Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Kolorystyka zdjęć z filtra polaryzacyjnego kołowego
Autor Wiadomość
komor 
Moderator

Wysłany: Sob 26 Sty, 2008   Kolorystyka zdjęć z filtra polaryzacyjnego kołowego

Temat i problem już się pojawił gdzieś w dyskusjach, ale utknęło na tym, że trzeba się bliżej przyjrzeć problemowi. Korzystając dziś z odrobiny słońca przyjrzałem się bliżej i zrobiłem kilka fotek: z filtrem polaryzacyjnym kołowym w trzech ustawieniach, bez żadnego filtra (goły obiektyw) i z filtrem UV.

Rozpatrywany filtr polaryzacyjny kołowy: Marumi DHG Circular PL(D) slim. Dodatkowe elementy: filtr UV: Hoya HMC UV(N), obiektyw: Canon 70-200/4L, puszka: 400D.

Oto zdjęcia:

Polar, ustawienie 1

Polar, ustawienie 2

Polar, ustawienie 3

Goły obiektyw

Filtr UV

Myślę, że pytanie jest zbędne, ale na wszelki wypadek je zadam: co jest grane z kolorami?

Reklama

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Wysłany: Sob 26 Sty, 2008   

o widze że wzgledem ostatniego zdjęcia to polarek też liczbe ptaszków zmniejsza

a właściwie to UV'ka dodaje ich wiecej :D
Ostatnio zmieniony przez mnich Sob 26 Sty, 2008, w całości zmieniany 2 razy  

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Dobre pytanie i ja sie do niego przylaczam :?

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Komor, a tak na oko, ten Twój filtr to jaki ma kolor? Bo moje wsyskie cy są lekko brązowawe... (a nie szare).

Po części to mi się wydaje ze te zmiany są spowodowane róznicą luminancji wywołaną uzyciem polara, ale np. na schodach widać niebieską dominantę...

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Nie 27 Sty, 2008   

No przecież to oczywiste - wycinasz część odbić od liści/trawy/igliwia, tak to w niektórych przypadkach wyglada... Wszystko zależy od ustawienia w stosunku do słońca i kierunku działania filtra.

komor 
Moderator

Maziek, filtr ma rzeczywiście kolor brązowy, ciemno brązowy. Ale jak sam zauważyłeś, na zdjęciu dominuje raczej niebieski, choć zależy to od ustawienia filtra, więc raczej kolorystyka zdjęcia nie jest zależna od zewnętrznego wyglądu/koloru filtra, tylko od sposobu jego działania, co prowadzi nas do wypowiedzi jaada75. Tylko nie do końca rozumiem. Czemu po eliminacji odbicia od liści robi się niebiesko? Eliminowana jest jakaś składowa?
No i przede wszystkim jak się to ma do pięknych zdjęć z gór, które widziałem, z użyciem polara. Takie zdjęcia trzeba odpowiednio obrobić, żeby odzyskać prawdziwe kolory, czy może kupiłem kiepski filtr, czy czegoś muszę się jeszcze nauczyć?
Jedno, przyznaję, wychodzi fajnie. Zrobiłem zdjęcie ptaków na niebie i wyszło świetne - niebo o głębokim kolorze, ptaki nie przepalone ani niedoświetlone. Tu rzeczywiście jest znaczna poprawa. Ale z krajobrazami coś mam nie tak...

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Ja nie jestem w stanie ocenić tego w wizjerze, bo oko sie błyskawicznie przystosowuje a że ma dużo większą rozpiętość tonalną od aparatu ;) to w zasadzie wszystko mu jedno. Tylko w samym momencie kręcenia filtrem daje się zauważyć pociemnienie/pojaśnienie nieba a po sekundzie oko wyrównuje ta róznicę i jest tak samo. Dlatego ja po prostu robię kilka fotek krajobrazu z niebem przekręcając filtr drobnymi ruchami.

Co do tej zieleni to wychodziłoby na to, że powierzchnie zniebieszczone polaryzują akurat żółtą część widma, które z kolei wyciął Ci filtr. Co rozumiałbym w przypadku zieleni (liści) jako tako, ale przy schodach betonowych i łysym żywopłocie nie bardzo. Chyba, że to zniebieszczenie per saldo jest po części wywołane softem - balansem kolorów, który stara się pewnym kosztem przywrócić prawidłowe odwzorowanie zaburzone przez filtr.

komor 
Moderator

WB miałem ustawiony na słońce, więc aparat nie powinien sam przy kolorach nic grzebać, w każdym razie tak samo dla każdego z przedstawionych ujęć. Lightroom wywołujący RAW-y też sam nic w temacie kolorów nie grzebie, przynajmniej tak można sądzić patrząc na położenia hebli...

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

maziek napisał/a:
Tylko w samym momencie kręcenia filtrem daje się zauważyć pociemnienie/pojaśnienie nieba a po sekundzie oko wyrównuje ta róznicę i jest tak samo

no to chyba ja mam coś z oczami... bo zmiany przez polar kolorystyki itd są dla mnie widoczne cały czas i nie następuje zadna kompensacja przez narząd wzroku. Przychylam się bliżej odpowiedzi jaad75 bo to wynika z zasady działania filtra polaryzacyjnego a w tym przypadku słońce było za plecami lekko po lewej tak wiec co sie odbiło, zostało wycięte... chyba ze sie myle co jest tez możliwe...

