Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Tokina 11-16mm f2.8 czy jakiś Nikkor ?
Autor Wiadomość
Mashu
[Usunięty]

Wysłany: Nie 16 Maj, 2010   Tokina 11-16mm f2.8 czy jakiś Nikkor ?

Witam,

W sumie to jestem zadowolony z Tokiny pod względem efektów czy perspektywy. Nie bardzo zadowala mnie jakość, może zbyt dużo wymagam od tego obiektywu ?
Mam wciąż możliwość jej zwrotu i wymiany na inny lub nowy. Chciałbym jakoś ją przetestować jeśli rzeczywiście jest coś nie tak z ogólnymi zdjęciami ? (nie mam statywu)

Poza tym, wydaje mi się, że nie po to kupuje się f2.8 aby przymykać do f7...

Przykładowe zdjęcie, nie specjalnie przykładałem się do kompozycji i trochę przepalone, ale nie o to chodzi.
Niestety nie pamiętam na co wtedy ostrzyłem, chyba na drzwi (f2.8)

http://i41.tinypic.com/pu2ba.jpg
Ostatnio zmieniony przez goltar Pią 21 Maj, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Nie 16 Maj, 2010   

z tego co wiem ta Tokina ma rzekomo byc ostrzejsza od Nikkora. poza tym nie dramatyzujmy, sadzac po wykresach ostrosci wystarczy ja przymknac do f4, f5.6 powinno juz byc super, po co od razu do 7 ;) posiadam Tokine 12-24 i z rozdzielczosci jestem bardzo zadowolona, zazwyczaj przymykam ja jednak do 5.6 jesli warunki temu nie przeszkadzaja. nie po to kupujesz obiektyw 2.8 by zawsze go ustawiac na 2.8 ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Nie 16 Maj, 2010   

Mashu, a zrób zdjęcie trochę oddalając się. Bo na tym zdjęciu znaczna część jest poza GO ;)

dragossani 
Entuzjasta

Wysłany: Pon 17 Maj, 2010   

Trzeba pamiętać że Tokina otwiera się do f/2.8 i tam głębia jest już dość płytka, szczególnie przy zdjęciach robionych z bliska. To zdjęcie jest po prostu nieszczęśliwie wykonane. Tokina 11-16 to bardzo dobry sprzęt i właściwie użyty daje świetne efekty.

Monastor 
Optyczny

Ja też nie mam żadnych zastrzeżeń co do ostrości Tokiny 11-16. Nie wiem czego się właściwie spodziewasz. To, że większość zdjęcia jest nieostra to nic dziwnego przy małej odległości i takiej przysłonie. Poza tym to UWA, jasne że obiektyw ten nie będzie ostry jak jakaś stałka makro.

Mashu
[Usunięty]

Środek kadru, może nie umiem tego porównać. Autofokus ustawia się na nieskończoność przy tej odległości.

Widzę marną różnicę na widelcu na korzyść f5.6... spodziewam się zbyt wiele ?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Mashu napisał/a:
spodziewam się zbyt wiele ?

Przy tej metodologii testu - tak :)

Ustaw sobie na stole jakąś lalkę. Zrób zdjęcie. Zrób 100% kropa na włosach - i je oceniaj.

Mashu
[Usunięty]

Wysłany: Czw 20 Maj, 2010   

Tym razem mam nadzieje lepszy test na róży w ogrodzie.

Preselekcja przysłony, hiperfokalna 0.7m, ostrzone na kwiatek w podobnej odległości, focus zablokowany i wtedy kolejne cropy z centrum kadru.
Widzę spore różnice w tle przy f8.0 a f2.8, ale to chyba oczywista różnica.

komor 
Moderator

Wysłany: Nie 23 Maj, 2010   

Mashu, jak rozumiem to są cropy z JPG-ów wygenerowanych bezpośrednio z puszki D90, tak?
Ale przede wszystkim, jeśli chcesz badać ostrość obiektywu to nie ustawiaj ostrości na hiperfokalną tylko na konkretny obiekt. Statyw też jest niezbędny, żeby wykluczyć inne czynniki.

Mashu
[Usunięty]

komor napisał/a:
Mashu, jak rozumiem to są cropy z JPG-ów wygenerowanych bezpośrednio z puszki D90, tak?
Ale przede wszystkim, jeśli chcesz badać ostrość obiektywu to nie ustawiaj ostrości na hiperfokalną tylko na konkretny obiekt. Statyw też jest niezbędny, żeby wykluczyć inne czynniki.

Aparat był ustawiony na stabilnym stole, migawka wyzwalana zdalnie + opóźnienie ekspozycji 3s żeby zredukować drgania.
Róża była bardzo blisko obiektywu tak, że AF ostrzyłem na kwiat (0.7m) a nie na nieskończoność.
Później AF zablokowałem. Tryb preselekcji przysłony, ISO najniżej, D-lighting wyłączony, redukcja szumów wyłączona i tak robiłem kolejne zdjęcia.

moronica 

pozostaje pytaie czy to JPG prosto z puszki czy z NEFa
ISO najnizsze znaczy sie 200 czy zszedles nizej?

Mashu
[Usunięty]

moronica napisał/a:
pozostaje pytaie czy to JPG prosto z puszki czy z NEFa
ISO najnizsze znaczy sie 200 czy zszedles nizej?

JPG z puszki, ISO Lo1 (....320, 250, 200, Lo 0.3, Lo 0.7,Lo 1)

Po prostu dla mnie jest na pewno mniej ostry niż kitowy 18-105mm, ale może tak jest przy szerokim kącie i za wiele oczekuje. Z drugiej strony w ciemnej uliczce spowitej poranną mgłą, nie wyobrażam sobie zdjęć moim kitem.
Ostatnio zmieniony przez Mashu Nie 23 Maj, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

moronica 

200 to najnizsze ISO natywne, te nizsze to takie powiedzmy "udawane"
nigdy nie oceniaj ostrosci po JPGu prosto z puszki

SlawGaw 
Optyczny

Mashu, te cropy wyglądają dobrze, rozumiem że to wycinek 1:1 ze środka kadru, jednak w tego typu obiektywach całe zło jest raczej na brzegach kadru. Nasuwa się także pytanie czy AF nie wykazuje jakiegoś BF/FF, jeśli tak to lepiej oddać lub wybrać inną sztukę.

Pierwsze zdjęcie jest skopane, a fotki ze stolikiem są za małe, więc ciężko coś jednoznacznie stwierdzić.

Mashu
[Usunięty]

SlawGaw napisał/a:
Mashu, te cropy wyglądają dobrze, rozumiem że to wycinek 1:1 ze środka kadru, jednak w tego typu obiektywach całe zło jest raczej na brzegach kadru. Nasuwa się także pytanie czy AF nie wykazuje jakiegoś BF/FF, jeśli tak to lepiej oddać lub wybrać inną sztukę.

Pierwsze zdjęcie jest skopane, a fotki ze stolikiem są za małe, więc ciężko coś jednoznacznie stwierdzić.

Tak cropy 1:1, wtedy AF wybierał nieskończoność i wstecz, kolejne naciśniecie spustu nieskończoność-wstecz, zawsze kończył w okolicy 0.8-0.7m, ale widać, że ciut inaczej dobierał ostrość.

Na krawędziach obraz jest na pewno mniej ostry i rozciągnięty, ale rozumiem, że muszę się z tym pogodzić.

Spróbuję jeszcze raz zrobić zdjęcie tej róży i wywołać JPG z NEF-a. Zamieszczę pełna zdjęcia w linku.

Odpowiedz do tematu