Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
kmosw też ma AMD, u mnie na Intelku Core Duo jakoś śmiga, choć bety nie testuję.
crasy, sprawdź podczas pracy jak wygląda zużycie procka i ramu (naciśnij CTRL+SHIFT+ESC) w zakładce wydajność zobaczysz czego Ci brakuje. Dodatkowo w zakładce Procesy sprawdź co zabiera najwięcej zużycia procesora i ramu. Możliwe że masz już za dużo procesów w tle i komp po prostu nie wyrabia.
Spróbuj również skompaktować bazę zdjęć
crasy, po pierwsze, zaktualizuj do ostatniej oficjalnej, czyli bodajże 2.7. Możesz też wypróbować LR3 beta 2 - jest znacznie lepsza od poprzedniej bety, ale wiele osób twierdzi, że narazie wciąż wolniejsza od LR2.7... Ja specjalnych różnic w szybkości nie widzę...
[ Dodano: Czw 20 Maj, 2010 11:45 ]
edmun napisał/a:
kmosw też ma AMD, u mnie na Intelku Core Duo jakoś śmiga...
crasy, sprawdź podczas pracy jak wygląda zużycie procka i ramu (naciśnij CTRL+SHIFT+ESC)
no nie zartuj
wlasnie dlatego mowie ze jest to wina procesora. Poprawiajac zdjecia i przelaczajac miedzy nimi po jakims czasie komp tak jakby sie zapycha i zawiesza program. Ramu mam 2gb a zuzywa mi podczas pracy 1,2-1,3gb. Wczoraj dolozylem 2gb i odrobiine dluzej udalo sie popracowac, ale ten sam efekt koncowy - zwiecha. Procesor pracuje na ok 60-99% i skacze.
Szukam juz jakiegos 2rdzeniowego. Moze jakies AMD 64 5000-6000+? Moze ktos doradzic?
Jeszcze jedno, czy podczas aktualizacji nie strace wszystkich informacji zapisanych przy zmianie zdjec?
Bawie sie Beta 3_2 - problemy zaczynaja sie po zaaplikowaniu pedzla o skomplikowanej powierzchni, tzn. duzo klikow i poprawek - zaczyna wtedy widocznie zwalniac. Podobnie stosowanie filtrow powoduje wyczuwalne spowolnienie pracy.
a ja nie mogę zrozumieć i uporać sie z jedną rzeczą :/ problem polega na przekłamaniu kolorow . a dokładnie: zanim LR wczyta mi RAWa to zdjęcie ma takie kolory jakie dane miejsce mialo w rzeczywistosci. gdy program wczyta zdjecie na defaultowych ustawieniach ( profil adobe standard itp ) zdjęcie nabiera czerwonej dominanty przekłamując rzeczywiste kolory . ktos wie czemu? czy to jest 'cecha" tego presetu czyli adobe standard? czy to kwestia jakichś ustawień w LR? żeby uwidocznić problem daje dwa zrzuty z ekranu: RAW w momencie wczytywania i po wczytaniu i samoczynnym ustawieniu defaultowych ustawień. zwróćcie uwagę na kolor drzew na pierwszym planie:powinny byc zielone a wpadają w jakiś pomaranczowy/żółty.
wczytywanie Rawa
po wczytaniu raw
jesli zdjęcia na forum sa za duze to zamieszczam linki do obu:
kufel, nie ma co rozumieć. LR wczytując RAWa pokazuje JPGa wygenerowanego przez puszkę (jest on zaszyty w RAWie jako preview) po czym uruchamia generowanie obrazu korzystając ze swoich algorytmów, i według domyślnych ustawień. To trochę trwa i da na 1000% inne rezultaty gdyż jedyne co LR pobiera z informacji EXIF to balans bieli...
Co możesz zrobić? Pozmieniać to i owo tak żeby obrazek wyglądał ładnie, a jak już chcesz żeby tak było za każdym razem - po prostu wciśnij ALT a przycisk RESET znajdujący się na dole prawego panelu zmieni się w SET DEFAULT... Wciskasz - i od tej chwili każde następne zdjęcie z Twojej puszki będzie obrobione z automatu w taki sposób...
hijax_pl,czyli innymi slowy: żeby uzyskać w Lr na zdjęciu to co widziały nasze oczy, trzeba kombinować tylko czym ? jakimi parametrami? w zasadzie chyba wszystkimi po kolei, bo algorytmy Lr zmieniają wszytko od kontrastu po kolor. są niby inne profile poza adobe standard , dedykowane i podobno odpowiadające tym z puszki ale one tez pozostawiają wiele do zyczenia
[ Dodano: Pią 21 Maj, 2010 18:03 ]
o, widze ze juz dodałeś odpowiedz, dzieki
Ostatnio zmieniony przez kufel Pią 21 Maj, 2010, w całości zmieniany 1 raz
kufel, w zasadzie to mówisz o tzn Camera Calibration. Profil mówi LR w jaki sposób interpretować kolor. W zasadzie jak pewnie widzisz masz do dyspozycji 3 grupy suwaków, dla każdego z podstawowych kolorów RGB. Nimi zmieniasz tę interpretację. Profil to po prostu bardziej skomplikowany zapis korekty, różny dla różnych poziomów jasności. Co najważniejsze profil możesz sobie stworzyć sam... Albo ściągnąć skądś z netu dla swojego aparatu.
profil możesz sobie stworzyć sam... Albo ściągnąć skądś z netu dla swojego aparatu.
Lr niby posiada odpowiedniki profili tych z puszki (camera neutral,standard ,landscape etc) .z tym że mimo że to odpowiedniki to od tych z puszki roznia sie bardzo
poszukam w necie jakichś profili...a jesli nie bedzie to sam sie pomęczę i może uda mi sie stworzyć cos co będzie dawało rzeczywiste kolory .
jeszce raz dzieki Hijax za wyjasnienie
mówiąc "rzeczywistym" mam na myśli odpowiadającym temu co widzą oczy w danych warunkach świetlnych. gdzie np zielony kolor drzew jest zielony również na zdjęciu a nie pomarańczowy :p jak w przykładzie powyżej w zasadzie denerwuje mnie to troche , ze czesto jpgi dają kolory bliższe rzeczywistości niz Raw z Lr choć mam jednocześnie świadomosć ze Raw to wyższa szkoła jazdy i dużo tu zależy od umiejętności tego za klawiatura
mówiąc "rzeczywistym" mam na myśli odpowiadającym temu co widzą oczy w danych warunkach świetlnych. gdzie np zielony kolor drzew jest zielony również na zdjęciu a nie pomarańczowy :p jak w przykładzie powyżej
A masz skalibrowany monitor i odpowiedni profil w systemie?
BTW, moim zdaniem po interpretacji przez LR zdjęcie wygląda znacznie lepiej niż podczas wczytywania. Podczas wczytywania jest wyraźnie zazielenione...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,47 sekundy. Zapytań do SQL: 14