Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 06 Maj, 2010 Zoom do Canon 40D w cenie max. ok 1600 zł
Witam. Od prawie roku jestem posiadaczem Canona 40D z obiektywem Canon EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM (moje zdjęcia można zobaczyć pod adresem: http://lokigodoffire.deviantart.com/ )jednak chciałbym uzupełnić go jakimś zoomem w cenie do ok 1600 zł. Przeczytałem różne testy na optyczne.pl i rozmawiałem z kilkoma znajomymi, z których każdy radził mi co innego. Jestem amatorem i nie znam się na obiektywach a sprzeczne opinie tylko utrudniają mi podjęcie jakiejkolwiek decyzji. Wcześniej posługiwałem się zwykłą cyfrówką z 10x zoomem i chciałbym, by nowy obiektyw był w stanie zbliżyć obiekt co najmniej tak samo (z tego co pamiętam to odpowiednikiem jest obiektyw 200mm). Ze względu, że większość zdjęć będę robił na zewnątrz myślę, że wystarczy mi coś z takim światłem jak obecny obiektyw.
Planuję nim fotografować głównie zwierzęta - jakieś ptaki itp z większych odległości oraz robaczki i roślinki w makro.
Zależy mi na dobrym, szybkim auto-focusie i ostrości.
Proszę o pomoc w podjęciu decyzji.
Planuję nim fotografować głównie zwierzęta - jakieś ptaki itp z większych odległości oraz robaczki i roślinki w makro.
dim7, niestety w tej cenie i z takimi wymaganiami tego nie uświadczysz:
dim7 napisał/a:
Zależy mi na dobrym, szybkim auto-focusie i ostrości.
70-200 na ptaszki raczej ma za mało milimetrów na końcu a do makro potrzeba większej skali odwzorowania i 1:4,7 to raczej słabo.
dim7,
Zastanów się nad swoimi potrzebami albo zwiększ budżet, bo w takim przypadku zostają ci wynalazki na M42 albo sigma apo dg 70-300macro ale ta nie grzeszy szybkim af-em i za ostra od 250mm to nie jest, ma jeszcze parę innych mankamentów ale na pewno da się nią robić przyzwoite fotografie.
dim7, za kozidron, potwierdzę za tą kasę będzie ciężko aby spełnić Twoje oczekiwania
Jeśli chodzi o ostrość szybkość działania to na pewno 70-200/4 używka masz wtedy świetny obiektyw ze staly światłem co prawda nie najlepszym ale jednak stałym przy tym celność prędkość AF to moim zdniem pierwsza liga
Ale jeśli chodzi o Twoje preferencje to 70-200 do makro to średnio się nada a że zwierzakami moze byc kiepsko bo może braknąć tego 200 ale i 400 też może braknąć
Trudny wybór ale ja chyba mimo wszystko w tym przedziale cenowym brałbym 70-200/4
Canon 70-300 IS USM.
Jak przymkniesz to ostrość będzie na przyzwoitym poziomie.
Stabilizacja bardzo wydajna, lekki i poręczny.
Moim zdaniem cena adekwatna do jakości.
Na początek może być, potem dozbierasz kasę na 100-400 L
Dziękuję za odpowiedzi. Poczytałem trochę o tym Canonie EF 70-200 mm f/4L USM i chyba rzeczywiście postaram się znaleźć trochę więcej pieniędzy i kupić L. Na co powinienem zwrócić uwagę podczas zakupu używanego obiektywu? Czy możecie mi jeszcze powiedzieć po ile stoją takie używane L? Nie chciałbym przepłacić na jakiejś aukcji.
zug [Usunięty]
Wysłany: Sob 08 Maj, 2010
dim7 napisał/a:
Poczytałem trochę o tym Canonie EF 70-200 mm f/4L USM i chyba rzeczywiście postaram się znaleźć trochę więcej pieniędzy i kupić L
myślę że warto trochę poczekać i dołożyć do L takie szkiełko zostanie zapewne z Tobą na dłużej
Oczywiście na ogólny stan, choć to może być trudne na podstawie zdjęć np na Allegro.
Ale może Ci pomóc to ze każda eLka ma na tylnej części obiektywu kod w którym zapisany jest rok produkcji http://www.the-digital-pi...Lens-Aging.aspx
dim7 napisał/a:
Czy możecie mi jeszcze powiedzieć po ile stoją takie używane L?
przejrzyj aukcje na Allegro i zobacz jakie są średnie ceny za to szkło.
np na Canon-Board jest jedna za 1650. druga za 1700.
Kupując używany obiektyw warto zwrócić uwagę na czystość soczewek - szczególnie przedniej i tylnej (czy nie posiadają nie dających się usunąć plam, nie mają rys, etc..), stan bagnetu, płynność pracy pierścieni (brak luzów, nierównomiernej pracy*), oczywiście warto obiektyw podpiąć pod korpus z którym ma pracować i ocenić pracę AF (pod kątem FF/BF).
W przypadku zakupu elki sprawdzenie większości tych punktów to formalność, jednak do zakupu warto się przygotować.
----
* niektóre obiektywy od nowości mają nierównomiernie pracujące pierścienie.
To dodam jeszcze, że uszkodzenia przedniej soczewki często nie mają wpływu na zdjęcia
Warto sobie porobić testy Np nakleić na przednia soczewkę kawałek żółtej karteczki o wym powiedzmy 0,5 x 0,5 cm w różnych miejscach soczewki i pofotografować.
Co innego zapewne głęboka rysa i praca pod światło....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 13