Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Test aparatu Nikon D5000
Autor Wiadomość
moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Sob 22 Maj, 2010   

konrad_91, no na dluzszym koncu to by nie poruszyc czas musialby byc ~1/60, co w dzien na zewnatrz nie bedzie problemem ale we wnetrzach w pochmurny dzien to juz moze byc, pod warunkiem oczywiscie ze zalezy ci na jakosci i nie ustawisz ISO na auto

Reklama

konrad_91 
Nowy

Tylko ze ten z VR to jakis lichy kit a ten bez VR Lepszy ale bez VR? Bo niby po oznaczeniach " Nikkor DX 18-55mm ED II " jest jaka druga edycja jego poprzedniej wersji.. Czyli ktory lepsiejszy ? i czy to te same obiektywy? Mi sie wydaje ze nie bardzo.
Ostatnio zmieniony przez konrad_91 Sob 22 Maj, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

moronica 

z tego co widze tutaj to ten z VR jest najnowszym obiektywem Nikkora sposrod 18-55. nie przywiazuj takiej uwagi do cyferek w modelu, czemu ten VR mialby byc lichy a ten drugi tylko dlatego ze ma II ma byc lepszy?

konrad_91 
Nowy

Nigdzie nie znalazlem informacji na temat tego obiektywu bez stabilizacji wiec kurde nie mam porownania.. Jedynie Byla wersja ED a ED II nie bylo.. chyba ze w stronach angielskich poszukam jeszcze..

moronica 

mysle ze dzielisz wlos na czworo. teoretycznie (i praktycznie zazwyczaj rowniez) im nowsza wersja danego obiektywu tym lepsza. w zasadzie to nie wiem czemu ta wersja bez VR sie ostala w niektorych zestawach ale roznica w cenie jest groszowa i nie nalezy sie przejmowac, ze skoro jest o 10zl drozsza bez VR to musi od razu byc lepsza. w koncu to wszystko tylko kity

konrad_91 
Nowy

Moze i dziele.. ale tak czyms sie musza roznic oprocz stabilizacji.. poprostu nie chce po zakupie zbierac na nowy obiektyw odrazu.

moronica 

jesli to mialoby ci spedzac sen z powiek - to dozbieraj do 18-105 i po klopocie ;)
a swoja droga o obu tych obiektywach na optycznych masz opinie uzytkownikow, poczytaj i wyciagnij wnioski

konrad_91 
Nowy

w sumie jednak wezme tego ze stabilizacja.. jak nowszy jest o rok to moze i jakosciowo lepszy.. Zawsze sie mowi zeby sobie doskladac.. i to skladanie bedzie sie ciaglo w nieskonczonosc.. A zastanawiajaca jest ocena tych obiektywow.. ED II ma wyzsza niz VR :D no nic na cos trzeba sie zdecydowac :)
Mialem wczesniej brac "Nikon D5000 + Tamron AF 18-200mm f/3.5-6.3 XR Di II LD " ale po testach obiektywu stwierdzilem ze strasznie lichy ma obiektyw i sie z niego wycofalem.

[ Dodano: Pią 28 Maj, 2010 17:42 ]
Kupilem w fotojokerze.. jednak z 18-55 VR tylko ze w wizjerze gdy jest jakis pomiar po lewej stronie i watrosc jest np wskazana 45, a 46 wskazuje jako 4o I kazdy tak ma? chyba nie.. Co radzicie?

[ Dodano: Pią 04 Cze, 2010 22:25 ]
Troszke pochmurnych dniach robi ciemne zdjecia.. pewnie dlatego ze slabo jesze opanowalem lustro..

[ Dodano: Sob 05 Cze, 2010 15:19 ]
U mnie slychac pod czas nagrywania filmu czeste okresowo szumy.. czy ktos tak mial?

wojzel 
Początkujący

Wysłany: Pią 10 Gru, 2010   Nikkor AF 50mm f/1.8 D

Czy AF zadziała w przypadku tego obiektywu przy body D5000 w jakimkolwiek trybie?

moronica 

Wysłany: Pią 10 Gru, 2010   

nie zadziala

wojzel 
Początkujący

ehh, no tak myślałem.. pozostają wiec tylko obiektywy AF-S i AF-I..

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Dokładnie tak jak jest napisane w instrukcji obsługi. AF-I AF-S wszystkie funkcje. AF - bez autofocusa.

Agula
[Usunięty]

Wysłany: Wto 08 Lut, 2011   

Witam !
Jestem tu nowa, jestem zupełnym laikiem jeśli chodzi o fotografię, posiadam od niedawna Nikona D5000 i choć dla wielu z Was może to będzie śmieszne ale mam problem z obsługą.
W domu mam zwierzęta ( kotki rasy ragdoll, królika, pieska oraz akwaria z rybkami )uwielbiam robić im zdjęcia ale są jednym słowem brzydkie :evil:
Proszę Was o kilka wskazówek jak ustawić funcje w aparacie aby efekt był oszałamiający, pokażę może chociaż jedno z mojego albumu
Nie wiem czy post ten umieściłam w dobrym miejscu ale proszę o zrozumienie :wink:

Luke_S 
Maniak

Po tym zdjęciu widać, że aparat działa tak, jak powinien. Kup jakąś książkę do nauki fotografii i ćwicz kompozycję.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

Agula napisał/a:
uwielbiam robić im zdjęcia ale są jednym słowem brzydkie :evil:
hmm a co dokładnie Ci w nich przeszkadza ? ;) ja nie widzę nic nieprawidłowego ze strony aparatu.

Odpowiedz do tematu