Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 26 Kwi, 2010 METZ 48-AF1 Digital, dziwna praca
ostatnio zauważyłem że lampa METZ 48AF-1 mimo założenia nowych aku po wyzwoleniu błysku długo się ładuje do kolejnego wyzwolenia błysku.
na weselu robiłem zdjęcia
dyfuzor lampy ustawiłem do góry, automatyka lampy ETTL II
po zrobieniu zdjęcia w lampie nie zapala się od razu zielona lampka, każe czekać wg mnie zdecydowanie za długo, jak wyłączę lampę i włączę to zielona lampka się zapala, ale po zrobieniu błysku od razu nie, od 10-15sek do nawet 1min nawet każe czekać, akumulatory nowe specjalnie kupiłem , bo na starych miałem ten efekt, ale na nowych jest to samo
czasami ładuje się od razu po zrobieniu zdjęcia z błyskiem, ale to bardzo rzadko występuje
ustawienia jakie miałem
w aparacie Canon 1000D, tryb AV, przesłona na 2.8 , ISO 400 lub 800
w lampie nic nie zmieniałem, ustawiona automatycznie z ETTL II
czy z lampą może się coś dziać
dodam że fotki robię amatorsko i właściwie lampy mało używałem, może coś się w niej popsuć jak się nie robi często zdjęć ?
No jak palnik byl na sufit, a ten w miare wysoko i niekoniecznie bialy to lampa wali pelna moca i nic dziwnego, ze zielona lampka nie zapala sie od razu. Jakich akumulatorow uzywasz?
akumulatorki, mam teraz już trzy zestawy
jak kupiłem lampę to od razu kupiłem dwa komplety akumulatorów na wymianę
te co kupiłem przy zakupie lampy to SONY 2500mAh srebrno-pomarańczowe
jakoś na początku jak lampa była nowa i te aku, to chyba nie miałem takiego problemu albo nie pamiętam, ale też nie miałem okazji popstrykać fotek na weselu.
po roku jak już gwarancja się skończyła zacząłem się więcej bawić lampą , problem zauważyłem jak skierowałem głowice do góry czy w ogóle pod innym kątem niż na wprost, ale też na wprost jak sprawdziłem to lampa przy np serii zdjęć nie wyrabia , max 3 doświetli, a jak była nowa to i 8 potrafiła doświetlić.
jeszcze kupiłem taki dyfuzor w kształcie słoja , widziałem zdjęcia jakie z tego wychodzą i też takie chciałem mieć, więc kupiłem
ale czy z dyfuzorem czy nie lampa tak samo pracuje słabo
więc do sklepu i nowe aku, sprzedawca polecił jak do lampy mają być to : ENELOOP 2000mAh
naładowałem i do lampy, efekt ten sam jak na rocznych sony , praca lampy taka sama, długo ładuje się po oddaniu błysku, już po drugim czy trzecim błyśnięciu
no i teraz nie wiem czy to może być jak piszesz że głowica w górze i lampa daje pełną mocą , czy coś z lampą może się dziać, że np ma za duży pobór mocy.
znajomy fotograf powiedział mi do samo co ty, ale czy jak są nowe aku to też tak powinno być że lampa już długo się ładuje.
na lampę założyłem ten dyfuzor LIGHTSPHERE II CLOUD jeszcze i w sufit była głowica ustawiona
dzwoniłem do serwisu, powiedzieli abym na bateriach jeszcze sprawdził , ale tak sobie myślę, skoro mam nowe akumulatory, to co zmienią zwykłe baterie ..
no i jeszcze gwarancja się skończyła na lampę
Ostatnio zmieniony przez komor Wto 27 Kwi, 2010, w całości zmieniany 1 raz
ale tak sobie myślę, skoro mam nowe akumulatory, to co zmienią zwykłe baterie ..
Baterie dają większy chwilowy pobór prądu oraz wyższe napięcie robocze. Pod tym względem biją na głowę akumulatorki. A Eneloopy mają dość słabą chwilową wydajność i do lamp to można je używać kiedy się sporadycznie strzela. Zaletą Eneloopów jest to że nie mają efektu samorozładowania - pod tym względem zachowują się jak baterie. Normalne akumulatorki nie używane przez miesiąc po naładowaniu mogą się całkowicie same rozładować...
Podsumowując - sprawdź na bateriach. Np Energizer Ultimate Lithium.
I sprawdzaj na świetle bezpośrednim i odbitym. Jak odbijasz od sufitu błysk musi mieć dużo większą energię niż jak walisz na wprost.
METZA wysłałem do naprawy
ale na pewno będę już produkty tej firmy omijać z daleka
jeszcze gdybym intensywnie użytkował lampę to bym zrozumiał że coś może paść, ale że od leżakowania w pudełku się popsuła, co to za firma co robi taki szajs
fotodarek, trochę rozumiem Twoje rozczarowanie, ale
mój japoński szajs w postaci 50/1.4 Canona się rozkalibrował i jadę z nim do serwisu - potworny FF na większych odległościach.
Nie generalizuj.
A generalizujac na powaznie - tania konkurencja i jej sukcesy rynkowe odbija sie niestety na jakosci produktow firm tzw. renomowanych. Do bananowego software'u, dojrzewajacegu u klienta, tak sie juz przyzwyczailismy, ze cieszymy sie gniazdkiem USB i mozliwoscia wgrywania firmware'u zamiast sie tym martwic.
na pewno napiszę co mi powie serwis www.fotocomplex.pl jak sprawdzą co padło w lampie i ile będą chcieli za naprawę, bo gwarancja się kończyła i po gwarancji lampa się popsuła.
Serwis ten jest polecany przez dystrybutora Metza na Polskę , foto-technika
no bo widzisz,w dzisiejszych czasach nie produkuje się rzeczy trwałych,takich "na lata" bo jakby klient raz kupił i użytkował coś przez 10 lat to nie można by na nim nic zarobić,a tak gwarancja mija,zakpione dobro psuje się i klient kupuje nowe
i niestety ale tak to z grubsza wygląda naprawdę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12