Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ad1. skalibrowany na tyle na ile sie da to zrobić na oko wg jakichś tam plansz i wzorcow a na oko to wiadomo co... wiec pewności nie mam. o ile kontrast , jasność i temp mam raczej w normie tak reszty nie jestem pewien.
jaad75 napisał/a:
odpowiedni profil w systemie?
a jak to sprawdzić? rozumiem ze chodzi kolor monitora? czy coś innego?
co do lepszości\"gorszosci" to być może faktycznie po interpretacji przez LR zdjęcie wygląda lepiej kolorystycznie, z tym ze nienaturalnie dla danego miejsca.tzn nie tak to widziałem. świerki widoczne na zdjęciu wpadają w dość silny odcień jakby żółtego a w rzeczywistości były bardziej zielone. w tym cały problem
kufel, chcesz rozmawiać o kolorach, nie mając pewności, że Twój monitor wyświetla je w sposób właściwy, a do tego, nie wiedząc nawet jakiego profilu monitora używa LR?
Po raz kolejny - musisz znać podstawy CMS. Bez tego się nie da.
I skalibruj monitor kolorymetrem/spektrofotometrem - zdziwisz się...
no niestety Jaad, ale gwarancji, ze mój monitor wyświetla poprawnie kolory, nie mam. i póki co nie dysponuje narzędziem , np kolorymetrem by to sprawdzić . wiec to faktycznie troche jak...rozmowa ze ślepym...o kolorach
sprawdziłem w panelu ster. i monitor używa sRGB. tak miałem zawsze i w Xp i teraz w 7.
jaad75 napisał/a:
a do tego nie wiedząc nawet jakiego profilu monitora używa LR?
a tego niestety nie potrafię za ch...iny znaleźć JAK TO SPRAWDZIC?
jaad75 napisał/a:
Po raz kolejny - musisz znać podstawy CMS. Bez tego się nie da.
uwierz Jaad ze jak najbardziej próbuję to ogarnąć ale im więcej czytam tym mniej wiem
hmm, a zatem zadam pytanie;czy świerki na pierwszym planie maja u Was JAKIKOLWIEK zafarb żółtego czy pokrewnych? czy sa zielone? bo o ile może to wyglądać ładniej ( po intepretacji przez LR) to zaznaczam ze w rzeczywistości te świerki były zielone. jeśli u Was są zielone bez JAKIKOLWIEK zafarbów żółtego czy pomarańczowego to sprawa jest prosta-mam przekłamanie kolorów które może wynikać z :
nieskalibrowanego monitora (w co wątpię choc nie wykluczam! ) , lub:
Cytat:
jaad75 napisał/a:
a tego niestety nie potrafię za ch...iny znaleźć JAK TO SPRAWDZIĆ?
jaad75 napisał/a:
a tego niestety nie potrafię za ch...iny znaleźć JAK TO SPRAWDZIC?
LR używa aktualnego profilu systemowego - w Twoim przypadku sRGB (jak napisałeś wyżej). Tyle, że jako profil systemowy powinieneś mieć nie sRGB, a profil Twojego egzemplarza monitora, a w absolutnie najgorszym przypadku, profil dostarczany przez producenta monitora.
kufel napisał/a:
hmm, a zatem zadam pytanie;czy świerki na pierwszym planie maja u Was JAKIKOLWIEK zafarb żółtego czy pokrewnych? czy sa zielone? bo o ile może to wyglądać ładniej ( po intepretacji przez LR) to zaznaczam ze w rzeczywistości te świerki były zielone.
Są zielone tak jak powinny być zielone świerki w słońcu, w lekko ocieplonym WB. W przypadku zrzutu podczas ładowania, kolory są mniej intensywne i balans bieli nieco chłodniejszy, a całe zdjęcie sprawia wrażenie nieco zazielenionego.
kufel napisał/a:
mam przekłamanie kolorów które może wynikać z :
nieskalibrowanego monitora (w co wątpię choc nie wykluczam! )
To nie wątp, tylko użyj kalibratora sprzętowego.
