Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 09 Maj, 2010 Studio domowe amatora, tanim kosztem
Witam wszystkich użytkowników forum. Z góry przepraszam jeśli temat się powtórzył, ale przejrzałam większość interesujących mnie wątków na forum i nie znalazłam jednoznacznej odp. na nurtujące mnie pytania.
Jak wyczytałam na forum, nie polecacie do studia lamp stałych, a raczej błyskowe. Wyczytałam również, że tanim kosztem nic się nie uzyska. Mimo tego, chciałabym się poradzić Was, drodzy użytkownicy co do urządzenia mojego studia.
Zacznę od tego, że moim "studiem" jest w miarę obszerny pokój pomalowany, na plus chyba, na biało. Zakupiłam już tła, pozostała mi kwestia oświetlenia. Chcę się zając, przynajmniej na razie portretem. W różnych wątkach polecano lampy błyskowe wyzwalane fotocelą lub kabelkiem PC. Zastanawiałam się nad kupnem 2 takich zestawów ( http://allegro.pl/item102..._5500k_225.html ) , lecz zamiast lampy stałej zastosować błyskową ( http://allegro.pl/item102...em_synchro.html ). Lecz nie mają one regulacji mocy co może się nie sprawdzić w studiu . Poczytałam później i polecaliście również zakup używanych lamp błyskowych pod gorącą stopkę. Jednak jest to dla mnie zbyt duży wydatek.
Dlatego zwracam się do Was z prośbą o pomoc w rozwiązaniu mojego dylematu. Co do wyzwalania lamp, nie wyobrażam sobie zbytnio np. wyzwolenia ich np zwykłą lampą wbudowaną, gdy bd one zamontowane za mną jeszcze odwrócone w stronę parasolek. Czy fotocela bd na tyle dobra żeby je wyzwolić? Co do parasolek jestem zdecydowana raczej na wersję srebrną. Może jednak w moim wypadku lepszym wyjściem bd światło stałe? Sama już nie wiem Pomóżcie Drodzy Użytkownicy
Możesz kupić taki zestaw z żarówkami błyskowymi, z tym, że lepiej będzie użyć 75Ws - dają więcej światła i zazwyczaj mają możliwość zejścia z energią błysku o połowę...
mystrawberry napisał/a:
Poczytałam później i polecaliście również zakup używanych lamp błyskowych pod gorącą stopkę. Jednak jest to dla mnie zbyt duży wydatek.
Ale rozwiązanie nieporównywalnie lepsze jeśli chodzi o możliwości kontroli... To mają być lampy pracujące w pełnym manualu, więc wydatek nie jest aż taki duży, bo możesz kupić dowolną odpowiednio mocną lampę, posiadającą możliwość regulacji mocy.
mystrawberry napisał/a:
Co do wyzwalania lamp, nie wyobrażam sobie zbytnio np. wyzwolenia ich np zwykłą lampą wbudowaną, gdy bd one zamontowane za mną jeszcze odwrócone w stronę parasolek.
Fotocela zadziała i są sposoby na użycie wbudowanej tak, by nie była widoczna na zdjęciach, ale lepiej byś kupiła kabel i kostki PC, ewentualnie radio, które stało się ostatnimi czasy bardzo tanie...
mystrawberry napisał/a:
Co do parasolek jestem zdecydowana raczej na wersję srebrną.
Na początek nie polecam - trudniej zapanować nad odblaskami na skórze.
mystrawberry napisał/a:
Może jednak w moim wypadku lepszym wyjściem bd światło stałe?
Do portretu, to nienajlepszy pomysł...
Moim zdaniem, optymalnym rozwiązaniem w Twoim przypadku byłby zakup najtańszej chińszczyzny studyjnej 100-200Ws (na początek 1 lampa), z podstawową regulacją mocy (1/4-1/8) i światłem modelującym, które pozwoli Ci na obserwację efektów położenia lampy zanim ją wyzwolisz. O wypełnienie, w przypadku białych ścian, nie musisz się martwić... Z czasem dołożysz do tego więcej świateł (ew. blend) i modyfikatorów w miarę potrzeb i rozwoju... Oczywiście wybór tej pierwszej lampy jest zależny od budżetu, ale możesz poszukać w ofercie Quantuum, Powerlux, czy nawet Delicacy lub CY... To najniższa i najgorzej wyposażona półka lamp, ale na początek pozwoli Ci zorientować się w temacie i tym, czy taka fotografia Cię kręci...
