Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Może mi ktoś wyjaśni od czego zależy głębia ostrości w lornetce.
Dlaczego tego parametru nikt nie podaje i nie testuje?
Dla mnie i dla wielu ludzi uzywajacych lornetki do obserwacji przyrody to element wpływający istotnie na komfort obserwacji.
Bardzo kiepsko patrzy się przez lornetkę z małą głębią ostrości na poruszajace się obiekty - ciagłe ustawianie ostrości.
Porównywałem mojego Nikona EX z Zeissem Dekarem i wypadł pod tym względem katastrofalnie.
Wprawdzie inne parametry ma lepsze ale nie sa tak zauważalne i raczej są dla koneserów . Głębia ostrości jest widoczna dla każdego kto przykłada lornetkę do oczu, nawet jeśli nie wie jak ją nazwać
Ostatnio zmieniony przez rafklim Pon 28 Sty, 2008, w całości zmieniany 1 raz
Witam
Arek nie ma ochoty za bardzo Ci odpisywac ,pisales kilka postow ile to lornetek miales itp. porownywales je sobie to masz wyrobione zadnie .Jest przeciez dokladnie opisane co wybrac jak kupowac poczytaj dokladnie.Jak chcesz miec duza glebie ostrosci to kup sobie lornetke z miejszym powiekszeniem i nie bedziesz mial problemow x7 polecam wojskowe (mam NVA 7X40) jest najlepsza albo zostaw sobie kilka o roznych parametrach i po sprawie.Nie ma super idealnej lorntki .. jest cos za cos
rafklim [Usunięty]
Wysłany: Wto 29 Sty, 2008
Chyba mnie źle zrozumiałeś.
Nie jestem ekspertem tak jak Arek. Chcę się dowiedzieć od czego zależy głębia ostrości i dlaczego nie jest nigdy podawana jako parametr w specyfiklacji ani nie jest to testowane w testach optyczne.pl
Dla bardzo wielu użytkowaników jest to ważny parametr dlatego tym bardziej interesuje mnie dlaczego jest pomijany przez producentów i testujacych.
A co do Twojej propozycji to przypomnę , że testowany Dekarem miał 10x50 i głębię ostrości wręcz niesamowittą w porównaniu z Nikonem.
Nie musi mieć lornetka 7x aby miała duzą głębię ostrości- i tu ponawiam pytanie od czego to zależy?
Głębia ostrości zależy od powiększenia i rozmiarów obiektywów i ich rozstawu, od systemu (Porro, dachowy) oraz długości ogniskowej. To wciąż byłoby łatwo ocenić. Ale zależy niestety też od odległości do obserwowanego obiektu (im mniejsza odległość tym mniejsza głębia ostrości) oraz od indywidualnej zdolności oka do akomodacji. Z tym chyba jest już trochę trudniej.
rafklim [Usunięty]
No tak ale rozwaz taka sytuację:
obie lornetki porro, obie 10x50 , ten sam rozstaw i ogniskowa a jednak rózna głębia ostrości - widziana tym samym okiem
Z tego co piszesz powinno się dać ocenić czy dana lornetka ma dużą głębię ostrości na podstawie parametrów ze specyfikacji a tak chyba nie jest. Musi być coś jeszcze.
No i pozostaje pytanie dlaczego nikt nie podaje takiego parametru w specyfikacji.
To Kmiernik fachowo to opisal i chyba juz jasne , porownywales dwie rozne lornetki o roznej budowie okularu a czemu ja nie podaja tez jest wyjasnione .To nie obiektyw do lustrzanki
rafklim [Usunięty]
No wreszcie jasno ktoś napisał , że od budowy okularu
Skoro tak to znaczy , że w Nikonie się nie postarali z okularem
Tylko skoro juz wiesz tak duzo to powiedz jaki musi być ten okular aby dawał dużą głębię ostrości.
Dla Ciebie widzę nie jest istotne aby lornetka miała ten parametr dobry, ale sa ludzie którym nie odpowiada ciagłe krecenie pokrętłem ostrości.
Bardzo duża grupa posiadaczy lornetek używa ich do obseracji przyrody (np: ptaków) zachęcam Cię do poatrzenia przez taka lornetkę jak Nikon na obiekt w ruchu a sam docenisz Dekarema.
Tylko szkoda, że nie ma takiego parametru podanego przy opisie lornetki.
Postarali sie postarali ale Ty masz lornetke z powiekszeniem x12 i z inna budowa okularu nie wiem ile ma soczewek jaki jest rozstaw nie znam sie na tyle.W Dekaremie jest inaczej jeszcze inaczej mniejsze powiekszenie inny okular inne pole widzenia inne pryzmaty wszystko to wplywa na glebie ostrosci.Dekarema mialem to wiem co to za sprzet .Jaki ma byc okular ktory daje duza glebie? z tego co czytalem to np w NVA 7x40 jest 5 elementowy czyli ma 5 soczewek duze pole widzenia ma inne pryzmaty .Nie jestem znawacą ale to jest tak jak z obiektywami szeroki kat duza glebia ostroscioczywiscie po domknieciu przyslony tele mniejsza -mniejsze powiekszenie w lornetce duze pole widzenia wieksza glebia .Moze sie myle .. Nic nie wymyslisz moim zdaniem lepszy wybor bylby jakbys kupil inna lornetke .. i bylo by po sprawie
Adam
rafklim [Usunięty]
Dzięki za odpowiedź , trochę mi rozjasniłeś sprawę.
Z tym kupnem innej to juz za późno niestety - będę się musiał pomęczyć.
Nadal jednak nie rozumiem dlaczego producenci i testujący nie podają tego parametru?
Ocena lornetki to jednak bardzo subiektywna sprawa, inaczej nie możliwe by było aby Nikon był wyżej w testach od Dekarema. Komfort patrzenia zupełnie inny.
No chyba, że zgodnie z twierdzeniem pewnych forumowiczów na astromaniaku , testy sponsorowane przez producentów są niewiarygode i radzą się nimi wcale nie kierować
Niestety za takie uchodzą tam testy z optyczne.pl
Astromaniak to wyjątkowo obiektywne i niesponsorowane przez nikogo forum, którego założycielem i właścicielem jest szef sklepu optycznego, którego za nachalną reklamę pogonili z dwóch innych forów
Ani producenci, ani testy na optyczne.pl nie podają głębi ostrości, bo tak jak napisali Ci koledzy, ten parametr w dużej mierze zależy od właściwości oka patrzącego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10