Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 13 Maj, 2010 Canon 450D czy Nikon D5000?
Po długich poszukiwaniach pierwszej lustrzanki i przeczytaniu wszelakich testów i opinii skłaniałem się ku Canonowi 450D + kit, ale pod wpływem promocji Saturna (Nikon D5000 + kit 18-55 VR za 1999zł) zacząłem się zastanawiać, który wybór będzie bardziej trafny. Maksymalnie chcę przeznaczyć na zakup 2000zł, a aparat służyć będzie w głównej mierze do fotografowania krajobrazów, natury, makro.
Do tej pory zaznajomiłem się w warunkach sklepowych z Canonem i leży całkiem dobrze, niebawem postaram się udać do Saturna na wybadanie D5000.
W odniesieniu do Nikona dodam tylko, że nie zależy mi w ogóle na funkcji nagrywania filmów, ale kusi obrotowy wyświetlacz. Martwi mnie natomiast brak wbudowanego silnika AF (mocno da się we znaki ...i w kieszeń?) i opinia z recenzji na temat przycisków:
Cytat:
mają ograniczoną funkcjonalność ponieważ nie mamy możliwości wyboru ISO, wyboru balansu bieli, zmiany formatu zapisywanych plików i jakości zapisu JPEG-ów
Do tej pory krzywo patrzyłem na wszelakie wyroby Nikona (i sam do końca nie wiem czemu, może podświadomie ), ale wyczytałem, że obiektywy są dobre dla amatorów, bo tańsze niż Canona, a porównywalne jakościowo do tych troszkę-z-wyższej półki cenowej - aż tak się nie orientuję dlatego proszę o potwierdzenie, bądź zaprzeczenie.
Jakość obrazu dawana przez kity C/N myślę, że jest porównywalna. W tej sytuacji pozostaje postawić sobie pytanie jakie zdjęcia chcesz robić.
Czy bardziej krajobraz, czy portret, architektura, dzika przyroda, sport, a może coś innego. Opcji "wszystko po trochu" nie przewiduje, bo to oczywista oczywistość. Każdy chce się spróbować w różnych sytuacjach. Pytam o szczególne wskazanie na jakiś typ fotografii.
Jeśli coś takiego istnieje, to należy przyjrzeć się w którym systemie dostaniemy najtaniej najbardziej odpowiadające nam obiektywy. A gdy już wiemy jaki system i jakie obiektywy, to za resztę budżetu kupujemy używane body entry-level zapożyczając się na 800 zł u kolegi.
...nie no, trochę żartowałem, ale patrz raczej przez pryzmat jakie obiektywy może dać Ci system, a nie jaką puszkę do nich przypniesz.
I nie patrz jedynie przez pryzmat Canona i Nikona. Są jeszcze inne firmy.
mtyran [Usunięty]
Wysłany: Pią 14 Maj, 2010
Tak jak napisałem głównie do fotografowania krajobrazów, natury, makro...
A czy to prawda, że obiektywy Nikona są tańsze od odpowiedników innych firm, jeśli chodzi o amatorskie fotografowanie?
Z kolei pośród Canonów jest większy wybór... (tyle przynajmniej wyczytałem, rynku nie znam)
Jak już coś, to obiektywy będę kupował raczej z drugiej ręki.
Mocno może dawać się we znaki brak silnika AF w Nikonie?
Tak jak napisałem głównie do fotografowania krajobrazów, natury, makro...
Krajobraz to najczęściej szerokie kąty + polar + statyw, ale nawet z "kitowcem" zaczynającym się od 18mm można zrobić świetne zdjęcia, tym bardziej że sie go przymknie dość mocno. W makro najlepiej sprawdzi się dedykowany obiektyw, ewentualnie można użyć wynalazków w rodzaju Raynoksa DCR-250 i podobnych.
mtyran napisał/a:
A czy to prawda, że obiektywy Nikona są tańsze od odpowiedników innych firm, jeśli chodzi o amatorskie fotografowanie?
Typowe "internetowe móndrości"... Zresztą sam sprawdź, poza tym nie każdego szkła znajdziesz odpowiednik w innych systemach co chyba oczywiste, a dobre szkło wszędzie kosztuje naprawdę spooooro.
mtyran napisał/a:
Mocno może dawać się we znaki brak silnika AF w Nikonie?
Sprawdź ile jest dostępnych obiektywów AF-S i czy jest coś bez silnika co Ciebie akurat bardzo interesuje. Możliwe, że Nikon sukcesywnie wymieni resztę obiektywów na odpowiedniki z własnym napędem - ale to takie dywagacje
Możliwe, że Nikon sukcesywnie wymieni resztę obiektywów na odpowiedniki z własnym napędem - ale to takie dywagacje
A ja uważam ze to właśnie kierunek rozwoju. Niby dlaczego miałby projektować nowe szkła bez SWM?
Nawet ostatnie serie analogowe, tzn te wypuszczone po 1998 (m.in F5, F80 czy nawet F65) poprawnie obsługują obiektywy AF-S, G i VR. A obiektowy AI pozostaną dla wielbicieli fotograficznej ascezy
Co prawda kończą się powoli czasy, kiedy szkło z uwagi na swą prostotę konstrukcji mogło przetrwać kilka pokoleń
mtyran napisał/a:
Z kolei pośród Canonów jest większy wybór... (tyle przynajmniej wyczytałem, rynku nie znam)
W systemie nikona jest kilka, wyjątkowo dobrych i zarazem tanich szkiełek dla amatorów.
W systemie canona, w przeciwieństwie do canona(chyba Nikona) jest więcej opcji tego samego szkła - np 70-200 występujące w kilku wersjach - zatem Canon jest przygotowany na klientów o mniej zasobnym portfelu. Natomiast Nikon - dla osób nie akceptujących kompromisów
Ale.. jeśli mówisz:
mtyran napisał/a:
Jak już coś, to obiektywy będę kupował raczej z drugiej ręki.
.. to raczej nie ma znaczenia - okazje z drugiej ręki trafiają się po obu stronach
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Sob 15 Maj, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10