Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
wyostrzanie w aparacie - pytanie....
Autor Wiadomość
krisv740
[Usunięty]

Wysłany: Sro 12 Maj, 2010   wyostrzanie w aparacie - pytanie....

jak wszyscy wiedzą, a jeśli nie to zainteresowani zaraz się niestety dowiedzą.... nie znam się na dobrej obróbce zdjęć cyfrowych.
jeśli chodzi o złą, to jestem mistrzem....

ale do sedna...

1.ostatnio zacząłem się zastanawiać nad wypowiedzą arka w nawiązaniu do testów aparatów i ustawieniach aparatu na minimalnym możliwym wyostrzaniu w aparacie...

2.ok. mogę to przyjąć , ale.... tylko jeśli chodzi o jpg, gdyż imho podczas obróbki raw wolę ustawić wyostrzanie raw i dopiero przekonwertować do jpg, po ustaleniu finalnego rozmiaru zdjęcia.

3.końcową obróbkę i wyostrzanie wykonuje już na pliku jpg.

czy jest to właściwe postępowanie?

dlaczego mam nie wyostrzać raw do max. dostępnych ustawień w dpp? (w przypadku canona).

jeśli obrabiam zdjęcia w LR postęp wyostrzania jest zupełnie inny i nawet wstępne ustawienia zdjęcia (raw) po imporcie do LR są inne niż w dpp. dpp przyjmuje po prostu wstępne ustawione parametry obrazu - korygowalne do odpowiadającego mi poziomu w czasie wstępnej obróbki raw'a - dlaczego mam tego nie używać???

zrobiłem sobie eksperyment... to samo zdjęcie , wyostrzenie na "0" i na "max" w dpp, przekonwertowane do jpg i otwarte w cs. nastepnie odrębne już wyostrzanie. pierwsze do obróbki poszło zdjęcie z zerowym ustawieniem ostrości. cs oczywiście zapamiętuje ustawienie, więc drugie zdjęcie z max. wyostrzeniem po zastosowaniu unsharpmask (pierszego zdjęcia) wyglądało strasznie... - po zmniejszeniu wartości natomiast imho , lepiej niż pierwsze. większa ilość szczegółów.

a teraz pytanie laika.... - jeśli obrobię raw'a i nie wyostrzę go, przekonwertuję do jpg w określonym rozmiarze, i będę wyostrzać już w cs (jpg) to chyba z natury otrzymam gorsze zdjęcie niż wyostrzając w raw i konwertując do jpg a następnie lekko finalnie wyostrzając?

wyostrzanie raw'a jest chyba "lepsze" niż praca (wyostrzanie) na pliku stratnym jakim jest jpg???

mylę się???

Reklama

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Sro 12 Maj, 2010   

Ja wyostrzam zawsze na koncu, coby nie ostrzyc czegos czego nie potrzebuje.
Zastanawiam sie czy ja mam jakies okrojone, chinskie (nomen omen) DPP, bo w zasadzie uzywam tylko do przegloadania zdjec, tam jest niewiel opcji (albo nie wiem gdzie).
Wyostrzanie za pomoca prostej unsharp mask to nie wyostrzanie tylko maskarowanie zdjecia.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

krisv740, napiszę jak ja to widzę.

Według mnie nie ma sensu przesadzać ani w jedną ani w druga stronę z wyostrzaniem RAWA. Ja otwieram go na 22" i oceniam, czy mi odpowiadają parametry: ostrość, balans bieli, nasycenie, kadr, itp. (w aparacie 5D2 mam ustawione wyostrzenie na 3). Jeżeli stwierdzam na ekranie, że jest mało ostre, wyostrzam ale nie na maksa tylko tyle ile uważam za wystarczające. Jeśli chcę miękki portrecik to wręcz ostrość zmieniam na 0. Nowe DPP ma nawet możliwość obrotu zdjęcia z niebywałą precyzją.
Po docięciu, wykadrowaniu albo zostawiam tak, albo konwertuję do JPEG'a i od razu decyduję (wiem) dla jakiego zastosowania (prezentacji).

