Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
kolimacja
Autor Wiadomość
puszczyk 
Nowy

Wysłany: Czw 13 Maj, 2010   kolimacja

Witam i prosze o porade fachowców.
Kupiłem lornetkę przez internet ale nie mogę ustawić obrazu w jeden okrąg.
pomijając to że mam dyskomfort w patrzeniu przez nią to czy fakt niemozności ustawienia obrazu w jeden okragły obraz jest dowodem że jest zezowata -wadliwa?
Z gory dzieki za porade czy jest podstawa reklamacji sprzętu i czy jest ona uzasadniona?

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Czw 13 Maj, 2010   

Jeden okrąg trudno uzyskać lornetką porro, w której tubusy są dalej od siebie przy patrzeniu na bliskie rzeczy. Sprawdź więc czy daje się to zrobić dla ostrości ustawionej
na okolice nieskończoności.

A jaki to sprzęt?

sigmiarz 
Optyczny

bo to jest lornetka 3d .. pewnie :neutral:

puszczyk 
Nowy

Jest to lornetka z pryzmatami dachowymi, np gwiazde widać punktowo ale oczy po dłuższym patrzeniu i dostosowywaniu sie do obrazu lornetki zaczynają tracić zbieżność w realu.
Mam lornetkę porro i rzeczywiście przy kilkunastometrowych obserwacjach trzeba ję zwężac aby uzyskać okrągły obraz w tym szkopuł że w tej nowej nie można tego zrobić wogóle
?
Lornetka ta ma możliwość otrzenia dość bliskich przedmiotów i np opierając ją o okno i obserwuąc latarnie ok 8 m od niej w jednym okularze jest dośc znacznie przesunięty obraz w stosunku do porównywanego - na dalszych obiektach trudno tak wyraźne różnice wypatrzeć.
Czy np jakiś sprzedawca lornetek potrafi jednoznacznie stwierdzić czy jest wada produktu?

Arek 
Redaktor

Jest pewnie rozkolimowana. Drogie toto było? Jaki to model?

puszczyk 
Nowy

HQ optics 10x42 czyli bresser cobra(wygląd i opis to samo)
ma jeszcze tą przypadłość że przy patrzeniu w nocy na jakiś jasny przedmior np księżyc widać wewnątrz bardzo wyrażne obrazy tegoż "przedmiotu" tak jakby ktoś wstawił tam podwójna szybe?
jak dotąd we wszystkich napotkanych lornetkach można było ustawić obraz w jeden okrąg stąd moje pytanie ze sam fakt ze powiedzmy te koła sie nie chodzą jest niewłaściwy?

Arek 
Redaktor

Można reklamować rozkolimowanie. A że są odblaski od Księżyca, to znaczy że powłoi do luftu...

abdon 
Początkujący

Wysłany: Wto 18 Maj, 2010   

czyż nie tej firmy sprzęt chciałem kupić :mrgreen: dzięki ci o ARKU :mrgreen:

Guliwer 
Maniak

Wysłany: Wto 18 Maj, 2010   

Kiedyś ustawiałem kolimację w radzieckiej lornetce 8x30. Poprzedni właściciel musiał ją gdzieś uderzyć.
Odkręciłem śrubki, zdjąłem "dekielki" i już na oko było widać, że prawy pryzmat od strony okularu jest przemieszczony. Odkręciłem blaszkę dociskającą go i zaczęło się... ustawianie.
Po 2 godzinach zabawy było jeszcze gorzej.
Ale uparłem się i następnego dnia lornetkę zamocowałem w imadle fotograficznym. Nastawiłem lewym układem jakiś odległy punkt na środku pola widzenia. Potem przesuwając pryzmat usiłowałem ustawić ten punkt w prawym układzie. Po wielu próbach skręcania, rozkręcania, przesuwania było wreszcie względnie dobrze. Resztę skorygował mózg. :lol:
Lornetkę w końcu sprzedałem za grosze. Kolejny właściciel zrobił z niej 2 monookulary.

Odpowiedz do tematu