Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 17 Maj, 2010 Adobe RGB i sRGB... i ja dalej nie rozumiem.
Kupilem ostatnio ekran Dell'a u2410 w ktorym mam palete barw zgodna z Adobe RGB w 96%.
Co prawda jest on nie skalibrowany ale Dell deklaruje ze mam w nim skalibrowane profile zdgodnie Adobe RGB i sRGB.
Zrobilem zdjecia w RAWach (bo rozumiem ze profil kolorow w apracie przy robieniu rawów nie ma znaczenia) i wywolalem w lightroomie jako sRGB i Adobe RGB.
Zdjecia wygladaja duzo lepiej gdy ustawie w ekranie profil Adobe RGB problem polega na tym ze obie fotografie wygladaja tak samo... Zmieniliem profil w ekranie na sRGB i obie fotografie wygladaja znowu identycznie acz sa bardziej blade.
Moim skromnym zdaniem miedzy nimi powinna byc kosmiczna roznica... ma ktos jakikolwiek pomysl co moze byc nie tak?
Generalnie to powinieneś poszukiwać przejść tonalnych w czerwieniach czy zieleniach - z tymi kolorami monitory LCD sobie najgorzej radzą. No i sposób odwzorowania cieni.
ale i nie w tym rzecz... Ten schemat kolorow dobrze wyglada kiedy ustawie ekran na Adobe RGB i zle wyglada na sRGB.
Problem mam w tym ze to samo zdjecie wyrenderowane w sRGB i Adobe RGB wyglada tak samo a nie powinno.
Przekonanie mam stad ze sRGB ma mniejszy zakres barw a Adobe ma wiekszy.
Na moja logike chodz moze sie myle. Jesli mam zdjecie wyrenderowane w sRGB to niezaleznie od profilu ekranu powinno wygladac zawsze tak samo.
Natomiast zdjecie wyrenderowane w AdobeRGB powinno wygladac lepiej lub gorzej w zaleznosci od profilu. Tymczasem po ustawieniu w ekranie profilu AdobeRGB oba zdjecia wygladaja tak samo.
W aparacie rozne rzeczy ustawialem na wszelki wypadek jakby to mialo jakis wplyw ale oczywiscie nie mialo. Material zrodlowy (matryca z Canona 40D) zdecydowanie jest szerszy od sRGB. Zreszta wczesniej mialem dobry ekran Sony z matryca TN i obcinal mi kolory jak renderowalem w Adobe RGB.
Czy jest mozliwe ze cos sie pochrzanilo przy konwertowaniu w lightroomie albo wgrywaniu sterownikow ekranu do windowsa?
@sigmiarz - Jpeg w windowsowej przeglararce (windows 7).
@jaad75 - przeczytalem ten temat ktory mi wyslales cos niecos zrozumialem ale dalej nie wiem czemu zdjecie sRGB wyglada tak samo jak aRGB na ekranie z profilem aRGB. Przeciez sRGB powinien ograniczyc ilosc kolorow i wygladac najzwyczajniej gorzej.
Jestem kompletnie zielony pod tym wzgledem a niestety nie mam czasu w chwili obecnej na studiowanie od podstaw wszystkiego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10