Jeżeli do oglądania na TV, PC itp, to ustawiam w pionie 1080 linii - reszta się dobiera sama.
Jeżeli do wydruków, to nie zmniejszam rozdzielczości i według uznania i w zależności od planowanej wielkości wydruku, "doprawiam" JPEG'a do odpowiedniej ostrości.

Zdjęcia do internetu wymagają według mnie tym większego wyostrzenia im mniejsze (w pix) jest prezentowane zdjęcie. Oczywiście ostrość dodatkowo koryguję wtedy na zmniejszonym finalnie, powstałym JPEG'u.
To tyle moich doświadczeń.

Usjwo napisał/a:
Zastanawiam sie czy ja mam jakies okrojone, chinskie (nomen omen) DPP, bo w zasadzie uzywam tylko do przegloadania zdjec, tam jest niewiel opcji (albo nie wiem gdzie).

DPP to bardzo bobry soft mało doceniany pewnie bo ... bezpłatny.
Ściągnij sobie najnowsza wersję. Działa o wiele szybciej niż poprzednie, posiara możliwości korekty wszystkiego, czego potrzebuje amator (światła, cienie, nasycenie, balans, temperaturę barwną, ......, korektę krzywych w przestrzeni RGB, ... łącznie z ostatecznym prostowaniem kadru, wycinaniem, ....)

krisv740
[Usunięty]

B o g d a n, mam najnowsze dpp i bardzo sobie ten soft chwalę... :cool:

problem jest jednak inny...

kluczowe w moim poście jest pytanie - wyostrzać raw'a , czy jpg ?

imho - jeśli robię jpg (aparatem) - wyostrzenie mogę ustawić na min -ew. lekko podostrzyć, natomiast przy raw nie jest już tak jasne.
w większości potrzebuję bardzo ostre zdjęcia (przy krajobrazach daję sobie radę, bo zazwyczaj lubię "matowe" ), więc uważam , że raw powinien być wyostrzony na max. - do dopuszczalnych ustawień aparatu i dopiero konwertowany do dng, tiff czy jpg i obrabiany ...

i to jest moje pytanie.... :cool:

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

krisv740 napisał/a:
kluczowe w moim poście jest pytanie - wyostrzać raw'a , czy jpg ?

Ja właśnie uważam (i sam tak robię), że i jedno i drugie ale RAWA nie na maksa ile można w DPP, tylko wstepnie. Reszta na wynikowym JPEG'u w zależności od tego do jakiej prezentacji i wielkości. Być może nie mam racji i źle to robię.

fatman 
Optyczny

Robię podobnie jak B o g d a n.
Wstępnie wyostrzam w CR (tu mam dwie zachowane procedury - krajobraz lub portret) a potem w PS w zależności do czego zdjęcie ma iść (internet lub druk) oraz co na nim jest.
Mam zachowane 3 profile (wyostrzanie lekkie, średnie i mocne) i uruchamiam je kliknięciem jednego guzika.
Jak Cię to interesuje - mogę podać swoje ustawienia to sobie stestujesz.

krisv740
[Usunięty]

a dlaczego???

jetseście pewni , ze taka forma jest właściwa?

a skąd wiecie, że nie przeostrzacie niepotrzebnie zdjęcia w jpg i nie tracicie szczegółów które były w pliku raw???

MasterB 
Maniak

Zawsze myślałem że wyostrzać należy tylko raz, żeby nie tracić na jakości.
Pstrykam w RAW, następnie wywołuję w ACR na neutralnych (najczęściej, za wyjątkiem WB) ustawieniach, przycinam, zmniejszam, wyostrzam i zapisuję w JPG.

