Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Sob 01 Sty, 2011
FOTOGRAFIE IMPREZ 2010
Autor Wiadomość
Pustelnik_ 
Uczestnik
Ram pam pam

Wysłany: Sob 01 Maj, 2010   

217.

218.

219.

Reklama

SlawGaw 
Optyczny

Wysłany: Pon 03 Maj, 2010   

W związku z tym, że po moich komentarzach w tym miejscu, zostałem wywołany do tablicy przez Ruslan'a, trochę napiszę co ja bym zrobił aby powyższe zdjęcie było lepsze.
1. Jaśniej - wydaje się to oczywiste i można to zrobić przez obróbkę
2. Kadr - w tym przypadku lepiej wyglądałoby zostawienie trochę więcej przestrzeni (pustego miejsca) przed saksofonem i poszukanie jakiś skosów na zdjęciu np przez inne trzymanie aparatu, nie takie proste. Linie ukośne zwiększają dynamikę sceny, miejsce przed saksofonem da wrażenie większej przestrzeni.
To można było zrobić stojąc w tym samym miejscu, a jeśli kozidron pozwoli to mogę tak przerobić to zdjęcie aby pokazać o co mi chodzi.
Kolejne rzeczy które przychodzą mi do głowy aby uzyskać ciekawszą fotkę niż ta, są już związane ze zmianą punktu widzenia i takie ustawienie się aby światło padało lekko z boku lub nawet z tyłu, stanie pod reflektorem nie jest najlepszym rozwiązaniem, ale na to nie zawsze ma się wpływ.

Muszę tu zaznaczyć że nie jestem mistrzem świata w tej dziedzinie, jednak trochę zdjęć na różnych koncert porobiłem.
Parę moich ujęć saksofonisty.

220
A700 + Minolta 80-200 G, f/2,8, iso 6400, 1/160, 80 mm, pełen kadr, jpg z aparatu jedynie przeskalowany, WB światło żarowe.

221
A700 + Minolta 80-200 G, f/2,8, iso 6400, 1/160, 140 mm, pełen kadr, jpg z aparatu jedynie przeskalowany, WB światło żarowe.

222
A700 + Minolta 80-200 G, f/2,8, iso 6400, 1/125, 120 mm, pełen kadr, jpg z aparatu jedynie przeskalowany, WB światło żarowe.

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Pon 03 Maj, 2010   

SlawGaw napisał/a:
To można było zrobić stojąc w tym samym miejscu, a jeśli kozidron pozwoli to mogę tak przerobić to zdjęcie aby pokazać o co mi chodzi.

SlawGaw, musisz się wyluzować, przecież ja się z Tobą zgadzam co do komentu pod moim pstrykiem.

a fotografia 220 -jest całkiem przyzwoita. To, że nabijałem się z twoich pstryków z punkowego koncertu gdzie waliłeś "muzykom" na wprost lampą i że MM skrytykował Cię za najbardziej płaskie ujęcie jakie można było zrobić to zamierzchłe czasy.
Fotografia koncertowa to ciężki temat, szczególnie w ciemnych salach gdzie nie można używać lampy.

Jakbyś usunął te białe outlino - ramki odbiór tez by był lepszy i nie przeszkadzałoby tak, że uciąłeś głowę muzykowi, nie mniej jednak 220 jest ciekawe, chociaż też nie widzę ekspresji, dynamiki i czego tam chcesz - tylko, że ja nie muszę widzieć :wink: :razz:

SlawGaw 
Optyczny

Wysłany: Wto 04 Maj, 2010   

kozidron, tu wywołał mnie Ruslan, nie ty.
Co do białej ramki, te zdjęcia są wstawione prosto z miejsca gdzie to pasuje, moim zdaniem ucinanie czubka głowy w tego typu fotach czasem jest uzasadnione, a uzasadnia to spójność kadru.

kozidron napisał/a:
To, że nabijałem się z twoich pstryków z punkowego koncertu gdzie waliłeś "muzykom" na wprost lampą i że MM skrytykował Cię za najbardziej płaskie ujęcie jakie można było zrobić to zamierzchłe czasy.

Nie przypominam sobie abym kiedykolwiek wstawił tu zdjęcie z jakiegokolwiek koncertu, zrobione z lampą na wprost, z odbitą owszem zdarzało się, a jak wy nie widzicie różnicy, no to cóż.

skasowany
[Usunięty]

SlawGaw, do tematu jeszcze wrócę... ;)

Póki co kilka zdjęć z koncertu Muńka promującego jego najnowszą płytę...
Ubiegły tydzień, Stolyca... :P

223.

224.

225.

226.

227.

228.

229.

230.

231.

232.

233.

234.

235.

236.

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

Ruslan ta seria jest świetna bardzo mi się podoba !

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Sro 05 Maj, 2010   

SlawGaw napisał/a:
Nie przypominam sobie abym kiedykolwiek wstawił tu zdjęcie z jakiegokolwiek koncertu, zrobione z lampą na wprost, z odbitą owszem zdarzało się, a jak wy nie widzicie różnicy, no to cóż.

bo do tego wątku nie wklejałeś. Wrzucałeś te fotki przy okazji dyskusji nad wyższością stabilizacji w matrycy ....

ophiuchus 
Optyczny

Ruslan, piękna seria :roll: na mój niewyrafinowany gust, nawet lepsza od teasera z galerii ;)

SlawGaw 
Optyczny

kozidron, dobrze pamiętam, tylko że to zdjęcie było z lampą odbitą i dyskusja była nie o wyższości stabilizacji w matrycy a o przydatności stabilizacji z szerokimi kątami.
A to zdjęcie o którym mowa, czyli:
kozidron napisał/a:
najbardziej płaskie ujęcie jakie można było zrobić

237
Perkusista zespołu The Bill
A700 + Tamron 17-50 2,8 na 17 mm 1/10 f/4,5 iso 1000.

kozidron, a teraz to wyśmiejesz, czy też mi napiszesz że to nie to zdjęcie?

