Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 09 Maj, 2010 70-200mm (do Nikona D90)
Od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką Nikona D90 z obiektywem 50mm f/1.8. Nauczyłam się już całkiem sporo jednak nadal nie potrafię sama wybrać dla siebie kolejnego obiektywu. Chciałabym żeby był to jakiś teleobiektyw. Marzy mi się 70-200mm. Znalazłam różne oferty o różnych cenach i chciałbym się dowiedzieć czym różni się takie przykładowe: Sigma 70-200/2.8D APO HSM od Tamron 70-200 F/2,8 Di LD IF czy Nikkor 70-200/2.8G ED Afs VR. (A przy okazji co oznaczają niektóre z tych tajemniczych skrótów.)
Poprzedni zestaw został mi polecony tutaj i jestem szalenie zadowolona, dlatego znów proszę Was o pomoc w wyborze. Zaznaczam że jestem na etapie zbierania funduszy wiec mam jeszcze trochę czasu na dobre przemyślenie wszystkiego. Nie ukrywam przy tym że cena również odgrywa dość znaczącą rolę. Jestem jeszcze zwykłą amatorką, jednak fotografię traktuję dość poważnie, dlatego... zdaję się na Was po raz kolejny
Więc jak nie potrzebujesz żylety od pełnej dziury, stabilizacji i skutecznego AF - bierz tamiego
Nie chcę za mocno rezygnować z jakości zdjęć i/lub za jakiś czas musieć wymienić obiektyw na inny. Wolę zbierać kasę przez cały rok i kupić już coś porządnego, co teraz mnie zachwyci, a może dopiero w przyszłości, kiedy będę już biegle posługiwała się wszystkim opcjami i możliwościami, będzie mi wystarczać, nie wcześniej.
Wolę zbierać kasę przez cały rok i kupić już coś porządnego, co teraz mnie zachwyci
Jak tak, to zdecydowanie nikkor 70-200/2,8G VR.
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Nie 09 Maj, 2010
Chimeryczna, o dziwo , jakością obrazka tamron też potrafi zadziwić (in +)
może warto poszukać używki, a dozbierać na choćby starszą wersję nikkora...???
ceny znasz??? - oczywiście....
Chimeryczna, Nikkor to klasa sama w sobie. W tym kontekście Sigma i Tamron to półśrodki i tak na prawdę trudno te obiektywy porównywać. Jakościowo Tamron zachowuje się podobnie do Nikkora, z tym, że brakuje mu VR i ma taki sobie AF. Jeśłi nie uznajesz kompromisów - zbieraj na Nikkora 70-200/2.8VR
Jakościowo Tamron zachowuje się podobnie do Nikkora
Jeśli masz na myśli jakość optyczną nowego egzemplarza tamrona to tak, ale jeśli jakość wykonania i trwałość-to już zupełnie inna bajka. Miałem przyjemność używać tego nikkora, w swojej klasie był najlepszy. IMO warty swojej ceny.
Ja bym na razie poczekał na Sigmę (test) i zorientował się co potrafi.
Jeżeli poprawili pracę na pełnej dziurze (a przecież nie po to kupuje się obiektyw f2.8 żeby go ściskać do f4 czy f5.6) to HSM i OS może być bardzo kuszące. Tym bardziej że jakość wykonania serii EX Sigmy jest niezła.
Tamron jest bardzo OK optycznie, ale pod względem jakości wykonania i AFu to nawet od Sigmy dzieli go sporo dystans.
Nikkor 70-200VR ma wyjątkowo odstręczającą cenę.
Gdybyś miała Canona to problem byłby niejako rozwiązany samoistnie za pomocą 70-200/2.8. W Nikonie trzeba iść na kompromis albo brać kredyt.
Gdybyś miała Canona to problem byłby niejako rozwiązany samoistnie za pomocą 70-200/2.8. W Nikonie trzeba iść na kompromis albo brać kredyt.
No tak, ale optycznie to Canon jest porównywalny z Tamronem, więc daleko mu do osiągów Nikkora
A problemem Nikona jest to że nie robi 10 wersji tego samego obiektywu
No tak, ale optycznie to Canon jest porównywalny z Tamronem, więc daleko mu do osiągów Nikkora
Faktycznie, jest ostrzejszy od Canona 2.8 i 2.8IS, ale z tym "daleko" to przesadziłeś. Daleko to jest Sigma 70-300 a te obiektywy są porównywalne choć z wyraźnym wskazaniem na Nikkora pod względem rozdzielczości.
hijax_pl napisał/a:
A problemem Nikona jest to że nie robi 10 wersji tego samego obiektywu
Raczej jest to problem użytkowników systemu Nikona
Jeżeli problem widzisz w dużym wyborze obiektywów, to mimo wszystko źle wybrałeś system. Choć mogłeś jeszcze gorzej.
hijax_pl napisał/a:
optycznie to Canon jest porównywalny z Tamronem, więc daleko mu do osiągów Nikkora
70-200/2,8 jest porównywalny z Tamronem tylko pod względem jakości optyki nowego dobrego egzemplarza. Podobnie jak z nikkorem, z canonem tamron w żaden sposób nie może się równać pod względem solidności konstrukcji i szybkości AF-a.
Przewagą systemu canona nad nikonem w tej kwestii jest możliwość wyboru między 3-ma wersjami takiego obiektywu, z których najnowsza 70-200/2,8L IS II USM wg wyników testów nikkorowi nie ustępuje. Mam wrażenie, że taka była intencja wypowiedzi Baku
Mam wrażenie, że taka była intencja wypowiedzi Baku
Tak - i tak też ją zrozumiałem.
Baku napisał/a:
Jeżeli problem widzisz w dużym wyborze obiektywów, to mimo wszystko źle wybrałeś system. Choć mogłeś jeszcze gorzej.
To nie tak do końca. Nikon po prostu jest drogi, ale za tą cenę oferuje najwyższą jakość. Jeśli jednak najwyższa jakość jest najważniejsza - wtedy już ten Nikkor nie jest taki drogi
A dla amatorów jest 70-300/VR lub inne Tamrony, Tokiny i Sigmy
A system wybrałem dobrze no i ceny tych obiektywów mnie nie przerażają
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,75 sekundy. Zapytań do SQL: 13