Nie twierdzę że to jest najlepsza droga, ale na mój chłopski rozum najrozsądniejsza (może jestem w błędzie)...

candy 
Maniak
óć

ja też robię foty w RAWach,później obrabiam w DPP i już,czasami tylko coś tam pogrzebię na JPGach w PSie

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Wysłany: Czw 13 Maj, 2010   

Zakladajac zapis RAW+jpg aparat zapamietuje najpierw RAW na karcie a nastepnie wywoluje JPGa zgodnie z ustawionymi parametrami. DPP wczytujac RAW wywoluje z takimi samymi ustawieniami wyczytanymi z EXIFa. Roznica jest takam ze posiadajac RAW ustawienia w DPP mozna zmienic na dowolnie inne, w tym skrecic ostrosc na 0 i obrabiac po swojemu. Np. przy skladaniu panoramy czy tez HDRa, po neutralnym wywolaniu i wstepnej korekcji (np, WB) rozsadnie jest zapisac pliki w bezstratnym formacie, tu 16-sto bitowy tiff az sie prosi i takie pliki obrabiac dalej w programach specjalistycznych, ktorych wynikowym plikiem znow jest TIFF, na ktorym mozna dokonac obrobki koncowej z ostrzeniem, zmniejszeniem itp. I jesli JPG jest konieczny, to jest wlasnie odpowiedni moment na konwersje.

krisv740 napisał/a:
dlaczego mam nie wyostrzać raw do max. dostępnych ustawień w dpp?
ostrosc na 10 to zazwyczaj przeostrzone po zbuju...

krisv740 napisał/a:
wyostrzanie raw'a jest chyba "lepsze" niż praca (wyostrzanie) na pliku stratnym jakim jest jpg???
Nieostrzony JPG z aparatu to najgorsze, co puszka moze zrobic z obrazem - kiepski do ogladania, kiepski jako plik wyjsciowy do dalszej obrobki.

krisv740 napisał/a:
jeśli obrabiam zdjęcia w LR postęp wyostrzania jest zupełnie inny i nawet wstępne ustawienia zdjęcia (raw) po imporcie do LR są inne niż w dpp. dpp przyjmuje po prostu wstępne ustawione parametry obrazu - korygowalne do odpowiadającego mi poziomu w czasie wstępnej obróbki raw'a - dlaczego mam tego nie używać???
Bayerowskie RAWy warto, a moze nawet trzeba, na wejsciu wstepnie leciutko podostrzyc. Ale ostrzenie hurtowo calej powierzchni jest metoda szybka, ale niekoniecznie przynoszoca najlepsze rezultaty.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Po pierwsze, ostrzenie RAW-a w wołarce, czy też już po zdemozaikowaniu, np. w PS, nazywa się pre-sharpeningiem i zazwyczaj zwykło sie mówić, że wykonuje się je dla zniwelowania zmiękczenia powstałego w wyniku działania filtra AA. Zdecydowanie najlepsze wyniki pre-sharpenigu uzyskuje się metodą dekonwolucji, którą wykorzystują np. takie plug-iny jak Refocus (Reindeer Graphics), czy Focus Magic. Jedyną znaną mi wołarką, która pozwala na wybór ostrzenia (czy też "deblurowania") tą metodą jest RAW Therapee, ale to oczywiście nie oznacza, że wyniki ostrzenia innych wołarek są fatalne...
Po drugie, nie wiem dlaczego ubzduraliście sobie, że na wyjściu z wołarki normą jest JPG - można wyjść bezpośrednio w PSD, wyrenderować Smart Object, zapisać 16-bitowego TIFF-a itd...
Po trzecie, zawsze powinno się wykonywać właściwe ostrzenie (nie pre-sharpening) w ostatnim etapie obróbki, na docelowej rozdzielczości.
Po czwarte, nie zawsze potrzebne jest ostrzenie, czy presharpening dla całości zdjęcia, a że nie każda wołarka umożliwia selektywną obróbkę i nie zawsze jest to wygodnie rozwiązane - często lepiej ostrzyć, w oprogramowaniu, w którym można to zrobić bezproblemowo (np. w PS).
Po piąte, kompletnie nie rozumiem, co rozsądnego jest w wywoływaniu RAW w "neutralnych ustawieniach" - to jest marnowanie potencjału tego formatu. Główną zaletą RAW jest możliwość interpretacji dużej ilosci danych całkowicie po swojemu - t,o co widzisz w oknie wołarki w postaci "neutralnego" zdjęcia, w rzeczywistości jest tylko wizualną reprezentacją ułamka bitów dostępnych w pliku... Twój ekran po prostu nie jest w stanie wyświetlić wszystkich tonów na raz i to Ty masz wybrać, które z nich zostaną pokazane (tyczy się to oczywiście również druku)...

