Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Pon 10 Maj, 2010
Pierwsza lustrzanka do ok. 6000 zł
Autor Wiadomość
greengo
[Usunięty]

Wysłany: Pon 10 Maj, 2010   Pierwsza lustrzanka do ok. 6000 zł

Witam wszystkich.
Jestem posiadaczem aparatu hybrydowego Fuji i chciałbym go w końcu zamienić na lustrzankę cyfrową. Potrzebuje porady, ponieważ będzie to mój pierwszy kontakt z Lustrzanką. Aparat z przeznaczeniem głównie do robienia zdjęć krajobrazu, architektury, trochę sportu (głównie mecze i rajdy samochodowe ), zdjęcia w pomieszczeniach (imprezy w domu spotkania itd) ale również wszystko inne co tylko interesującego znajdzie się w kadrze. Czytałem różne posty na tym forum by niepotrzebnie nie zawracać nikomu głowy lecz nie znalazłem jednoznacznych odpowiedzi na wszystkie moje pytania.

Mam budżet 6000 PLN. Zastanawiam się nad body Canon 450D lud 500D, Nikon D90 ewentualnie Pentax, Sony (choć nie wiem czy są naprawdę konkurencyjne do c i n).

Do tego obiektywy (chciałbym kupić zoom i szeroki kąt jeśli to wystarczy):
Tamron AF F3.5-6.3/18-270 Di II VC LD Macro
Szeroki kąt niestety nie wiem jeszcze jaki bo wybór jest duży.

Mam kilka pytań:
- Na które body się zdecydować ?
- Czy to szkło tamrona bedize dobre i czy to połączenie obiektywu kitowego z zoomem?
- Jaki obiektyw szerokokątny?
- Czy lepiej mieć jeden obiektyw 18-270 i drugi szerokokątny a nie brać kitowego czy np szeroki kąt + kit + zoom 70-300

Proszę doświadczonych i szczęśliwych posiadaczy lustrzanek cyfrowych o radę.
Ostatnio zmieniony przez komor Sro 12 Maj, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pon 10 Maj, 2010   

greengo napisał/a:
- Na które body się zdecydować ?

Osobiście polecałbym Ci D90+18-105VR.
greengo napisał/a:
- Czy to szkło tamrona bedize dobre i czy to połączenie obiektywu kitowego z zoomem?

Obiektywy typu 18-250/270 omijałbym z daleka jako że to po prostu.. zadowalający szkła. Dlatego zaproponowałem Nikkora 18-105VR, który mimo, że trochę plastykowy, jednak optycznie zachowuje się świetnie.
greengo napisał/a:
- Jaki obiektyw szerokokątny?

Tokina 11-16 albo 12-24
greengo napisał/a:
- Czy lepiej mieć jeden obiektyw 18-270 i drugi szerokokątny a nie brać kitowego czy np szeroki kąt + kit + zoom 70-300

Moim zdaniem lepiej jest mieć 3, z czego 2 "specjalizowane" ;)

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Na początku należy ogarnąć sprawę obiektywu. Lepsze efekty (a przecież chyba o to chodzi) uzyska się używając kilku dedykowanych obiektywów w zależności od potrzeb niż jednego w którym jest wszystko. Akurat tutaj bardzo dobrze sprawdza się powiedzonko: "jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego".
Piszesz o szerokim kącie. Na małej matrycy za taki kąt uznać można ogniskową 16-18 mm.
Jeżeli myślisz o bardziej szerokokątnych obiektywach to masz na myśli UWA (Ultra Wide Angle), które dla małej matrycy oznaczają ogniskowe < 16 mm.
Taki obiektyw jest niezastąpiony w zdjęciach krajobrazowych. W architekturze należy go wykorzystywać z rozwagą. W pomieszczeniach się nada, pod warunkiem że nie będziemy nim robić portretów. W sporcie to raczej bardziej do dokumentowania obiektów sportowych a nie zawodników.
Ze stajni Canona godnym polecenia wydają mi się następujące elementy:
Canon 500D (2100 zł)
Sigma 10-20/4-5,6 (1800 zł)
Sigma 17-70/2.8-4 (1700 zł)
Canon 50/1.8 (380 zł)

Albo jeśli zamiast UWA wolisz teleobiektyw, to można też tak:
Canon 500D (2100 zł)
Canon 15-85IS (2300 zł)
Canon 70-200L (2100 zł)
Ten drugi wariant przekracza budżet o 500 zł ale jest w moim odczuciu bardzo ciekawy.
Zaoferuje dość szeroki kąt (15 mm) uniwersalny i sprawny spacerzoom (15-85) a do tego szybkie i celne tele przydatne na rajdach i przy meczach.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Należy tylko dodać, że w przeciwieństwie do systemowych szkieł (choć i tu zdarzają się dziwne wypadki) szkła Sigmy i Tamrona trzeba po prostu dobrać, bo rozrzut jakościowy jest dość spory.

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Zaproponowałbym:
Canon 500d
Sigma 10-20/4-5,6
Canon 70-200/4L
Taki zestaw mieści się w budżecie.
Za dodatkowe 380pln dokupiłbym przy "pierwszej okazji" canona 50/1,8.
hijax_pl napisał/a:
w przeciwieństwie do systemowych szkieł (choć i tu zdarzają się dziwne wypadki) szkła Sigmy i Tamrona trzeba po prostu dobrać, bo rozrzut jakościowy jest dość spory.

