Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Hmm, Tamron o ile pamiętam ma w specyfikacji odległość 29 cm, tak mniej więcej według Twoich obliczeń przy założonych wszystkich pierścieniach zszedł bym na powiedzmy ok. 8 cm od przedniej soczewki, myślę że to by mi stykło na nieruchawe owady, czy inne statyczne makro, a co do reszty starczy sam Tamron lub powiedzmy z najmniejszym pierścieniem.
tak mniej więcej według Twoich obliczeń przy założonych wszystkich pierścieniach zszedł bym na powiedzmy ok. 8 cm od przedniej soczewki,
Nie mam pojęcie jak się zachowa tamron
Być może zejdzie tak jak mówi P_M_, być może nie da się założyć wszystkich pierścieni... Nie wiem.. Zamówiłeś - sprawdź - podziel się doświadczeniami
I tak też zrobię, może komuś się przyda takie doświadczenie, w każdym razie mi na pewno, choć miałem wrażenie ze ktoś już się takim zestawem tu posługiwał
Hmm, Tamron o ile pamiętam ma w specyfikacji odległość 29 cm, tak mniej więcej według Twoich obliczeń przy założonych wszystkich pierścieniach zszedł bym na powiedzmy ok. 8 cm od przedniej soczewki, myślę że to by mi stykło na nieruchawe owady, czy inne statyczne makro, a co do reszty starczy sam Tamron lub powiedzmy z najmniejszym pierścieniem.
Kolego naucz sie czytac ze zrozumieniem i nie pomijaj zadnych gwiazdek i innych odnosnikow do przypisow. 29cm to od matrycy, bo tak wyglada lepiej w papierach. Odejmij kilka cm odleglosci bagnetu od matrycy i dlugosc obiektywu (przy makro dosc sporo sie rozciaga). Zostaje tylko circa 8-9cm od soczewki do obiektu.
Kiedy tamrona przeostrzysz na makro i dlozysz pierscienie to naprawde niewiele zostanie. Powiekszenie bedzie, jak pod mikroskopem, ale odleglosc robocza bedzie minimalna.
Ja wiem, o czym pisze, bo mialem te pierscienie i mam obiektyw makro (sigma 105mm). Teraz mam tylko obiektyw. Mikroskop mi nie jest potrzebny.
O ile dobrze pamietam, uzywano raczej pojedynczego pierscienia lub raynoxa z takim tamronem. Ale gdzie o tym czytalem? - nie pamietam. Raczej bylo to cyberfoto.
29cm to od matrycy, bo tak wyglada lepiej w papierach. Odejmij kilka cm odleglosci bagnetu od matrycy i dlugosc obiektywu (przy makro dosc sporo sie rozciaga). Zostaje tylko circa 8-9cm od soczewki do obiektu.
W papierach jak w papierach... Odległość od płaszczyzny matrycy - nota bene której to pozycja w lustrzankach jest zaznaczona - jest stała dla danego obiektywu
Swoją drogą Nikkor ma wewnętrzne ogniskowanie - może dlatego po założeniu pierścieni nie traci zbyt wiele? Spadek jasności przy tych moich pierścieniach (65mm) to x1.6. Przy Tamronie i pierścieniach Kenko (12+20+36=68mm) wyjdzie x1.75
No to już mam, tak na szybko testowałem już przy słabym świetle i na razie wiem że kupę nerwów będzie to mnie kosztować na początku. Później się nauczę pewnie.
Dokładnie nie mierzyłem, ale porównywalnie nie mogłem za bardzo złapać ostrości o AF nie wspomnę. Tak około 6 cm to nawet AF łapał, ręcznie o dziwo wychodziła mi minimalnie większa odległość około 8 cm i co też dziwne na pierwszy rzut oka większe powiększenie. Ale to tak tylko szybko było dla sprawdzenia czy w ogóle są sprawne
Sam Tamron 90/2.8 - ma 10cm od soczewy do przedmiotu, odwzorowanie zmierzone 1:0,97
Zestaw Tamron 90/2.8 + pierścienie 68mm ma 6,2cm od soczewy do przedmiotu a odwzorowanie 2:1
Tu się zgadza sam Tamron ma około 10 cm od soczewki, przy zakładniu pierścieni odległośc ostrzenia malała proporcjonalnie do grubości załorzonych pierścieni. Sprawdzało to sie w wszystkich kombinacjach oprócz wszystkich trzech pierścieni razem. Tu już ostrośc byla łapana w odległości ok 7-8 cm od soczewki.
tomeczek6656 [Usunięty]
Wysłany: Sro 14 Kwi, 2010 Różne obiektywy a konwertery i pierścienie pośrednie
Witam.
Od pewnego czasu zastanawiam się nad kupnem obiektywu makro. Mam juz kilka typów, ale to nie jest ważne. Gdzies przeczytałem ze spięcie pierścieni posrednich bądź telekonwetera z obiektywem o mniejszej ogniskowej (np. nikon 60mm macro) duzo bardziej powiększy skalę niż założenie tych samych pierścieni np. w obiektywie 105mm, 150 czy nawet 180mm. Nie piszę o parametrach obiektywów bo wszyscy je znamy, dodam ze wszystkie mają skalę odwzorowania 1:1. Zakładałbym je do nikona d90.
Oczywiście mam na uwadze różną odległość płaszczyzny matrycy od fotografowanego obiektu, chodzi mi jednak w przyszłości o uzyskanie jak największej skali odwzorowania. Zna ktoś może wzór jak to obliczyć i czy z każdym obiektywem będzie inaczej (odległość którejś wewnętrznej soczewki od płaszczyzny martycy) i gdzie można w takim razie znaleźć informację jakie te odległości są w poszczególnych obiektywach?
Pozdrawiam.
Ja mam takie pytanie odnośnie makro. Mam nieużywanego Heliosa i chcę zrobić z niego jakiś użytek. Przy której możliwości uzyskam lepszy efekt: mocując odwrotnie Heliosa bezpośrednio do body, czy poprzez odwrotne podłączenie do normalnego obiektywu?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10