Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Głębia ostrości
Autor Wiadomość
rafklim
[Usunięty]

Wysłany: Wto 29 Sty, 2008   

No to dziękuję za odpowiedź.
Czy naprawdę uważasz, że Nikon jest lepszy od Dekarema?

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Wto 29 Sty, 2008   

Oczywiście, że tak. Jeśli porównujemy modele 10x50 to nie mam co do tego wątpliwości.
Modeli 12x50 nie porównywałem do siebie więc nie wiem.

Adam Bieniasz
Początkujący

Wysłany: Sro 30 Sty, 2008   

Nie jestem profesjonalistą w sprawie optyki ale na moją wiedzę z optyki instrumentalnej to:
Czym jest wielkość głębi ostrości w lornetce – jest to obszar „dobrej współpracy” oka z okularem!
Z powodu że pola pracy okularu i oka są czymś w rodzaju wycinków sfero podobnych które nachodzą na siebie więc szerokość głębi będzie zależeć od wzajemnego nachodzenia tych „sfer” oraz ich kształtu. Na kształt „sfery” okularu będzie miał wpływ kształt „sfery” obiektywu na który ma wpływ wielkość przesłon (diafragm) (prymaty jako takie nie ale zazwyczaj ich wielkość jest ograniczona wiec działają jak przesłony) , ale kształt sfery okularu będzie głównie zależał od jakości (w sensie bydowy) okularu - czyli rodzaju szkła użytego do jego budowy, kształtu soczewek (sferyczne czy asferyczne) no i budowy oraz złożoności okularu. Dodatkowo „sfera” okularu (i obiektywu) składa się ze zbioru stref dla poszczególnych barw!
Dlatego budowa okularu i jego parametry jest wypadkową wielu czynników często antagonistycznych i dlatego jest tak wiele rodzajów okularów. Na temat rodzajów okularów polecam stronę:
http://members.shaw.ca/quadibloc/science/opt04.htm
Oczywiście to co przestawiłem wyżej jest pewnym rodzajem uproszeniem bazującym na optyce geometrycznej (dla dociekliwych polecam optykę dyfrakcyjną).
Co do testów to dla mnie w lornetkach ważnym parametrem który jest po macoszemu traktowany jest ostrość widzenia (rozdzielczość) w środku pola widzenia lornetki. Oczywiście ktoś powie, że po to podaje się takie parametry jak np. astygmatyzm i inne aby to określić ale gdyby wykonywało jednym aparatem (trzeba było określić standardowy aparat lub popularny obiektyw np. tessar 2.8/50) w projekcji okularowej zdjęcie tablicy do sprawdzania obiektywów to byłoby to bardzo pomocne i wprowadzające możliwość określenia jakości samemu.
Pozdrawiam

rafklim
[Usunięty]

jak na nieprofesjonaliste, odpowiedź zaiste profesjonalna i to na maxa.

A może wiesz dlaczego nikt nie podaje wartości głębi ostrości przy parametrach lornetek? Dla ornitologów to jeden z wżniejszych parametrów.

Arek 
Redaktor

rafklim napisał/a:

A może wiesz dlaczego nikt nie podaje wartości głębi ostrości przy parametrach lornetek? Dla ornitologów to jeden z wżniejszych parametrów.

Może dlatego, że jest to niemożliwe? O czym kilka osób próbowało Ci tutaj powiedzieć...

rafklim
[Usunięty]

No proszę w jakis cudowny sposób już 4 osoby o róznej akomodacji oka stwierdziły jednoznacznie , że Dekarem ma dużo dużo lepszą głębię ostrości od Nikona. Jakos się dało.
A nawet kolega stwierdził że głębia nikona jest gorsza od jego starej radzieckiej Tento :P

Może nie da się tego zmierzyć przyrządami ale da się zwyczajnie zobaczyc w czasie testu. Jak opisujesz test na optyczne.pl przeprowadza kilka osób w identycznych warunkach . Wyniki można podać jako subiektywna ocenę uśrednioną jak wszystkie inne.

Arek 
Redaktor

rafklim napisał/a:
No proszę w jakis cudowny sposób już 4 osoby o róznej akomodacji oka stwierdziły jednoznacznie , że Dekarem ma dużo dużo lepszą głębię ostrości od Nikona.

Jesteś uparty aż do bólu. Odechciewa się cokolwiek pisać. Przecież to też próbowaliśmy Ci to wytłumaczyć. Porównujesz lornetki o powiększeniach 10x i 12x. Jak dasz tym 4 osobom Nikona 7x50 Action EX, to pewnie powiedzą, że Dekarem jest pod względem GO do luftu...

