Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
o właśnie. zapomniałem dodać, że też się bawiłem i byłem pozytywnie zaskoczony. może dlatego, że z telezoomów miałem w ręku tylko tamrona 70-200, sigmy 70-300 obie no i właśnie 100-300. bardzo fajna, a z TC będzie jeszcze fajniejsza.
Hehe, nie wiem na co bym zagłosował (choć jak się okaże później już wiem).
Powiem tak: w Polsce nie podoba mi się ani cena bigmy(os), ani cena 100-300/4.
Gdyby 100-300/4 miało stabilizację wybór byłby jaśniejszy, tak samo gdyby Nikkor 300/4 miał stabilizację.
Bawiłem się sigmą 100-300/4 na ostatnim zlocie Optycznych - to na pewno fajny obiektyw, ale... ale nie ma stabilizacji - w tej cenie to nie do przyjęcia.
Mam taki sam problem co Ty. Generalnie już byłem przy kupnie 100-300/4 ponad rok temu, ale do czasu gdy byłem w stanie wydać taką kwotę ... obiektyw zdążył zdrożeć o 2000 pln i jego cena stała się posrana, a do ceny jeszcze trzeba doliczyć jeszcze TC x1.4 i już całkiem robi się z tego <cenzura>.
Nie oszukujmy się, kupowałbym taki obiektyw dla 300 i 420 mm (TCx1.4).
100 mm mam lepsze w Sigmie 105 macro. 200 mm mam w Nikkorze 70-300 VR, ale nie używam tego przedziału ogniskowych jakoś często. (Przy czym N70-300VR może i nie jest tak ostry na pełnej dziurze i nie tak jasny - to jednak ma i VR i w tym wypadku zaletę w postaci małej wagi. 100-300/4 to jednak kawał szkła jest). To czego mi potrzeba to 300mm+
Gdyby podobnie jak kiedyś pojawiła się u mnie możliwość kupna w stanach, to na dzień dzisiejszy kupiłbym Nikkora 300/4 + TC Nikkora.
Przy okazji, w którymś z wątków veenee wklejał link do tego co można wyciągnąć z N300/4 z nowym TCx2. Na razie jeszcze nie ma nowego TCx1.4, ale może wkrótce...
Przy okazji na zlocie podłączałem TCx2 sigmy do S100-300/4 (tyko manual - niestety nikt nie miał TCx1.4). No efekt był nieco inny (ale to może być przypadek).
Dobra.... po tym przydługim poście napiszę, że na dzień dzisiejszy kupiłbym Nikkora 300/4. Over
no skoro juz masz 70-300 to nie dziwota, ze ciagnie cie do dluzszego, ja ponizej 105mm nie mam nic
zalozmy ze ta Bigma faktycznie ma OS na poziomie 2 przedzialek, 100-300 zostanie o jedna przedzialke w tyle z zalozonym TC (ze wzgledu na lepsze swiatlo), ale czasem to nie kwestia stabilizacji sprzetu tylko np zamrozenia ruchu a tego najlepsza stabilizacja nie zapewni, tylko pompowanie ISO a to na DX jest bardzo niepozadane. tak wiec akurat tu brak stabilizacji nie spedza mi snu z powiek. nie wspominajac nawet, ze na 300mm mimo braku stabilizacji ryzyko poruszenia bedzie takie samo na tych samych ustawieniach bo czas bedzie o 2 przedzialki krotszy. stalka... pewnie bylaby bardzo fajna optycznie ale dosc niepraktyczna
zalozmy ze ta Bigma faktycznie ma OS na poziomie 2 przedzialek, 100-300 zostanie o jedna przedzialke w tyle z zalozonym TC (ze wzgledu na lepsze swiatlo), ale czasem to nie kwestia stabilizacji sprzetu tylko np zamrozenia ruchu a tego najlepsza stabilizacja nie zapewni, tylko pompowanie ISO a to na DX jest bardzo niepozadane.
zamrażałka zamrażąłką, ale przy czasach które trzeba mieć aby utrzymać pewnie z ręki z wysokim prawdopodobieństwem nielekkie 500mm bez VRa to ruch jest już zwykle dobrze 'zamrożony'...
Tu często nie ruch obiektu jest kluczowy a trzepotnica ręki...
moronica napisał/a:
stalka... pewnie bylaby bardzo fajna optycznie ale dosc niepraktyczna
W sumie zooma 400 czy 500 mm kupuje sie zwykle dla tych 400 czy 500 mm. Fakt, są zastosowania gdzie zoom się mocno przydaje. Wybieraj... IMO jak Cię stać na dobrą długą stałke to po co Ci zoom?
ale chcac cos zamrozic (chociazby jakies poruszajace sie zyjatko) robiac ze statywu to OS wylaczasz bo nie jest potrzebny (a wrecz niepozadany) natomiast swiatla nic ci nie doda
zoom bo dla mnie na pierwszym miejscu zawsze stoi praktycznosc
Wszystko zależy od tego do czego chcesz tego obiektywu używać. W moim wypadku VR/OS to przede wszystkim możliwość zejścia z ISO właśnie. Mniejsze ISO - więcej drobnych szczegółów (ptasie piórka na ten przykład).
Zresztą przy takich obiektywach monopod/statyw staje się uroczym i cennym dodatkiem.
Co do stałki, to w większości przypadków (moich) to ja wybieram gdzie stoję i gdzie celuję, a i tak jestem zwykle za daleko - tak więc wracamy do zdania 1.
Tyle, ze AFAIK to światło w obu przypadkach jest praktycznie to samo... 5.6 czy 6.3 to niewiele.
A na Nikkora 400/2.8 (nawet starszą wersję bez VR) rozumiem że jeszcze nie uskładałaś...
[ Dodano: Sob 15 Maj, 2010 00:14 ]
moronica napisał/a:
zoom bo dla mnie na pierwszym miejscu zawsze stoi praktycznosc
Hmm. zalezy do czego. Niekiedy jakość zuma na długim końcu jest bardzo niepraktyczna, szczególnie gdy krótsze ogniskowe wykorzystuje się śladowo.
na 300mm Bigma juz ma f6.3 a ten drugi - f4. naprawde nie kupuje teleobiektywu tylko dla dlugiego konca UWA rowniez kupilam w bardzo bezpiecznym przedziale i nie zaluje
no prosze cie, ty do kobiety z ponad 4kilowym potworem? mam nim zdjecia robic czy sie nim bronic?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 12