Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
aparat Canon 450d, obiektywy Sigma 18-200, Canon 18-55is, Canon 10-22, Canon 50 1.8
Fotografia to moje hobby, zdjecia to glownie podroze, pejzarze i architektura, czasem portrety. Nie fotografuje ptakow, samolotow ani nic do czego potrzebowalabym dlugiego teleobiektywu - to juz wiem po paru latach uzywania lustrzanki.
Zastanawiam sie nad jakas zmiana...
Zaczelam od 50d i 17-55. Jasny obiektyw, fajny aparat. Potem przeszlam przez 7d az - wiadomo, apetyt rosnie w miare jedzenia - poszerzylam grono potencjalnych kandydatow o 5d. Teraz mam jednak ostatnia watpliwosc przed zakupem i prosze Was o porade Stac mnie na 5d, ale nie chcialabym wydawac pieniedzy "bez sensu"...
Jestem ekonomistka, zrobilam wiec maly rachunek
1. 50d + 17-55 lub 24-105 + sigma 30 = 7800 - 2600 (sprzedaz 450 i sigmy) = 5200
2. 7d + 17-55 lub 24-105 + sigma 30 = 9800 - 2600 (sprzedaz 450 i sigmy) = 7200
3. 5d + 24-105 + sigma 50 = 12000 - 4600 (sprzedaz 450, sigmy i 10-22) = 7400 (nie bede miala wprawdzie szerokiego kata, ktory bardzo lubie, ale jest 24mm i moza jakis samyang sie znajdzie )
4. a skoro i tak musze wszystko sprzedac to jest jeszcze Nikon D700 - ma dobre opinie i lampka wbudowana tez sie przyda... tu nie mam pojecia o obiektywach
Doradzcie, prosze co zrobic, bo zaczyna mi brakowac snu od czytania po nocach testow i opinii na roznych forach Zastanawiam sie juz od dwoch albo trzech miesiecy
Stac mnie na 5d, ale nie chcialabym wydawac pieniedzy "bez sensu"...
Jestem ekonomistka, zrobilam wiec maly rachunek
To nie ma sensu. To nie ekonumia. Daj się ponieśc emocjom. Popatrz przez ten wizjer w 5d. Zrób kilka zdjęć tym korpusem. Do takich rzeczy jakie robisz - gdybym był mentalnie przygotowany do wydania 12 tysięcy to juz bym miał odpowiednika 5d w mojej bajce
Co prawda chyba piszesz o pierwszej piątce 5D, ja posiadam od września 2009 5D II i teraz wiem jaka jest równica aparat z przelicznikiem a pełną klatką.
Sąsiad ma nikona D700 i musze powiedzieć, że niezłe cacko też jest.
a nie lepiej 16-35/2.8 ? Jakość wg mnie lepsza, mniejsze CA, ładniejsze kolory, f/2.8 na 5D bardzo dobre, lepiej skorygowana beczka. Przy 16mm f/2.8 można poszaleć "z ręki" w dość ciemnych miejscach, celność, szybkość Af. Tylko kurcze ta cena i te 82mm =drogi polar (B+W ok 550 zł)
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Czw 20 Maj, 2010
Malcolm_X, pewnie, że lepiej...
a szczególnie do "widoczków" 2.8 jest niezastąpione....
a w zasadzie , to po co się ograniczać...???
przecież mozna zaproponować 1dmkIII (a zaraz wyjdzie mkIV) i do tego 16-35 +24L+35L+50L+85L+135L i koniecznie ze dwa t&s 17 i 24 mm KONIECZNIE!!!!
koleżanka na pewno mówi o 5DII ale fakt faktem, jak się wieźmie pełną klatkę do ręki i popatrzy przez ten wizjer too... miodzio wizjer pełnej klaty miażdży, a zestaw podany prezz krisv740 jest super!
zug [Usunięty]
Wysłany: Czw 20 Maj, 2010
krisv740 napisał/a:
przecież mozna zaproponować 1dmkIII (a zaraz wyjdzie mkIV) i do tego 16-35 +24L+35L+50L+85L+135L i koniecznie ze dwa t&s 17 i 24 mm KONIECZNIE!!!!
no pewnie, że można. Ciekawsza twojsza propozycja od mojszej
Co do landszaftów to z 17-40/4 v 16-35/2.8 oczywiście, że 17-40 bardzo dobre szkiełko ale posiadanie 2,8 zwłaszcza w repo i ślubach to kolosalny komfort. Ale nie doczytałem dokładnie postu koleżanki, że szkło ma służyć w sumie do wycieczek. No to oczywiście, że 17-40.
Ostatnio zmieniony przez Malcolm_X Czw 20 Maj, 2010, w całości zmieniany 2 razy
Pewnie, że lepiej. Pytanie czy jest Ci to absolutnie potrzebne (f2.8).
Bo jak się tablic testowych nie fotografuje to różnice są bardzo małe. Poza cenowymi.
5d + 24-105 ............. nie bede miala wprawdzie szerokiego kata, ktory bardzo lubie, ale jest 24mm
Nie jest tak źle, 24mm na matrycy 5D Mk II to tak jakbyś wpięła do 50D coś od 15mm.
kitka_53 napisał/a:
Fotografia to moje hobby, zdjecia to glownie podroze, pejzarze i architektura, czasem portrety. Nie fotografuje ptakow, samolotow ani nic do czego potrzebowalabym dlugiego teleobiektywu - to juz wiem po paru latach uzywania lustrzanki.
Według mnie do tych zastosowań zestaw 5D Mk II + 24-105/4L IS USM, powinien sprawdzić się doskonale. Z używalnym ISO 3200 i IS, spokojnie zrobisz też zdjęcia w domu bez lampy błyskowej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10