Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Według mnie do tych zastosowań zestaw 5D Mk II + 24-105/4L IS USM, powinien sprawdzić się doskonale. Z używalnym ISO 3200 i IS, spokojnie zrobisz też zdjęcia w domu bez lampy błyskowej.
a ja tego szkła nikomu nie polecę jako jednego do użytku!
jako szkło do "pętania się" bez celu jak najbardziej.... - do określonego zadania - portret, architektura, landszaft - nie!
jakos mi nigdy nie podszedł.....
Według mnie do tych zastosowań zestaw 5D Mk II + 24-105/4L IS USM, powinien sprawdzić się doskonale.
Tak @Bogdanie ale 24-104/4 tylko w BOXowym pudełku "kiepskie" sztuki (BF/FF) są sprzedawane w białym kartonie. Więc uważaj kitko
[ Dodano: Czw 20 Maj, 2010 22:37 ]
krisv740 napisał/a:
B o g d a n napisał/a:
Według mnie do tych zastosowań zestaw 5D Mk II + 24-105/4L IS USM, powinien sprawdzić się doskonale. Z używalnym ISO 3200 i IS, spokojnie zrobisz też zdjęcia w domu bez lampy błyskowej.
a ja tego szkła nikomu nie polecę jako jednego do użytku!
jako szkło do "pętania się" bez celu jak najbardziej.... - do określonego zadania - portret, architektura, landszaft - nie!
posiadając 24-105 + 17-40 w 99 % się sprawdzi
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Czw 20 Maj, 2010
Malcolm_X, pewnie tak...
ale .... ja wiem co 17-40 może pokazać w 1dmkII i 1dsmkIII ....
nie mam jeszcze 85/1.8 - ale pooglądałem sobie zdjęcia i nie widzę potrzeby (JA!!!) 85L
z tego powodu w wersji ekonomicznej taki zestaw bym sobie skompletował...
pod te konkretne potrzeby.
jedyne "szaleństwo" to 135L - ale to jest niesamowite szkiełko...
B o g d a n, wiesz dokładnie , że wszystko zależy od upodobań i koncepcji....
Ha, .. wiem dokładnie. Również czytam treść pierwszego postu.
Zauważ jakie zakresy spacerzooma rozważa kitka_53:
- na APS-C 17-55 lub 24-105
- na FF 24-105
Do takich potrzeb nijak nie składa mi się tylko 17-40 na FF.
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Czw 20 Maj, 2010
B o g d a n, ja jej radze po prostu dobry zestaw do tego co robi.
czy 24-105 naprawdę jest w tym zestawieniu potrzebny? - imho - nie!
ale decyzja nie do mnie należy. ja wypowiedziałem tylko swoje zdanie , przez pryzmat własnych przemyśleń i zakresu podanego przez naszą koleżankę....
w związku z tym nie mam nic więcej do powiedzenia...
Choć sam jestem canonierem z 5 czy 7D i choć wolę stałki Canona to jednak polecę Nikona D700 plus Nikkora 24-70/2.8 na początek. Bardzo uniwersalny zestaw dużo pomagający fotografowi, lepiej naświetlający zdjęcia z lepszym pomiarem światła, o niebo lepszy AF niż w 5D i o niebo lepsza praca z lampami. Stałki Nikon niedługo dołoży - już jest nowa 24/1.4.
Zresztą FF to inna GO, możesz dokupić 70-200 VR i masz pokryty podstawowy zakres dobrymi, ostrymi, szybkimi i celnymi szkłami.
Jeśli nie może być 35L+85L, to "wersją ekonomiczną" może być 24-70/2,8L .
krisv740 napisał/a:
lepiej - ale to też po dłuuuuuuuugich zastanowieniach....
krisv740, ja myślę, że zdrowo przesadzasz w swoich kategorycznych sądach. Rozumiem, że na cropie 1,3 zakresy 24-... są dla Ciebie ni w pi..ę ni w oko, ale rozmowa zeszła tu na FF, a na nim szkło pokroju 24-70/2.8 jest więcej niż bardzo użyteczne.
Nikt nie pisze o niepelnoklatkowych aparatach - to juz wyznacza jakis kierunek... ---------------------------------------> 5d (II oczywiscie)
Co do obiektywow, to bylam przekonana ze 24-105 plus 50 sigmy/canona i ewentualnie pozniej 17-40 powinno byc tym czego potrzebuje.
Stalki zaczynam powoli lubic, ale lubie tez wygode a'la compact. Pozyczalam kiedys 5d z 70-200 2.8 is i.... daleko bym z nim nie uszla
Pomysl spaceru po miescie z aparatem i piecdziesiatka ma w sobie cos magicznego, ale z pieciokilogramowa torba pelna stalek to juz bardziej fitness niz fotografia
Jedyne co budzi moja watpliwosc to to, ze dla zestawu zoom plus piecdziesiatka nie radzicie kupowac pelnoklatkowego korpusu. Te ok 7-9 tysiecy to juz dla mnie finansowe maksimum. Po jego przekroczeniu musialabym wybierac: fotki 5d w warszawie czy 50d w indiach... i tu sie blokuje
Jedyne co budzi moja watpliwosc to to, ze dla zestawu zoom plus piecdziesiatka nie radzicie kupowac pelnoklatkowego korpusu. Te ok 7-9 tysiecy to juz dla mnie finansowe maksimum. Po jego przekroczeniu musialabym wybierac: fotki 5d w warszawie czy 50d w indiach... i tu sie blokuje
Poczekać z zakupem pełnej klatki, jechać do Indii.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9