Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Co sądzicie o mariażu Canona 50d z Canon EF 24-70mm f/2,8L?
Autor Wiadomość
Bevier 
Nowy

Wysłany: Czw 20 Maj, 2010   Co sądzicie o mariażu Canona 50d z Canon EF 24-70mm f/2,8L?

Witajcie,

Jak w temacie. Do tej pory używałem szkła Canona 17-55 f/2.8 IS USM, nie powiem byłem zadowolony...do czasu. Mniejsza o szczegóły, chce zmienić to szkło na coś lepszego. Potrzebne mi światełko 2.8 bo robię czasem zdjęcia na weselach. Pytanie co stracę a co zyskam na takiej zamianie? Czy moja puszka da radę?

Pozdrawiam!

Reklama

krisv740
[Usunięty]

Wysłany: Czw 20 Maj, 2010   

Bevier, skoro robisz na weselach, to chyba wiesz jakie kąty szkieł są ci potrzebne... :roll:

obiektyw fajny, ale do 50d na weselu... :???:

Bevier 
Nowy

więc nie ma alternatywy dla 17-55 ?

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

Bevier napisał/a:
więc nie ma alternatywy dla 17-55 ?

canon 16-35 L

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Bevier napisał/a:
nie ma alternatywy dla 17-55 ?

Jest=24-70L, ale na FF :smile:

Bevier 
Nowy

a gdybym darował sobie 2.8? to co byście polecali ?

krisv740
[Usunięty]

17-55 is usm... - z zoom' ów :lol:

zug
[Usunięty]

Bevier napisał/a:
Potrzebne mi światełko 2.8

Bevier napisał/a:
a gdybym darował sobie 2.8? to co byście polecali ?

a w którą stronę ? :P

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Sunders napisał/a:
Bevier napisał/a:
nie ma alternatywy dla 17-55 ?

Jest=24-70L, ale na FF

Słusznie, do 5D pasuje on jeszcze lepiej, ale jeśli ktoś nie potrzebuje szerokiego kąta na 50D to spoko, szkło jak kryształ. :cool:

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Jeżeli chodzi o ostrość na otwartych przysłonach to 17-55/2.8 zjada Canona 24-70L na śniadanie. Mając tylko 50D i robiąc śluby (a robię śluby) to zostałbym zdecydowanie przy 17-55. 24-70 to lepsze kolory, sposób rozmywania tła, mechaniczna solidność itd. Niemniej jest to obiektyw ślubny na FF. Ja pod małą klatkę 7D na ślubach używam 16-35L, ale to tylko dlatego, że nie kupię szkła wyłącznie na APS-C bo co bym z nim zrobił na moim 5D. Kilka razy pożyczałem 17-55 na takie imprezy i pracowało się tym zestawem znakomicie. Jeżeli chodzi o uniwersalność 17-55 to jest ona na ślubach (na aps-c) nie do przebicia.

komor 
Moderator

Wysłany: Pią 21 Maj, 2010   

Jak doradzać facetowi, który o szkle które chce zmienić napisał tylko:
Bevier napisał/a:
nie powiem byłem zadowolony...do czasu. Mniejsza o szczegóły

Skoro nie chcesz napisać co Ci nie pasuje w 17-55/2,8 IS to jak doradzać Ci inne szkła?

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

komor, mnie przychodzi tylko jedno wytłumaczenie do głowy:

"nie powiem byłem zadowolony...do czasu [aż zapiąłem elkę do korpusu]".

To jest pytanie o obiektyw z czerwonym paskiem, który byłby odpowiednikiem 17-55IS. No cóż, poza 16-35L niewiele przychodzi mi do głowy, zwłaszcza w kontekście ślubów.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Ale 24-70 nie może zastąpić 17-55 na APS-C, może go tylko uzupełnić :razz:

as... 
Entuzjasta

16-35L II, + 24-70L bo samo 24-70L będzie za wąskie w pomieszczeniach.

Czemu chcesz zmienić 17-55?
- przecież to takie wspaniałe szkło na cropa
- takie ostre, uniwersalne, jasne + is
Jakoś nie mogę zrozumieć ludzi którzy chcą zmienić 17-55

A tak poważnie jeśli chesz mieć szeroki kąt to tylko 16-35L + wiadomo co, albo stałki 50 85 135 albo 24-70L albo itd.

Bevier 
Nowy

Baku czyta w moich myślach... do czasu aż zapiąłem L do korpusu. Dlatego chce zmienić szkiełko... te kolory, bokeh i solidna konstrukcja, dzięki której nie musiał bym się obkładać workami w czasie deszczu... Poza 17-55 mam stałki 50 i 85 oraz 70-200L f2.8 IS , to ostatnie mam od niedawna, ale to, co potrafi zrobić w plenerze to po prostu szok. Tego w kościele 17-55 nie potrafi, a ja właśnie chciałbym szkiełko, które potrafiło by mnie zachwycić w kościele tak jak 70-200 w plenerze...

Odpowiedz do tematu