:)

igorax 
Rozmowny
vast

tak, tak ale pytanie odnosi się do kolorystyki, a nie do zasady działania filtra w sensie usuwania odbić, kolorystyka jak no moje oko jest jakaś dziwna, stanowczo więcej niebieskiego, poza tym, dość mocno, zdjęcia z polarem straciły na kontraście i głębi koloru, przynajmniej w porównaniu do czystego szkła... nie jestem przekonany czy faktycznie tak to powinno działać/
z tego co wiem to patrząc na kolorystykę i zasadę działania filtrów polaryzacyjnych to nie powinien on zmieniać kolorystyki, ponieważ wpływa on nie na długość fali a na jej "kierunek", czyli porządkuję niespolaryzowane [oscylujące w wielu kierunkach światło], w spolaryzowane które wpada do obiektywu, efekt polaryzacji tym samym nie powinien wpływać na kolor.
co do nasycenia barwy nieba i kompensacji narządu wzroku, to widoczne jest to jedynie przez obiektyw, a patrząc na niebo będziemy widzieć je o wiele bardziej nasycone niż na te które sfotografujemy.
dochodzę do wniosku że kolorystyka tych zdjęć, które przedstawiłeś Komor to efekt zabiegu producenta filtra, który założył że przez przesunięcie zakresu filtrowania długości fali w stronę niebieskiego sprawi że niebo faktycznie będzie bardziej niebieskie... ale tak na pewno nie działa filtr polaryzacyjny.

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

zróbcie test z polarem bez aparatu, poprostu weźcie w ręke i kręcąc nim przed okiem zauważcie jakie zmiany w kolorystyce w prowadza. Z moich obserwacji wynika ze taki filtr jest zdolny ocieplić i ochłodzić kolory przy odpowiednim ustawieniu, dodatkowo przy ociepleniu barw wycina odbicia pod kątem 45*

komor 
Moderator

igorax napisał/a:
dochodzę do wniosku że kolorystyka tych zdjęć, które przedstawiłeś Komor to efekt zabiegu producenta filtra, który założył że przez przesunięcie zakresu filtrowania długości fali w stronę niebieskiego sprawi że niebo faktycznie będzie bardziej niebieskie... ale tak na pewno nie działa filtr polaryzacyjny.

No kurde, ale Marumi to chyba nie jakaś firma kogucik, zdecydowałem się na tę firmę po przeczytaniu opinii z forum. Tani nie był, choć nie da się ukryć, że polecany przez B+W był jeszcze droższy, dlatego go sobie darowałem.

Ktoś jeszcze posiada filtry polar. firmy Marumi i ma jakieś swoje obserwacje? Maziek, jak te twoje brązowe?

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Ja mam Marumi slima i dwa Hama (ale Hama to inne średnice, na nikona nie nakręcę). Wszystkie są właśnie brązowawe. Powiem Ci Komor, że po moich wymądrzaniach się nt. odcinania światła przez przekręcenie nad sobą dwóch polarów o 90 stopni od płaszczyzny polaryzacji stwierdziłem ze zgrozą (chyba juz zresztą o tym pisałem), ze KOŁOWE filtry (a takie wszyscy mamy) wcale nie dają takiego efektu. Liniowe filtry to teraz juz praktycznie tylko z demobilu mozna nabyc.

Zagłębiłem się w temat trochę, bo mnie to wciągnęło. W każdym razie nie jest obojętne, którą stroną złozy się te filtry (kołowe) a i nie wykluczone, że złożone odpowiednio byłyby w stanie wygasić odbicia na dwóch różnych płaszczyznach. Musze jeszcze poeksperymentowac, ale chwilowo nieczasowy jestem. Na razie poluję na jakiś uszkodzony panel LCD, bo dowiedziałem się, że na wierzchu matrycy LCD naklejony jest doskonałej jakości polaryzator liniowy (folia).

Tak BTW, czy ktoś wie, dlaczego liniowe filtry są lepsze przy manyalnym nastawianiu ostrości (taka opinia sie przewija)?

Mnich: nie pisałem o zmianach kolorów, lecz jasności. Zmiany jasności oko kompensuje błyskawicznie. Kolorów trochę dłużej. Jak pochodzisz w różowych okularach, to za minute będziesz widział zupełnie normalnie. Kiedy jes zdejmiesz po nastepnej minucie, wszystko będziesz widział na niebiesko. A kolory rzeczywiście sie zmieniają ciepło-zimno, kiedy gołym okiem spogląda sie przez polar przekręcając go.

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

maziek napisał/a:
Na razie poluję na jakiś uszkodzony panel LCD, bo dowiedziałem się, że na wierzchu matrycy LCD naklejony jest doskonałej jakości polaryzator liniowy (folia)

To prawda, robiac zdjęcie matrycy lcd'ka z polarem odpowiednio ustawionym można go całkowicei "wygasić" inaczej mówiać wyciać swiatło emitowane przez ekran- sprawdzone.

igorax 
Rozmowny
vast

komor napisał/a:
igorax napisał/a:

No kurde, ale Marumi to chyba nie jakaś firma kogucik, zdecydowałem się na tę firmę po przeczytaniu opinii z forum. Tani nie był, choć nie da się ukryć, że polecany przez B+W był jeszcze droższy, dlatego go sobie darowałem.

Ktoś jeszcze posiada filtry polar. firmy Marumi i ma jakieś swoje obserwacje? Maziek, jak te twoje brązowe?

oczywiście że nie kogucik, nawet wiodąca w tej dziedzinie;
ja jedynie wyraziłem swoje spostrzeżenia co ewentualnie może [zaznaczam może] być nie tak.
aczkolwiek nie wykluczam, że faktycznie tak może być, że filtry są lekko "podkręcone" i podbijają niebieski co by faktycznie wyglądało, że niebo jest super niebieskie ;-) .

Odpowiedz do tematu