krisv740
[Usunięty]

jaad75, ciebiem czekał...! :evil: :mrgreen:

oczywiście selektywnie, bo taki mam paskudny charakter.. :razz:

jaad75 napisał/a:
Po drugie, nie wiem dlaczego ubzduraliście sobie, że na wyjściu z wołarki normą jest JPG - można wyjść bezpośrednio w PSD, wyrenderować Smart Object, zapisać 16-bitowego TIFF-a itd...

ja sobie nie ubzdurałem i jeszcze tydzień temu mój wynik pracy na raw (każdego zdjęcia) to było połączenie tiff i jpg. - dziękuję za utwierdzenie mnie w przekonaniu "chłopskiego rozumu"

jaad75 napisał/a:
Po piąte, kompletnie nie rozumiem, co rozsądnego jest w wywoływaniu RAW w "neutralnych ustawieniach" - to jest marnowanie potencjału tego formatu. Główną zaletą RAW jest możliwość interpretacji dużej ilosci danych całkowicie po swojemu - t,o co widzisz w oknie wołarki w postaci "neutralnego" zdjęcia, w rzeczywistości jest tylko wizualną reprezentacją ułamka bitów dostępnych w pliku...

dokładnie tak myślę! - jeszcze plik tiff można sobie w jakiś sposób modyfikować, ale jpg to powinno być w zasadzie finalne rozwiązanie "konkursu" -zrobiłem sobie zdjęcie
dlatego starałem się zawsze (od pewnego czasu :lol: ) doprowadzić zdjęcie raw do stanu w jakim chciałbym go oglądać -> konwertowałem do jpg i tiff [ze zmianą wielkości pliku] -> dalsza zabawa z plikiem wynikowym.......... (teoria - bo co ja tam potrafię zrobić....) - zazwyczaj lekki podostrzenie po zmniejszeniu...

zupełnie nie rozumiem dlaczego nie mogę pracować na pliku raw jako materiale do max. wykorzystania jego walorów - balans,kontrast (bardzo delikatnie) cienie i światła (wole nazwy angielskie do tego-ale co tam) oraz oczywiście ekspozycja i ostrość....

cybertoman napisał/a:

a dlaczego??? - w 50d jest to max. wyostrzenie ustawień, a w 1d max. jest 5.
ale są to ustawienia aparatu! - to nie jest przecież dodatkowa obróbka pliku....- oczywiście czasami używam ustawień innych, ale jeśli coś ma być max. ostre , to chyba lepiej zacząć od raw, a nie później "katować" plik wyjściowy ....???

i jeszcze jedno pytanie , skoro moje podejrzenia potwierdzają się.... co daje nam używanie LR czy inne programy do obróbki raw, skoro nie znamy w nich (nie widzimy po prostu) oryginalnych ustawień raw aparatu.... (chodzi mi o ostrość...)

i oczywiście jedna kwestia poza konkursem... co dają nam "przykładowe zdjęcia na optycznych" z minimalnym wyostrzeniem - ja osobiście wolałbym zdjęcia w określonych przez producenta nastawieniach (portret, krajobraz, ....., ...., .... - jeśli aparat posiada takowe, lub poprzez wstępne standardowe ustawienia programu do wywoływania raw...)
co wy o tym myslisie?

dr11 
Optyczny

krisv740 napisał/a:
co daje nam używanie LR czy inne programy do obróbki raw, skoro nie znamy w nich (nie widzimy po prostu) oryginalnych ustawień raw aparatu.... (chodzi mi o ostrość...)
Wydaje mi się, że gdy zjedziemy z wartościami wyostrzania na 0 to można się zbliżyć do obrazu, jaki zarejestrował aparat.
Ale z drugiej strony czy warto wiedzieć jak to surowo wygląda? Chyba chodzi raczej o efekt końcowo-docelowy :)

Osobiście mam ustawione wstępne wyostrzanie przy imporcie w LR. Niewielką wartość. Docelowo ostrzę przy eksporcie w zadanym formacie. Czasem dochodzi jeszcze kosmetyka obszarów lokalnych. Generalnie tak jak napisał jaad75.

