Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 14 Maj, 2010 Canon EF 70-200 mm f/4L USM
Witam
Mam zamiar kupić obiektyw jak w temacie,robię zdjęcia raczej na zewnątrz czy światło 4 wystarczy?jeśli będę chciał robić zdjęcia na hali nie będzie za mało? czy lepiej dozbierać(nie mało bo 2 tyś) to 2,8? lub f4 ale z IS? a może coś innego mi doradzicie max co mogę wydać na teraz to 2500 zł aparat to canon 50D posiadam obiektyw Canon EF-S 18-135 mm f/3.5-5.6 IS .Dodam jeszcze że jestem raczej amatorem ,może nie z kasą ale czasami lepiej dozbierać i mieć coś przyzwoitszego niżeli potem sprzedawać i kupować inny.
Dziękuje za pomoc
robię zdjęcia raczej na zewnątrz czy światło 4 wystarczy?
to zależy co i jakie będą warunki
marbecz napisał/a:
eśli będę chciał robić zdjęcia na hali nie będzie za mało?
tu będzie problem.
marbecz napisał/a:
to 2,8? lub f4 ale z IS?
wolałbym światło niż stabilizację
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pią 14 Maj, 2010
marbecz,
jeżeli miałbym brać wersje 4IS to bardzo niedaleka droga (finansowa) jest do wersji 2.8, na hali światło się przydaje chyba że dyscypliną są szachy.
W plenerze F4 spokojnie wystarczy ale oczywiście wszystko zależy od warunków.
zdecydowanie 4 IS lub 2.8 IS.W sportach halowych przydaje się i jedno i drugie.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pią 14 Maj, 2010
jacenty, nie chce z Tobą dyskutować ale w halowych sportach to jednak niewiele jest sytuacji, w których stabilizacja się przydaje.......jedną z nich na pewno jest moment w którym zawodnik dłubie w nosie i się zastanawia a ty chcesz iso 400 i 1/100 na 200mm.
Bardziej przydaje się jasny, celny słoik i mało szumiące wysokie iso.
robię najczęściej zdjęcia przy dobrym oświetleniu ale nie wiadomo co będzie za jakiś czas potrzebne,a sprzedawać i dokupować z lepszym światłem to marnowanie pieniędzy ,choć te obiektywy używane można dobrze sprzedać (ostatnio 1700 na allegro a nowy ok 2000)wiec może zacznę od f4 i w miedzy czasie zbierać co o tym sądzicie?
zdecydowanie 4 IS lub 2.8 IS.W sportach halowych przydaje się i jedno i drugie.
Mój faworyt do nagrody farmazonu roku
IS na sali przydałby się chyba tylko dla kogoś kto chciałby panoramować siatkarza albo piłkarza ręcznego A to byłoby osobliwe zjawisko w świecie fotografii sportowej
marbecz : Co konkretnie na hali chcesz fotografować ?
W sprawie 70-200/2.8 to muszę powiedzieć, że dość ciężko jest taki obiektyw nabyć z drugiej ręki w przyzwoitym stanie i za rozsądne pieniądze. Zdarzają się sztuki mocno wyeksploatowane, zdekompletowane a sprzedający ma ochotę Cię puścić bez skarpet.
Na allegro znalazłem to:
http://www.allegro.pl/ite..._gwarancja.html
Myślę, że zdecydowanie warto. Nowy jest za 4140 zł. Ja za swojego dałem 2800 zł. Bez rys i w pełnym komplecie, jednak kosztowało mnie to ponad miesiąc poszukiwań na aukcjach za oceanem. Na pytanie czy warto, jest tu tylko jedna odpowiedź...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 13