Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Czw 14 Lut, 2008
Co wybrać? Pentax k10D, Nikon D80, Canon EOS 400D czy ... ?
Autor Wiadomość
szajo
Nowy

Wysłany: Sro 30 Sty, 2008   Co wybrać? Pentax k10D, Nikon D80, Canon EOS 400D czy ... ?

Witam :D
Postanowiłam kupić cyfrową lustrzankę... wcześniej używałam zenita 12xp i Panasonica fz8.

Póki co celuje w:

Pentax K10D
Nikon D80
Canon EOS 400D

na początek chyba w kicie kupiłabym, choć w canonie ponoć nie za ciekawie to wygląda. Więc może jakąś jasną stałkę dokupię.
Ważny jest dla mnie dobry autofocus... nie wszędzie biegam z okularami/soczewkami a bez nich ostrych fot nie zrobię Cool
zawiodłam się trochę na panasonicu z powodu dużych szumów już od 400iso, tym razem chciałabym, żeby na imprezach/koncertach gdzie nie ma dziennego światła foty były przyzwoite na wyższych czułościach... może jakiś jaśniejszy obiektyw w przyszłości.
W PS co nieco da się poprawić... ale jakość i tak mnie nie zadawala...
Jestem foto amatorem :D Chcę robić super foty "rodzinne"... mąż muzyk stąd te koncerty - ale właśnie te foty są najgorsze...
Aparat ma być pod rozbudowę.. ale to powoli... chce żeby starczył "na lata"
Koszta jakie chcę na to przeznaczyć są rzędu cen kitów aparatów przedstawionych.

Warto dołożyć, skoro mam takie cele na coś jeszcze lepszego?

Reklama

Zygmunt 
Bywalec

Wysłany: Sro 30 Sty, 2008   

jak chcesz bardzo dobrej jakości foty na wyższych czułościach, to bierz Canona. Spokojnie możesz focić w zakresie 800-1600. Z drugiej strony Nikon ma lepszą ergonomię i pewnie lepszy autofocus. Pentaxa nie znam. Ale wybierałbym raczej coś między C i N.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Zygmunt napisał/a:
Pentaxa nie znam. Ale wybierałbym raczej coś między C i N.

To widać. Bo w tym zestawie jest najlepszą puszką.

szajo
Nowy

jaaa no ile osób tyle opinii :D
na innym forum właśnie napisali coby nikona brać
dałam sobie ze 3 miechy na decyzje... wiec ja dobrze przemysle...

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Jeśli małż gra w cienistych klimatach to przychylam się do Zygmunta, nie bierz nikona, chyba że D300 ponieważ na wyższych czułościach nie będziesz zadowolona. Bierz Canona. Ale po trzech misiącach czytania tego forum i tak będziesz w większej rozterce niż teraz ;) .

szajo
Nowy

Zygmunta :?:
no co do rozterki to też tak myślę ;)

Jeżeli robi fajne foty na 800 była bym zadowolona tak myślę...

Arek 
Redaktor

jaad75 napisał/a:
Zygmunt napisał/a:

Tiaaa... Szczególnie do zdjęć na koncertach na wysokich ISO...

szajo
Nowy

Wysłany: Czw 31 Sty, 2008   

# słaba współpraca z wbudowaną lampą błyskową
# duże szumy na długo naświetlanych zdjęciach

to sa 2 minusy tego pentaxa, które jakoś tak może mnie troche znichecaja... choc ten 2 moze mniej wazny dla mnie... do fot nieba noca nie wroce raczej...

jaj czyli jednak pentax :roll:

z tego co czytałam w kicie na start ma dobra optyke...

jaad75 
Klub Pierdzieli

Arek napisał/a:
jaad75 napisał/a:
Zygmunt napisał/a:

Tiaaa... Szczególnie do zdjęć na koncertach na wysokich ISO...

O tych koncertach nie doczytałem wczesniej, ale tutaj akurat żaden z tych aparatów mistrzem nie jest... Może Nikon miałby przewagę, jeśli chodzi o AF w słabym świetle... Chociaż nie każdy koncert to słabe światło...

jaad75 
Klub Pierdzieli

szajo napisał/a:
# słaba współpraca z wbudowaną lampą błyskową
# duże szumy na długo naświetlanych zdjęciach

Wbudowana lampa błyskowa, to nadaje się co najwyżej do sterowania zewnętrznymi i użycia w absolutnie awaryjnych sytuacjach... I nie mówię tu tylko o K10D...
Naświetlanie na czasach w granicach rozsądku nie daje specjalnie dużych szumów, choć oczywiście do astrofotografii żadne aparaty z CCD się nie nadają...

Remol71 
Rozmowny
ZEISS maniak

szajo napisał/a:
jaaa no ile osób tyle opinii :D
na innym forum właśnie napisali coby nikona brać
dałam sobie ze 3 miechy na decyzje... wiec ja dobrze przemysle...

Takie postawienie sprawy do niczego nie prowadzi. Zadasz to pytanie na dowolnym forum i każdy zaproponuje to co posiada. Taki narodowy kompleksik. Proponuję ustalić pewne priorytety, zastanowić się do czego ma służyć ten aparat. Widzę, że cel masz dość konkretny, koncerty to ciemne pomieszczenia, klubowe klimaty, ogólnie światła nigdy za wiele. Zastanów się która puszka ma parametry, pozwalające zrealizować takie zadanie i który system daje możliwość kupienia jasnych ostrych szkieł o odpowiedniej ogniskowej. 3 miechy to sporo czasu. Powodzenia

mcgyver 
Uczestnik

A może pentaxa k100d - szumy niskie ze sprawdzonej 6-megowej matrycy i ma wszystko co trzeba. Jedyna wada to autofocus który nie jest raczej demonem szybkości. Na koncertach ostrzy mi baaardzo dobrze. Problemy pojawiają sie kiedy ostrzy sie na zacienione elementy.

Tutaj masz iso1600 jpg z koncertu - stabilizacja obrazu przydała sie baaaaaardzo, a mimo że był zakaz fotografowania zdążyłem wyostrzyć maualnie uzywając starego dobrego i jasnego obiektywu stałoogniskowego, który kupiłem za 80 zł :D

http://www.fotomotywy.pl/..._w_pulawach.htm

Aparat kosztuje obecnie napradę niewiele, a za 2 lata będziesz mogła wymienić na bardziej profesjonalny k20d który do tego czasu pewnie nieźle stanieje ;)

mcgyver 
Uczestnik

Perfidnie jeszcze dodam, że na pełnym powiększeniu można liczyć szwy na klamrze paska - sam sie zdziwiłem, co ten aparat potrafi z pczypiętą porządną stałką.... Co do wady wzroku dodam że i tak od czasu do czasu można sie starą stałką pobawić bo ma potwierdzenie ostrości w wizjerze i przy ostrzeniu manualnym tylko z tego potwierdzenia korzystam.

A jeszcze jak zobaczysz jakie fajne forum ma Pentax.... 8)

szajo
Nowy

najbardziej z całej trójki pasuje mi chyba pentax ... własnie przeczytałam, że nie długo wyjdzie nowy k20d... więc... wstępna decyzja jest taka: upuje i tak za parę miesięcy (do czerwca max) wtedy juz wyjdzie mam nadzieje nowy pentax k10d stanieje pewnie. w zaleznosci od ceny k10d kupie go albo moze skusze sie na k20d :)

fever 
Nowy

mcgyver napisał/a:

http://www.fotomotywy.pl/..._w_pulawach.htm

Przy tej rozdzialce zdjecia - trudno chyba ocenic poziom szymow.

Odpowiedz do tematu