W sprawie "przykładowych zdjęć z ostrością na 0" mam podobne zdanie co Ty. Z drugiej strony rozumiem Redakcję, bo o ile z RAWami można poradzić sobie w taki sposób, że przed konwersją do JPG ostrzymy je jakąś stałą wartością, niezależnie od marki aparatu, to wartości domyślne ostrzenia JPG z puszki mogą być diametralnie różne.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

krisv740 napisał/a:
cybertoman napisał/a:

a dlaczego??? - w 50d jest to max. wyostrzenie ustawień, a w 1d max. jest 5.
ale są to ustawienia aparatu! - to nie jest przecież dodatkowa obróbka pliku....- oczywiście czasami używam ustawień innych, ale jeśli coś ma być max. ostre , to chyba lepiej zacząć od raw, a nie później "katować" plik wyjściowy ....???
Kris, ale jakie ustawienia aparatu??? Co to za wyznacznik? Jak coś jest przeostrzone, to jest przeostrzone, a bywa, zwłaszcza w przypadku starszych Canonów, że zdjęcia są przeostrzone nawet na niskich wartościach udostepnianych przez producenta... Chociaż może przeostrzenie, to nie do końca właściwe określenie dla charakterystycznych białych obwódek w których lubował się dawniej Canon... :twisted:
Pre-sharpening, to nie jest "ostrzenie na maxa" - tak naprawdę, to bardzo delikatne podostrzenie, praktycznie nie do zauważenia jeśli nie ogląda się zdjęcia 1:1. Jeśli mówimy o wypluciu gotowego zdjęcia już z poziomu wołarki, to np. LR umożliwia ostrzenie przy eksporcie, które jest dostosowane do docelowej rozdzielczości i przeznaczenia (inaczej ostrzy się pod druk, a inaczej pod ekran) i choc bezpośredniego wpływu na poszczególne parametry nie masz, to zazwyczaj sprawdza się to zaskakująco dobrze.
W każdym razie, pisząc wcześniej o wykorzystaniu potencjału RAW, akurat niespecjalnie miałem na myśli ostrzenie - chodziło mi raczej o kwestie tonalności zdjęcia...
krisv740 napisał/a:
i jeszcze jedno pytanie , skoro moje podejrzenia potwierdzają się.... co daje nam używanie LR czy inne programy do obróbki raw, skoro nie znamy w nich (nie widzimy po prostu) oryginalnych ustawień raw aparatu.... (chodzi mi o ostrość...)
A kogo obchodzą "oryginalne ustawienia aparatu"? To tylko interpretacja jaką sobie wymyślił producent... To Ty jestes autorem zdjęcia i to Ty powinieneś wiedzieć jak chcesz, zeby wyglądało - dlaczego z góry zakładasz, że wizja producenta jest tą "najwłaściwszą", czy, że powinna być punktem wyjścia do czegokolwiek?
krisv740 napisał/a:
i oczywiście jedna kwestia poza konkursem... co dają nam "przykładowe zdjęcia na optycznych" z minimalnym wyostrzeniem - ja osobiście wolałbym zdjęcia w określonych przez producenta nastawieniach (portret, krajobraz, ....., ...., .... - jeśli aparat posiada takowe, lub poprzez wstępne standardowe ustawienia programu do wywoływania raw...)
co wy o tym myslisie?
Nic nie dają, oprócz tego, że można sobie takie zdjecie sciągnąć i wyostrzyć po swojemu... Same w sobie są jak niedoprawione danie, ale ponieważ rzeczywiście oko jest łatwo oszukać obróbką, to chyba jedyną alternatywą dla nich byłoby zamieszczanie przykładowych RAW-ów... Ewentualnie rzeczywiście można zostawić aparat na domyślnych wartościach, uznajac, że producent wie najlepiej jak optymalnie wyostrzyć zdjęcie z danego aparatu, tyle, że dochodziłoby do dość śmiesznych akcji przy porównaniach zdjęć wykonanych niektórymi aparatami EL i Pro... :smile:

krisv740
[Usunięty]

jaad75 napisał/a:
A kogo obchodzą "oryginalne ustawienia aparatu"? To tylko interpretacja jaką sobie wymyślił producent... To Ty jestes autorem zdjęcia i to Ty powinieneś wiedzieć jak chcesz, zeby wyglądało - dlaczego z góry zakładasz, że wizja producenta jest tą "najwłaściwszą", czy, że powinna być punktem wyjścia do czegokolwiek?

