gorsze światło), co przy krajobrazie może być widoczne i odbić się czkawką.. a z kolei ta druga (o stałym świetle 3.5) ma brzydkie CA a do tego wydaje się, że występuje duże zróżnicowanie poszczególnych egzemplarzy.. Tokinę odrzuciłem, gdyż jest mniej uniwersalna (zakrest tylko 11-16 (mimo światła 2.8..)), a poza tym zdaje się nie sprawować tak pewnie jak Canon i nie ma FTM, a do tego przełącznik AF/M ponoć jest rozwiązany beznadziejnie, co przy dłuższym użytkowaniu rodziłoby z pewnością irytację z tego powodu :) ; ).

P.S. Też w sumie dochodzi taka kwestia, że stara Sigma kosztowała niby "tylko" 2000, a nowa ceną jest już zbliżona do Canona 10-22, a mimo to nie ustrzegła się kilku wpadek. Nawet wliczając w to cenę osłony (co jest co prawda denerwujące, bo szkło za prawie 3 tys. powinno mieć to w zestawie obligatoryjnie, bo to jednak spory wydatek, licząc już samą cenę obiektywu..), futerału i licząc, że różnica wyjdzie wtedy - nie wiem - 300 zł, za 300 zł nie warto ryzykować, że się kupi "mydlany" obiektyw (a widzę, że Ci co psioczyli mieli ew. kiepskie sztuki..) :/..

Odpowiedz do tematu