Lampy na stopkę byłyby lepszym wyborem, jeśli preferowałabyś mobilność rozwiązań, ale wymagają też większej wiedzy i umiejętności w wizualizowaniu sobie efektów poszczególnyh ustawień zanim wyzwolisz błysk.
mystrawberry [Usunięty]
Wysłany: Nie 09 Maj, 2010
A np jakbym zastosowała 2 takie lampy http://www.ceneo.pl/121864 Sterowane manualnie, mają gniazdo pc z tego co widzę bo jedną takową posiadam? Chce to zrobić np niskim kosztem. Jak patrzyłam na te lampy powerlux koszt jednej ok 500zł co trochę mnie zszokowało . I czy np do tej lampy nie lepsza bd jednak srebrna parasolka?
A np jakbym zastosowała 2 takie lampy http://www.ceneo.pl/121864 Sterowane manualnie, mają gniazdo pc z tego co widzę bo jedną takową posiadam? Chce to zrobić np niskim kosztem.
Te lampy są za słabe. Do efektywnego błyskania potrzebujesz czegoś z liczbą przewodnią w okolicach 42...
mystrawberry napisał/a:
Jak patrzyłam na te lampy powerlux koszt jednej ok 500zł co trochę mnie zszokowało
Ale co Cię zaszokowało? To są bardzo tanie lampy... Jeśli chcesz coś jeszcze tańszego, a w miarę sensownego, to jest jeszcze Delicacy 180 (wzgl. CY100MR):
http://www.funsports.pl/p...licacy+180.html
lub używane lampy na stopkę, ewentualnie zakup nowej wersji jakiegoś tyrystorowego klasyka, typu Vivitar 285 HV...
mystrawberry napisał/a:
I czy np do tej lampy nie lepsza bd jednak srebrna parasolka?
Generalnie, łatwiejsza w użyciu jest parasolka biała, ale jeśli upierasz się przy srebrnej...
mystrawberry, kup sobie lampę CY100MR (koszt ok 200zł) do tego statywik pokroju W801 (cena ok 35-40zł) i parasolkę białą (ok 20zł za 84cm). To daje ok 260zł za jeden zestaw.
Ale jak myślisz o "poważniejszej" zabawie to kup takie dwa zestawy od razu.
Te lampy są bardzo fajne jak na początki zabawy w fotografię studyjną. Mała inwestycja, małe wymiary... A jak Cię wciągnie, i tak kupisz lepsze lampy. Wtedy CY-eki mogą zostać jako jakieś doświetlanie tła czy coś takiego.
Właśnie przed chwilą kupiłem coś takiego. Do tego plaster miodu. Nie mam najmniejszego doświadczenia z oświetleniem i wszystko robię "na czuja". Chcę robić fotografie małym przedmiotom. Początkowo chciałem jakoś plaster miodu zamontować domowym sposobem na zwykłej lampie błyskowej, ale jak szaleć to szaleć
mystrawberry [Usunięty]
Wysłany: Pon 17 Maj, 2010
Dobra, jestem zdecydowana. Teraz czy o takim zestawie mówiliście
mystrawberry, jeśli nie zamierzasz się ruszać z tym w teren to weź lepiej solidniejszy statyw, który w większości sklepów oznaczany jest jako 806, nie wiem czemu na Fripers tego nie napisali, ale to jest ten: http://fripers.pl/product...iowy-300cm.html
Przynajmniej jeden taki solidniejszy się przyda, jak kiedyś potem zechcesz kupić coś więcej lub coś ciężej.
mystrawberry, jak dla mnie zestaw OK. Z parasolką 90cm tez da się pracować. nie wiem czy jest sens dopłacać do 110, gdyż będzie to już mało stabilne na tym statywie. Wtedy tak jak prawi komor - 806
trochę tego światła będziesz miała koleżanko mało
kup sobie jeszcze ze 2 "twarde" lampy po 80 Watt z przełącznikiem na połowe mocy. Można je dostać po ok 80 zł + 2x blenda 5w1 i będzie można Twój pokój nazwać studiem.
Nie zaszkodzi też jakiś chińczyk wyzwalający
Na początek wystarczy - lepiej zaczynać od jednego światła by zrozumieć jak się nim posługiwać. Więcej lamp na początek rozprasza i przeszkadza - "jest tylko jedno Słońce", że zacytuję klasyka...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 10