Widzisz, nakłada się tu kilka zjawisk, ale żeby dojść do jakichś konkluzji, należy przede wszystkim zniwelować podstawowe błędy, a takim jest niewatpliwie nieskalibrowany i nieoprofilowany monitor. Kolejna sprawa, to kwestia oddawania kolorów przez sam aparat (i ewentualne indywidualne oprofilowanie Twojego egzemplarza), a do tego wszystkiego dochodzi jeszcze kwestia tego jak kolory renderuje sam LR i Twoje ewentualne zmiany w panelu Camera Calibration... Generalnie, profil Adobe Standard ma tendencję do uwypuklania kolorów w okolicach pomarańczowego, tyle, że dopiero w przypadku prawidłowo skalibrowanego monitora widać, że ta tendencja jest bardzo dobrym kierunkiem w przypadku wielu aparatów. Dopiero po kalibracji i właściwej konfiguracji systemu zobaczysz, że kolory, które produkuje puszka są dość dalekie od rzeczywistych i tak naprawdę te z LR/ACR, są daleko bliższe temu, co widziałeś...
dzięki jaad75 za obszerne wyjaśnienie. w zasadzie masz racje, bez stwierdzenia czy mam skalibrowany dobrze monitor pod względem kolorów nie da się nic ostatecznie stwierdzić. jest jeszcze jedna kwestia co do ktorej chciałbym rozwiać wątpliwości- profil kolorów systemu=profil kolorów monitora?
chodzi mi też o to:
jaad75 napisał/a:
LR używa aktualnego profilu systemowego - w Twoim przypadku sRGB (jak napisałeś wyżej). Tyle, że jako profil systemowy powinieneś mieć nie sRGB, a profil Twojego egzemplarza monitora, a w absolutnie najgorszym przypadku, profil dostarczany przez producenta monitora.
mam rozumiem ,ze chodzi o profil, ktory sam sobie stwarzam po uprzednim skalibrowaniu monitora?
A w ostateczności profil monitora, który udostępnia producent.
...no i sprawa sie skomplikowała otóż ściągnąłem wczoraj profil kolorów ze strony producenta dla mojego modelu monitora i ustawiłem jako profil domyślny... jaki skutek? O ile zdjęcia oglądane w przeglądarkach niczym sie (chyba) nie różnią, tak RAWy w LR wyglądają koszmarnie meeeeega zielone i jednocześnie wyblakłe. wiec ustawiłem z powrotem poprzedni profil sRGB dla monitora i jestem w punkcie wyjścia...i chyba tak zostanie póki nie nabędę kolorymetra
kufel, bo jeśli pogrzebałeś w ustawieniach sprzetowych monitora, a do tego jeszcze zmieniłeś coś np. w ustawieniach karty graficznej, to profil producenta nie będzie własciwym - z założenia tyczy się on wyłącznie ustawień domyślnych. BTW, jeśli chodzi o przeglądarki (do zdjęć i internetowe), to jak już wielokrotnie pisałem, muszą one być w pełni zarządzane (czytać zarówno profil zdjęcia jak i monitora) i z prawidłowo skonfigurowanym CMS - wtedy będą pokazywały to, co LR. To LR, PS i tego typu programy są tutaj wyznacznikiem właściwych kolorów.
jaad75, w zasadzie poza kontrastem i jasnością ,to nic w monitorze nie ruszałem. oczywiście , ustawiłem jedna z dostępnych opcji temperatury, ok 6500. w karcie graficznej tez nie grzebałem, w zasadzie wszelkich kalibracji zawsze dokonywałem z poziomu ustawien monitora. wiec nie mam pojecia czemu taki efekt....
No sorry, ale w przypadku monitora tej klasy, rozmowy o kolorach będą trudne, nawet po użyciu kalibratora sprzętowego... Choć oczywiście po oprofilowaniu będzie ciut lepiej niż teraz...
no niestety, gdy kupowałem monitor nie patrzałem pod kątem jego przydatności pod względem obróbki, czyli czy da sie go dobrze skalibrować itp, gdyż wtedy jeszcze nie zajmowałem sie tym tak jak teraz choć w zasadzie pomimo trudności z jego dokładnym skalibrowaniem , nigdy jakichś większych powodów do narzekań nie miałem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10