Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon 500D czy może jakiś Nikon plus obiektyw
Autor Wiadomość
mismlx1 
Uczestnik

Wysłany: Pon 19 Kwi, 2010   Canon 500D czy może jakiś Nikon plus obiektyw

bylem zdecydowany kupic canon 500d poniewaz ma sporo dobrych opini matryca itd i jest dosc rozwojowy ale kosztuje do 3 tys z kitem plus do tego myslalem stalke 50 mm 2.8 za 300-400 zl
jestem amatorem a nawet nie i tak sie zastanawiam chce fotografowac wypady rodzinne ,imprezy rodzinne ,gory ,krajobrazy,

tak sie zastanawiam w tym momencie strasznie jestem napalony na lustro ,ale jak sie okaze ze za pol roku znudzi mi sie i nie pochlone tajnikow fotografi i bede tylko korzystal z trybu auto to moze nie ,ma sensu kupowac tak drogiego sprzetu ,albo kupic cos tanszego plus obiektyw ,moze jakiegos nikona,
w kazym badz razie strasznie mi zalezy na jakosci zdjec ,na ostrosci,zdjecie ma powalac ,
sam juz nie wiem co kupic .wchodze na fora nikona tam tylko zachwalaja nikon canon tylko canon.
pomozcie.
Ostatnio zmieniony przez komor Pon 26 Kwi, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

js70 
Uczestnik

Wysłany: Pon 19 Kwi, 2010   

Z Nikonów w tej cenie kupisz z kitem nowego D3000 lub D5000. Ten drugi jest zdecydowanie lepszy - lepsza matryca, obrotowy LCD, filmy. Minusem tych modeli może być brak wbudowanego silnika AF, więc zostają tylko obiektywy z własnym silnikiem (jest ich sporo). Jeśli chciałbyś mieć dostęp do tanich obiektywów starszego typu to zostaje D90 (świetna puszka, ale trochę ponad 3000 zł) wtedy np stałka 50 1.8 za ok 450 zł.
W sumie to zarówno Nikon jak i Canon dadzą ci podobne możliwości rozwoju i dostęp do osprzętu, więc zobacz który lepiej leży ci w ręku, ewentualnie może jacyś dobrzy znajomi mają któryś z systemów (zawsze można wtedy uzupełniać się osprzętem).

Jesienny 
Optyczny
Spacerowicz

W foto-joker'ze obecnie jest promocja na Nikon D90 + Nikkor 18-105mm DX VR za 3100 zł, więc też jest to jakaś opcja.

Co kupić - to co lepiej Ci leży.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

mismlx1, Pentax k-x. W kicie z 18-55 około 1900zł.

Jak Ci się znudzi, czy jak będziesz po czasie chciał zmienić system - dużo nie wtopisz ;)

komor 
Moderator

mismlx1 napisał/a:
ale jak sie okaze ze za pol roku znudzi mi sie i nie pochlone tajnikow fotografi i bede tylko korzystal z trybu auto
(…)
strasznie mi zalezy na jakosci zdjec ,na ostrosci,zdjecie ma powalac

Tak to tylko w Erze…

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

komor napisał/a:
mismlx1 napisał/a:
ale jak sie okaze ze za pol roku znudzi mi sie i nie pochlone tajnikow fotografi i bede tylko korzystal z trybu auto
(…)
strasznie mi zalezy na jakosci zdjec ,na ostrosci,zdjecie ma powalac

Tak to tylko w Erze…

Ooo.. nie doczytałem.. hehe :)

To może taniej będzie po prostu kupować... zdjęcia na iStocku? ;)

mismlx1 
Uczestnik

560 f za 500d canon
680f za 90d nikon

najbardziej przekonuje mnie canon tylko po wypowiedziach ludzi ze dobry obiektyw do canona to juz kasa 3-4 tys a ponizej nic dobtego nie ma .

poza tym czy kitem zdjecia moga byc juz sensowne?
badz stalka 50 mm 2.8f
tak na marginesie co mozemy fotografowac 50 mm ?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

mismlx1 napisał/a:
poza tym czy kitem zdjecia moga byc juz sensowne?

Sensowne zdjęcie można wykonać nawet telefonem komórkowych. Po prostu im lepszy obiektyw, tym mniej nam będzie przeszkadzał...
Cytat:
tak na marginesie co mozemy fotografowac 50 mm ?

W sumie to prawie wszystko :)

MasterB 
Maniak

mismlx1, jeśli chodzi o stałkę 50mm to wziąłbym raczej ze światłem f/1.8... A co można fotografować? Tak jak napisał hijax_pl - wszystko, a już na pewno sprawdzi się do portretów.

mismlx1 napisał/a:
najbardziej przekonuje mnie canon tylko po wypowiedziach ludzi ze dobry obiektyw do canona to juz kasa 3-4 tys a ponizej nic dobtego nie ma .

Tak tak, ja bym dodał że w zasadzie poniżej 8tys dobrego body też nie dostaniesz ;)

Djwalkman 
Rozmowny

Jeżeli się zniechęcisz, to żaden aparat nie pomoże, ani Mazowsze.
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Pon 19 Kwi, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

komor 
Moderator

mismlx1 napisał/a:
najbardziej przekonuje mnie canon tylko po wypowiedziach ludzi ze dobry obiektyw do canona to juz kasa 3-4 tys a ponizej nic dobtego nie ma

Nie mam żadnego obiektywu wartego więcej niż 2300 zł (jako nowy). Jestem szczęśliwym użytkownikiem Canona. :) (oraz obiektywów firm: Canon, Sigma, Samyang)

mismlx1 
Uczestnik

bylem w sklepie macalem nikon 5000d i canon 500d i powiem wam ze jakos canon lezy mi bardziej w lapie ,kurde teraz to sie juz napalilem jak na zywca widzialem cena 599 f w currys minus 30f na model 500d casback od canon .

jeszcze mam 2 dni do namyslu ?
chyba jednak bedzie canon i 50mm 1.8 podobno jest bardzo dobre dosc ostre i tanie 89f nowe.
mam pytanko jeszcze jaka karte sd kupic do niego zeby nie zamulalo .

janoszu 
Początkujący

Wysłany: Pon 03 Maj, 2010   

Jest Nikon ale D5000 :D Takze mialem taki dylemat pół roku temu i kupiłem 500D. Nie ufam obrotowym wyswietlaczom, i także trzymanie w dłoni 500D bardziej mi pasowało. kciuk jest bliżej środka korpusu, co w/g mnie znacząco wpływa na komfort. 500D to takze filmy...

50 1.8 jest dobrym obiektywem - pod względem uzyskiwanego obrazu. Wykonanie kuleje, wiem bo mam i jest to bardzo tandetny plastik.. ale na poczatek wystarczy spokojnie, później jest ciekawa stałka 85 1.8

Kup sobie Sandiska 15mb/s. Powinna wystarczyć :)

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Czw 06 Maj, 2010   

500D + 18-55IS + 50/1.8 - zdecydowanie warto kupić. Kit na sam początek wystarczy a stałeczka mimo że tania, to optycznie daje rade.
Jeżeli fotografia Cię nie wciągnie, to problemów z odsprzedażą nie będzie.

Odpowiedz do tematu