a jak ma się zachowanie pliku raw przy obróbce dpp i LR ?
dlaczego moje zdjęcie "lepiej wygląda" z dpp , a ustawienia LR są od razu importowane/przetwarzane w momencie importu zdjęcia - dlaczego plik w takim wypadku nie jest importowany "surowy" przez LR?

dlaczego myślę, ze "wizja producenta" jest lepsza? - bo uważam matrycę za swoistą "błonę filmową" którą producent z zasady zna najlepiej. i nie chodzi mi w tym przypadku o kolory , wb i inne atrybuty , ale właśnie wyostrzanie... - dlaczego soft inny niż dpp ma "wiedzieć lepiej" co i jak "odczuwa matryca" ?
oczywiście - patrzę na zdjęcie i oceniam jego ostrość/przeostrzenie (choć jeszcze słabo mi to wychodzi) , ale jest przecież coś takiego jak właściwa ostrość pliku - działanie tego chol..nego filtra przed matrycą właściwą....- nie?

jaad75 napisał/a:
W każdym razie, pisząc wcześniej o wykorzystaniu potencjału RAW, akurat niespecjalnie miałem na myśli ostrzenie - chodziło mi raczej o kwestie tonalności zdjęcia...

to rozumiem , z zastrzeżeniem powyżej, i w taki też sposób interpretowałem twoją wypowiedź...
chodzi mi jednak najbardziej w tym wątku właśnie o ostrzenie i staram się raz na zawsze wyjaśnić sobie tą kwestię...

jaad75 napisał/a:
Kris, ale jakie ustawienia aparatu??? Co to za wyznacznik? Jak coś jest przeostrzone, to jest przeostrzone, a bywa, zwłaszcza w przypadku starszych Canonów, że zdjęcia są przeostrzone nawet na niskich wartościach udostepnianych przez producenta...

rozumiem to co piszesz, ale.....
oglądam raw'a i ciągnę suwak ostrości do momentu , aż ostrość zdjęcia jest max. dobra.
nie zawsze muszę , ale jeśli interesują mnie detale , to jeśli nie mam efektów przeostrzenia lepiej zrobić to w raw, czy dopiero w tiff ? - myślałem, że jednak w raw'ie... :???:

jaad75 napisał/a:
Pre-sharpening, to nie jest "ostrzenie na maxa" - tak naprawdę, to bardzo delikatne podostrzenie, praktycznie nie do zauważenia jeśli nie ogląda się zdjęcia 1:1. Jeśli mówimy o wypluciu gotowego zdjęcia już z poziomu wołarki, to np. LR umożliwia ostrzenie przy eksporcie, które jest dostosowane do docelowej rozdzielczości i przeznaczenia (inaczej ostrzy się pod druk, a inaczej pod ekran) i choc bezpośredniego wpływu na poszczególne parametry nie masz, to zazwyczaj sprawdza się to zaskakująco dobrze.

to z kolei oznacza, że całą moją "obróbkę" to se mogę w buty wsadzić... - tak?!
otwieram rawa-poprawiam ustawienia kolorków - określam rozmiar zdjęcia-ustawiam jakieś wartości wyostrzania (przy LR) i konwertuję do ... - tak to powinno wyglądać?!

[ Dodano: Czw 13 Maj, 2010 11:10 ]
a może ... jaad ... siadłbyś sobie wygodnie i rozpisał tak normalnie - dla kowalskiego - workflow od początku do końca z przykładowymi miniaturkami i ustawieniami do nich...?!

Odpowiedz do tematu