Adamol32
Bywalec

Zrozumiales Rafklim czy nie ? :D kazda lornetka o powiekszeniu 10 krotnym ma wieksza glebie od 12-tki a z kolei 7mka ma wieksza od 10,nie ma co pisac dalej na ten temat .Kup sobie tego Dekarema i po sprawie. tylko ze on ma slaba transmisje swiatla i slabe odwzorowanie bieli.Co do testow na optyczne .pl to sa wiarygodne i nie ma chyba nigdzie w sieci tyle wiadomosci .Arku prztlumaczcie testy na j.angielski :D
Adam

rafklim
[Usunięty]

Jestescie uparci aż do bulu . Czy nie rozumiecie że róznica jest tak gigantyczna że jestem w 100% pewien iz w 10x50 też jest o wiele gorsza.

Tak rozumiem doskonale że jednym z parametrów wpływajacych na głębię ostrości jest wielkosć przybliżenia :!:

Jakbyście czytali o rozumieli co czytacie to w tylu odpowiedziach które pisałem pewnie zauważylibyście, że przyjąłem do wiadomości podane odpowiedzi. problemem jest tylko brak odpowiedzi na konkretne pytanie i ciagłe kręcenie wokół parametru przybliżenia.

Nie macie wystarczajacej wiedzy ? to rozumiem. Nie wiecie dlaczego testujący nie podaja tego parametru i nie wiecie jak to możliwe ze 2 lornetki tak jak juz pisałem OBIE 10x50 o tej samej ogniskowej itd mają różna głębię.

Tylko jeden człowiek "Adam Bieniasz"do tego uznajacy się za amatora podał profesjonalną odpowiedź .

Uważam temat za zakończony .

Adam Bieniasz
Początkujący

Jak coś mogę powiedzieć jeszcze w tym temacie to chciałbym zauważyć to, że EX ma większą odległość oka od okularu co niektórzy bardzo lubią, a zwłaszcza okularnicy i podobno większe pole ostrego widzenia od Dekarema tak wiec nic za darmo i trudno powiedzieć, że coś jest lepsze bo jeden woli jedno a drugi tamto.

rafklim
[Usunięty]

I to twoje stwierdzenie możemy uznać za podsumowanie dyskusji.

Arek 
Redaktor

A jeśli ja mogę powiedzieć, to z jednej strony uznajesz wypowiedź Adama, w której mówi on o w zasadzie dominującym wpływie okularu na głębię ostrości, a z drugiej strony stwierdzasz, że na pewno Nikon 10x50 będzie miał gorszą GO od Dekarema, pomimo tego, że ma przecież zupełnie inny okular od modelu 12x50.

A jeśli chodzi o wpływ współpracy oka z okularem i GO to proponuje zrobić mały eksperyment. Zerknąć przez lornetkę, ocenić GO, a potem przyłożyć przysłonę
przed obiektyw zmiejszającą jego średnicę o połowę albo nawet o czynnik 3. Gwarantuję, że GO wzrośnie, a przecież nic nie zmieniamy w okularze i w jego współpracy z naszym okiem.

rafklim
[Usunięty]

Bardzo ciekawa odpowiedź, zrobię taki eksperyment.
A swoją drogą to nie wiedziałem o innej konstrukcji okulara w tej samej serii Nikona . Sądziłem że konstrukcja (jako układ soczewek) jest taka sama w 10 i 12.
róznica powinna być tylko w ogniskowej okularu (żebym był dobrze zrozumiany- chodzi mi o to, że powinny być dokładnie tej samej jakości soczewki tak samo zgrupowane w taki sam układ tylko o innej ogniskowej)

Arek 
Redaktor

Najczęściej jest tak, że lornetki tej samej serii o różnych powiększeniach mają okulary o zupełnie różnej konstrukcji. O tej bardzo rzetelnie informuje np. Pentax. Porównaj te dwa
modele:
http://www.optyczne.pl//p...d0=674&add1=675

Ta sama seria, ten sam obiektyw, powiększenia 8x i 10x czyli niby różnica niewielka, a w jednej okular to zwykły 3-elementowy RKE, a w drugiej dużo bardziej skomplikowana 5-elementowa konstrukcja z jedną soczewką asferyczną.

ptasiarz
Rozmowny

rafklim napisał/a:
jak na nieprofesjonaliste, odpowiedź zaiste profesjonalna i to na maxa.

Dla jakich ornitologów? sam "ptaszę" od lat ponad 10, znam tez wielu ornitologów i zawodowych i amatorów, nigdy nie spotkałem się z twierdzeniem że głębia ostrości jest jednym z ważniejszych parametrów. Większość ptasiarzy używa lornetek 8/10x42(40) zazwyczaj z głębią ostrości niewielką, ważne są pole widzenia, rozdzielczość obrazu, minimalna odległość ostrzenia...
Nie obraź się ale męczysz ten temat tak jak wcześniej z tymi ruskimi lornetkami
Dżizus litości.. :x

Odpowiedz do tematu