Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam,
na oku mam Nikon d90 z racji tego ze ma górny ekranik, który lepiej mieć niż odczuwać jego brak.
Oczywiście będę kompletował zestaw od początku ale pytanie do was jest następujące
jakie obiektywy wybrać do krajobrazów i portretów, moze w przyszlości kupie cos z wiekszą ognistkową 100-300 na obiekty poza moim zasięgiem...
Ale na chwilę obecna:
85 do portretów(jaki model?)
i do krajobrazow cos bardzo szerokiego
chcialbym sie w tych obiektywach zmiescic w 4 tys. zł ale mogę przekroczyć ten pułap cenowy.
także zdecydowanie Tokina jako szeroki.
nie ma chyba sensu brać nikkora 85/1.4... czy priorytetem jest AF? jeśli nie to samyang 85/1.4. nikon nie ma tu zbytnio pola popisu wśród 85tek.
zostanie ci jeszcze na 18-105
Do krajobrazów wcale nie jest potrzebne coś specjalnie szerokiego, zależy JAK się je robi. Kit powinien Ci wystarczyć, ja juz fotografowałem krajobrazy Nikkorem 70-300. Tokina 11-16 jako szeroki i jasny obiektyw powinien się świetnie nadawać do fotografowania w ciasnych i niezbyt jasnych miejscach, wszędzie tam gdzie nie ma miejsca by zrobić krok w tył - jak dla mnie to ideał do architektury.
Portretówka - jest AF 85/1,8 D za circa about 1500 złotych - lampa koniecznie do tego.
no pewnie, że tak! przecież jest nawet Canon chyba 135/2.8 z soft focusem
ale nie uważasz, że będzie dziwnym, jeśli twoje portfolio będzie z samym kreatywnie wykorzystanym miękkim ostrzeniem, jakie oferuje N85/1.8@1.8?
no pewnie, że tak! przecież jest nawet Canon chyba 135/2.8 z soft focusem
ale nie uważasz, że będzie dziwnym, jeśli twoje portfolio będzie z samym kreatywnie wykorzystanym miękkim ostrzeniem, jakie oferuje N85/1.8@1.8?
Oj, nie dramatyzujmy. Nikkor AF 50/1,4 D też niby bardzo miękki na pełnej dziurze a ja go znajduje całkiem użytecznego. Trosze w sofcie podostrzyć i szafa gra. Z tym 5.6 tez przesadzasz, bo starczy dać mu f2 lub f2,2 i już jest całkiem całkiem a od f2,8 - dobrze
Zresztą gdyby 85/1,8 był wybitny to kto by kupił 85/1,4? Value for money
a jak w praktyce z aberracją w tej tokinie? bo wg Optycznych monstrualnie wielka...
pojawia sie, owszem, ale w przepalonych miejscach. jesli np robisz prawidlowo naswietlony krajobraz z fajnym niebieskim podkreslonym polarem niebem to aberracji bedziesz z lupa szukal
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10