238
A to dla rozluźnienia atmosfery. Zrobione dziś na pewnym wernisażu.
A700 Minolta 80-200 G f/2,8 iso 3200 1/400 150mm

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Czw 06 Maj, 2010   

SlawGaw, ja jeszcze nie mówię o 237, raczej miałem na myśli to z "tym gościem, którego niesie tłum" ale nieważne ....

wiesz co ja zamiast takiego światła jak na 237 wole takie fotografie, które oddają atmosferę koncertu czyli przynajmniej namiastkę tego jakie było światło, wolę ciemniej zamiast takiego "walenia lampą". Najzwyczajniej mamy inne gusta, bardziej podchodzi mi fotografia koncertowa a'la 231, 234 niż takie światełko jak na 237.
Jak napisałem ci wyżej podoba mi się takie podejście jak 220.

SlawGaw 
Optyczny

kozidron napisał/a:
tego jakie było światło

Niby fajnie, ale jak tego światła nie ma, a ty chcesz pokazać minę, pozę czy też ruch muzyka? To takie samoograniczanie się spowoduje że tego zdjęcia nie zrobisz, a zdjęcie zrobione jest zawsze lepsze od niezrobionego.

Ja mam wrażenie że to nie nasze gusta się różnią, tylko podejście i to że jestem bardziej krytyczny np 231 to byłoby fajne zdjęcie, gdyby nie kawałek gitarzysty po lewej stronie.

239
"tym gościem, którego niesie tłum" - też baaaardzo płaskie zdjęcie

Lampa na wprost?

kozidron
[Usunięty]

SlawGaw, to nie jest ta fotografia, którą wtedy pokazałeś - raz.
Dwa - 239 się nawet nie umywa do 231 pomijam i już chaos w kadrze, którego ty się najbardziej czepiasz - tylko właśnie jest całkiem możliwe, że taki był charakter tego koncertu. Mam na myśli światło, nie podchodzi mi ono w 1 planie, jak i "wyciągane" w 2 planie - zdjęcie Mi się wydaje płaskie i bez wyrazu. Całej reszty kadru pozwolisz, ze nie skomentuje.

SlawGaw, ja po prostu wole tak

240

czy nawet tak(przepraszam za słabszą jakoś ale jestem w pracy)
241

SlawGaw 
Optyczny

kozidron napisał/a:
239 się nawet nie umywa do 231

Cóż to zupełnie inne zdjęcia i co innego mają pokazywać, ja tu w żaden sposób ich nie wartościuje. 239 pokazuję bo się tego dopominałeś, a to że twierdzisz, że to nie to zdjęcie było łatwe do przewidzenia. Wyciąganie drugiego planu? Jeśli myślisz że jest ono rozjaśnione przez obróbkę to się mylisz, jeśli zaś chodzi o wydłużenie czasu po to aby złapać w tle więcej światła zastanego, tak, to zostało to zrobione, ale nie dało należytego efektu gdyż tego światła tam nie było. To że w tle twarze są rozpoznawalne jest efektem rozproszonego błysku.

Wracając do 231, które tak się tobie podoba, to czy nie byłoby ono lepsze gdyby nie było tam tego ramienia gitarzysty?

Twoje 240 bardzo mi się nie podoba, z powodu kompozycji, dziwnie obcięte palce na gryfie, dużo przestrzeni nad głową, gryf zbyt blisko lewej krawędzi, a na zdjęciu nie widzę nic co by takie zabiegi uzasadniało, przerobienie na czarno-białe i podniesienie kontrastu też mu się nie przysłużyło, a dużo lepsze zdjęcie, tego samego pana, masz to drugie w galerii.

241? Zwykła, poprawna kompozycja, choć nie wiem co obciąłeś, ale dobrze że to zrobiłeś, przerobienie na czarno-białe raczej się nie przysłużyło, gdyby jeszcze złapać jakiś ekspresyjny grymas, minę, to mogłoby to być dobre zdjęcie, a tak niewiele się na nim dzieje, lekko rozmyta ręka jest za słaba aby dać jakiś mocny efekt.

Wszystkie zdjęcia poniżej są skosami, zrobionymi po to aby statyczne ujęcie wyglądało bardziej dynamicznie.

242
Próba łapania jakiejś miny, zakończona tylko złapaniem spojrzenia w bok, miejsce skąd robiłem zdjęcie wybrane tak aby uzyskać obrys sylwetki, przez światło z tyłu.

243
Ten sam koncert, to samo światło, ale punkt widzenia inny.

244

Każde z powyższych zdjęć powstało w statycznej sytuacji, gdy muzyk stał prosto, grał i patrzył w nuty.

Swoją drogą mam nadzieję że ta cała wymiana uwag komuś się na coś przyda.

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Nie 09 Maj, 2010   

sporo naprawde swietnych zdjec powyzej, no ale dobra, jedziem ;)

Matt Elliott

245

246

247

248

249

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Nie 09 Maj, 2010   

Ruslan, moronica, bardzo fajne serie...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi