Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 01 Maj, 2010 Monopod - pytanie dot. użytkowania
Mój aparat to Canon EOS ze zwykłym obiektywem, waży nie więcej niż 1 kg.
Zwykły statyw juz posiadam i niestety niezbyt wygodnie się z nim chodzi, tzn składanie i rozkładanie zabiera trochę czasu. Ponieważ mam w planach wycieczkę na której będzie dużo chodzenia i fotografowania niejako "w biegu" i w różnych warunkach oświetleniowych, potrzebuję czegoś co się łatwo i b. szybko składa/rozkłada, stabilizuje aparat, i co można przenosić nie potykając się, czyli chyba monopod.
Ale w żadnym opisie monopodu nie znalazłam informacji, jak się z nim chodzi. Czy jeśli mam się przenieść np. 10 metrów z aparatem, to:
a) muszę aparat demontować z monopodu i potem zamontować powtórnie
b) można nie demontować i przenieść trzymając za monopod
c) można nie demontować i przenieść trzymając za aparat (to chyba najmniej ergonomiczna opcja)
Oprócz tego, chciałabym się jeszcze dowiedzieć, jakie ewentualnie negatywne niespodzianki mogą się pojawić przy zakupie taniego monopodu. Co do statywu - przeczytałam na forum, ale monopod ma zupełnie inne kryteria. Głowicy żadnej nie potrzebuję, waga będzie znana przy zakupie (oczywiście musi być jak najlżejszy), stabilność chyba nie gra roli bo i tak go muszę trzymać, szybkozłączka jest warunkiem koniecznym przy zakupie. Czy jest jeszcze coś co przeoczyłam a co może sprawiać problem przy tanich monopodach?
Fajny ten Manfrotto 676. Myślałam też o czymś takim jak tu:
http://allegro.pl/item101..._pokrowiec.html
Kosztuje 39 zł i jest lekki 370g, wysokość 171cm, do tego oczywiście jakieś szybkozłącze. Nie bardzo wiem co ryzykuję kupując taki tani monopod - chyba że się złamie (ale mój aparat waży raptem 800g).
Ryzykujesz że nie będzie sztywny, że zatrzaski nie będą trzymać itepe. Rozważ też zakup głowicy - monopodu używa się inaczej niż statywu i najstabilniejsze pozycje uzyskuje się kiedy monopod jest pod pewnym kątem a nie pionowo do góry.
Może przejdź się do Saturna albo jakiegoś Fotojokera. Tam na pewno mają takie tańsze jak i trochę droższe monopody. Zobaczysz jaka jest praktyczna różnica między nimi.
Właśnie to jest szkopuł, bo przy wadze monopoda mniej niż 400g, głowica o wadze 270g juz na pewno jest odczuwalna - a z tego co czytałam i co myślę, głowica do monopoda nie jest aż tak przydatna. Też nie mogę znaleźć samych szybkozłączy...
W MediaMarkt swojego czasu widziałam statywy(?), które mają koło 30 -może 40 cm i się opierają na brzuchu, zamiast na ziemi. Zaletą jest że mozna z tym chodzić. Nie wygląda zbyt zgrabnie, ale to kwestia determinacji.. jestem ciekawa czy ktoś tego używał albo słyszał opinię. Nawet nie wiem jak takie statywy się nazywają. Więc pytanie, w jakim stopniu to unieruchamia aparat? Wydaje mi się że jeśli ktoś wstrzyma oddech w momencie naciśnięcia migawki, to może taki statyw całkiem nieźle spełniać zadanie.
kropka, ostatnio zadawałem podobne do twojego pytanie
padło na ten zestaw: http://www.allegro.pl/ite...owica234rc.html
jestem z niego bardzo zadowolony, choć głowica ze względu na swoją prostotę może w pewnych warunkach być nieco upierdliwa. Wprawdzie cena zestawu przekracza nieco budżet wskazany przez ciebie, ale myślę, że akurat w tym przypadku warto dołożyć. Ewentualnie wziąć niższy monopod, jeśli jesteś drobną kobietką
dodatkową zaletą monpodu jest to że posiadając dwa jadać na narty nie musisz zabierać kijków :}
Monopod jest dobry jak masz ciężkiego zooma z wejściem na statyw, monopod nie tyle stabilizuje ile odciąża jak wynika z moich doświadczeń.
Ale w żadnym opisie monopodu nie znalazłam informacji, jak się z nim chodzi. Czy jeśli mam się przenieść np. 10 metrów z aparatem, to:
a) muszę aparat demontować z monopodu i potem zamontować powtórnie
b) można nie demontować i przenieść trzymając za monopod
c) można nie demontować i przenieść trzymając za aparat (to chyba najmniej ergonomiczna opcja)
Kolejny raz się dziwię, że na tak idiotyczne pytania można dostać tyle poważnych odpowiedzi...
Na odcinku dziesięciometrowym nie trzeba demontować aparatu, na dwunastu metrach jest zalecane demontować, ale powyżej 15 zdecydowanie należy odłączać korpus od kija...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10