Z sigmą 10-20/4-5,6 takich problemów nie ma :smile: .

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Sunders, taki zestaw z dziurą proponujesz ? ;)
Sunders napisał/a:
Z sigmą 10-20/4-5,6 takich problemów nie ma :smile:

Bo ta głeeeeeebia... idealnie maskuje błędy BF/FF ;)

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

hijax_pl napisał/a:
Sunders, taki zestaw z dziurą proponujesz ?

hijax_pl, czy masz problemy z poruszniem się :???: bo mam nadzieję, że greengo takich problemów nie ma :smile:
hijax_pl napisał/a:
Bo ta głeeeeeebia... idealnie maskuje błędy BF/FF

Masz na to dowody :???: :smile:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Sunders, nie mam problemów z poruszaniem się, ale mierzi mnie deformowanie na siłę perspektywy ;) . 70-200 to fajne szkiełko, ale na APS-C będzie średnio przydatne do
greengo napisał/a:
również wszystko inne co tylko interesującego znajdzie się w kadrze.

... po prostu będzie wąsko strasznie. No chyba że ktoś lubi detale ;)
Pozastawiasz tu tylko robienie na 20mm, czyli całkiem fajnym szerokim kątem - do momentu zakupu 50ki - w sumie też lekkie tele ;)
Sunders napisał/a:
Masz na to dowody :???: :smile:

Mam kilkanaście fotek zrobionych tym szkiełkiem, i moje odczucia są takie że... trudno nim zrobić nieostre zdjęcie ;) (ale nie robiłem zdjęć obiektom leżącym bliżej niż 1m...)

greengo
[Usunięty]

Wysłany: Sro 12 Maj, 2010   

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi, dały dużo do myślenia.

Brałem pod uwagę Nikon D90 + Nikkor 18-105 + Nikkor 70-300

Po kilku dniach zastanowienia i wielu godzinach przed komputerem spędzonych na czytaniu testów i opinii, lecz głównie za sprawą mojego znajomego pojawia się taka opcja

Canon 500D + tamron 17-50 f/2.8 + Canon EF 70-200 mm f4.0L USM lub ewentualnie puszka 50D . Docelowo powiedzmy za rok szeroki kąt 10-24 później wymiana zooma na Canon EF 70-200 f/2.8 L USM

Albo zamiast tamrona polecany przez Baku Canon 15-85IS choć troche ciemniejszy ?

Co wy na to ?

canon 500d da rade czy w 50d inwestować (bo różnica 700PLN pozwoli na zakup filtrów torby karty itd)

maczetka 
Rozmowny

zestaw calkiem przyzwoity, mozna by rzec "klasyka"

greengo napisał/a:

Albo zamiast tamrona polecany przez Baku Canon 15-85IS choć troche ciemniejszy ?

no to jest kwestia wyboru: 15-85 daje namiastke UWA, jest bardzo ostry i ma fajny zakres.
do portretu bardziej tamron...

greengo napisał/a:

canon 500d da rade czy w 50d inwestować (bo różnica 700PLN pozwoli na zakup filtrów torby karty itd)

oba dadza rade. kwestia ergonomii i przyjemnosci z uzytkowania - tutaj raczej 50d

zug
[Usunięty]

greengo napisał/a:

różnica nie wielka, ja bym brał 50D filtry jeszcze zdążysz kupić a torbę to zapewne znajdziesz w domu jakiś plecaczek ;) :P

krewzszafy 
Rozmowny

greengo najlepiej sam oceń który korpus Ci się bardziej podoba, weź do ręki d90 i canona a później. Zastanawianie się i internet nic nie pomogą jeśli sam nie przekonasz się co Ci lepiej "leży"

[ Dodano: Sro 12 Maj, 2010 13:07 ]
50d jest wielki i może Ci się niewygodnie trzymać, 500d jest mały i może Ci się niewygodnie trzymać więc najpewniejszym sposobem jest po prostu macnko

haldeman 
Uczestnik

krewzszafy napisał/a:
greengo najlepiej sam oceń który korpus Ci się bardziej podoba, weź do ręki d90 i canona a później. Zastanawianie się i internet nic nie pomogą jeśli sam nie przekonasz się co Ci lepiej "leży"

[ Dodano: Sro 12 Maj, 2010 13:07 ]
50d jest wielki i może Ci się niewygodnie trzymać, 500d jest mały i może Ci się niewygodnie trzymać więc najpewniejszym sposobem jest po prostu macnko

No jak się jeszcze do 500D podepnie 70-200 4L to już rzeczywiście trza mieć mocny chwyt :mrgreen:

@greengo
Zawsze, jeżeli wolisz coś mniejszego a możesz wydać kasę podobną do 50D, można się zastanowić nad 550D, to robi dodatkowo fajne filmy 'podobno'(nie wiem do końca bo nawet w swoim się specjalnie nie interesowałem) więc jak na rodzinne spotkania jak znalazł.

komor 
Moderator

krewzszafy napisał/a:
50d jest wielki

:shock: No może nie jest mały, ale zaraz wielki? Taki akurat.

krewzszafy 
Rozmowny

dla mnie jest po prostu wielki, co w tym dziwnego.

Odpowiedz do tematu